Ziare.com

Romania, somata sa faca lumina in cazul inchisorilor CIA: Trebuie sa actioneze urgent!

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 07:40

   

Romania, somata sa faca lumina in cazul inchisorilor CIA: Trebuie sa actioneze urgent!
Guvernele tarilor europene care au participat la programul secret de detentie al CIA trebuie sa actioneze urgent pentru a-i aduce in fata justitiei pe cei responsabili, cere organizatia pentru drepturile omului Amnesty International, mentionand Romania, Polonia, Marea Britanie, Macedonia si Germania.

"Guvernele statelor europene care au cooperat in programul secret al CIA privind detentia, interogarea si operatiuni de tortura, in cadrul razboiului SUA impotriva terorismului, trebuie sa actioneze urgent pentru a-i aduce in fata justitiei pe cei responsabili, ca urmare a raportului Senatului american privind activitatile Agentiei Centrale de Informatii", cere Amnesty International intr-un comunicat oficial.

"Fara ajutor european, Statele Unite nu ar fi putut efectua atatia ani in secret operatiuni privind detentia si acte de tortura. Raportul senatorial american arata foarte clar ca guvernele statelor europene au fost esentiale pentru succesul operatiunilor CIA, iar dovezile aparute in ultimii zece ani indreapta atentia spre aliatii europeni", afirma Julia Hall, expert Amnesty International in Drepturile omului si Combaterea terorismului.

"Vremea negarilor si a incercarilor de acoperire a trecut. Guvernele nu se mai pot baza pe argumente lipsite de fundament privind siguranta nationala si pe pretentii referitore la secrete de stat pentru a ascunde rolurile jucate in acte de tortura si in disparitia unor oameni. A venit vremea sa li se faca dreptate tuturor celor care au avut de suferit din cauza practicilor oribile - precum simularea inecului, agresiuni sexuale, simulari de executii - care au caracterizat aceste operatiuni ilegale de combatere a terorismului", adauga Julia Hall.

Amnesty International solicita actiuni din partea statelor europene, mentionand Romania, Lituania, Polonia, Marea Britanie, Macedonia si Germania.

Referindu-se la Romania, Amnesty International precizeaza: "Dupa ani de negari, un fost sef al unui serviciu de informatii si consilier al presedintelui de la acea vreme a admis recent ca serviciile secrete au permis Statelor Unite sa deschida unul sau doua centre secrete de detentie. El a atribuit aceasta cooperare eforturilor Romaniei pentru aderarea la NATO.

Raportul Senatului SUA face referire la acest centru utilizand culoarea negru, iar detaliile sunt conforme cu informatiile publice despre un centru secret al CIA din Romania. S-a relatat ca Romania a primit milioane de dolari de la Administratia SUA. Autoritatile romane au anuntat lansarea unei investigatii si cer versiunea intreaga a raportului Senatului SUA".

Cum erau torturati suspectii de terorism

Senatul american a prezentat in decembrie 2014 versiunea publica a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform documentului, Agentia Centrala de Informatii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspectilor de terorism, inducand in eroare constant Presedintia si Congresul privind informatiile obtinute.

"In multe cazuri au fost utilizate imediat cele mai agresive tehnici de interogare, in serie si fara oprire", precizeaza raportul. "Privarea de somn implica tinerea detinutilor in stare de veghe pana la 180 de ore, de obicei in picioare sau in pozitii incomode, chiar si cu mainile legate deasupra capului", adauga documentul, precizand ca un suspect de terorism a murit de hipotermie dupa ce a fost tinut "partial dezbracat" pe o podea de beton.

Conform raportului, alti detinuti au fost legati la ochi si tarati pe coridoarele penitenciarelor in timp ce erau loviti cu picioarele si pumnii de gardieni. Multi detinuti supusi tehnicilor brutale de interogare au suferit halucinatii, stari paranoice, insomnii ori au avut tendinta de a se automutila. Abu Zubaydah, unul dintre liderii retelei teroriste al Qaida, a devenit inconstient dupa ce a fost supus tehnicii simularii inecului, precizeaza autorii raportului.

Romania, nume de cod BLACK

Versiunea publica a raportului Senatului SUA a secretizat o serie de date, inclusiv numele tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA. Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detentie construit de CIA in Romania este "BLACK" ("NEGRU"). Polonia are culoarea "albastru", Lituania, "violet", iar Thailanda, "verde".

Pornind de la aceasta informatie, din document ar rezulta ca Agentia Centrala de Informatii din SUA a semnat, in anul 2002, un acord cu o institutie decizionala de rang inalt din Romania (neidentificata in versiunea publica a documentului) pentru gazduirea unei inchisori secrete a CIA. Fondurile oferite pentru constructia centrului de detentie au fost de ordinul milioanelor de dolari.

"In anul 2002, CIA a ajuns la un acord cu... din tara... pentru a gazdui un centru de detentie. Sediul central al CIA a invitat biroul CIA din tara... sa identifice modalitati de sustinere a... in tara... (...) Primii detinuti CIA au inceput sa fie transferati la Centrul de detentie NEGRU in toamna anului 2003", se arata in raportul Senatului SUA privind tehnicile de interogare utilizate de Agentia Centrala de Informatii.

Conform raportului, CIA nu informase Departamentul de Stat despre inchisoarea secreta din Romania, iar ambasadorul american in Romania, Michael Guest, a calificat ca "inacceptabila" aceasta situatie, cerand clarificari si asigurari ca nu vor fi utilizate tehnici brutale de interogare.

"In august 2003, ambasadorul american in tara... a incercat sa ia legatura cu oficiali de la Departamentul de Stat pentru a se asigura ca institutia are cunostinta de existenta centrului de detentie si de potentialul impact asupra politicilor in relatia cu Administratia tarii-gazda (Romania - n.red). Ambasadorului american i s-a raspuns de catre biroul local CIA ca acest lucru nu este posibil si ca nimeni de la Departamentul de Stat, nici macar secretarul de Stat (Colin Powell - n.red), nu fusese informat despre existenta inchisorii CIA in aceasta tara.

Catalogand drept 'inacceptabila' atitudinea CIA, ambasadorul a cerut un document semnat cel putin de catre consilierul prezidential american pentru Securitatea nationala prin care sa fie descrise atributiile programului, inclusiv o pozitie din care sa reiasa ca tehnicile de interogare utilizate de CIA respectau standardele legale si drepturile omului (...) ", mentioneaza raportul.

Din document rezulta ca in inchisoarea CIA din Romania au fost detinuti suspecti importanti, printre care s-au numarat Khaled Sheikh Mohammed, considerat principalul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Janat Gul, un lider operativ al retelei al Qaida, Hassan Ghul, combatant al organizatiei teroriste, Abu Faraj al-Libi, numarul trei in ierarhia gruparii, si Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit implicat in atacul asupra navei militare USS Cole.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2563 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Amnesty International i-a intrebat vreodata ceva pe rusi, chineji,

coreeni, iranieni ?

Cine ii plateste si pentru ce?

 

porumbelul a zburat...

acum toata lumea stie de slugarnicia romaniei si cooperarea in abuzuri pe care voi le condamnatzi.ce este interesant ca adoptatzi atitudinea lasului fara simtzul responsabilitatzii pentru actziunile sale. cu cat mai repede se clarifica aceasta problema de oficialii romani cu atat mai repede se incheie discutzia.probabil in viitor nu vetzi avea curajul sa va aratatzi superioritatea morala sa criticatzi alte guverne de abuzuri ca va astupa gura cu potlogariile voastre.

 

Astia de la Amnesty International

parca ar fi prietenii jihadistilor. Vad ca tot ataca Romania pentru inchisorile CIA, dar nu spun nimic despre decapitarile ISIL, de parca acolo s-ar respecta drepturile omului. Eu zic sa stea linistiti, caci daca vor ajunge islamistii sa conduca lumea, nu va mai fi niciun Amnesty International.

 

Proritataea ar fi alta

Parlamentul trebuie sa emita o lege prin care in RO nici institutie sa nu aiba dreptul de a face asemenea actiuni si colaborari, iar pedeapsa trebuie sa fie aspra si clara!
In general, americanii si-au scapat vinovatii mai de peste tot.
Politicienii ce si-au asumat asemenea decizii trebuiesc dusi cu prohodul in tarina.
In ceea ce priveste sistemul de detentie din RO, cunoastem renumele si calitatea umana, morala si institutionala a acesteia.
I ceea ce priveste institutia acuzatoare, as pune intrebarea: Citi agenti sunt infiltrati acolo?
In ceea ce priveste jurnalismul care maninca cu polonicul in fiecare zi impotriva propriei natiuni si mai ales despre propria populatie, ar fi de preferat sa fie incarcerati la Guantanamo!

nu-i chiar asa doc:)

pur si simplu se iau si ei de cine pot si unde cat de cat sant ascultati sau au sustinatori care o sa sara imediat pentru "drepturile" teroristilor

Trebuie sa actioneze urgent!

Ca daca nu, vine Amnesty International si va bate la popou, vai, vai!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor