Comisie din Parlamentul European, discutii cu Iliescu despre inchisorile CIA

Marti, 08 Septembrie 2015, ora 22:27
2326 citiri
Comisie din Parlamentul European, discutii cu Iliescu despre inchisorile CIA
Foto: Facebook/ Central Intelligence Agency

O delegatie a Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European vine la Bucuresti pentru discutii cu fostul presedinte Ion Iliescu, ministrul de Externe Bogdan Aurescu si procurorul general Tiberiu Nitu, pe tema presupuselor inchisori CIA din tara noastra.

"O delegatie a Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne va vizita Bucurestiul in perioada 24 - 25 septembrie pentru a verifica presupusele transporturi si detineri ilegale de prizonieri de catre CIA", transmite Comisia LIBE, citata de Mediafax.

De asemenea, discutii vor fi purtate si cu fostul director SRI Ioan Talpes, precum si cu reprezentanti ai societatii civile.

Tanja Fajon, Eva Joly, Laura Ferrara, Jeroen Lenaers si Barbara Spinelli sunt cei care fac parte din delegatia Comisiei LIBE.

Washington Post: Romania, inchisoarea neagra pentru detinutii torturati de CIA

Potrivit sursei citate, comisia pentru Libertati Civile, cea pentru Afaceri Externe si cea pentru Drepturile Omului din Parlamentul European au reinceput ancheta privind presupusele centre de detentie CIA din unele state membre UE, printre care si Romania.

Astfel, delegatiile parlamentare trimise in statele respective unde se banuieste ca ar fi fost inchisori CIA trebuie sa culeaga informatii si probe referitoare la fapte de coruptie ce ar avea legatura cu programul CIA.

Romania figureaza pe lista tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA, sustineau la sfarsitul anului 2014 jurnalistii americani, care au decodat raportul despre practicile abuzive ale Agentiei Centrale de Investigatii, prezentat recent in Senatul SUA.

Jurnalistii de la Washington Post afirmatu ca CIA le-a atribuit tarilor care gazduiau inchisori clandestine coduri de culoare, pentru a le putea deosebi fara sa apara si numele.

Centrul de detentie din Romania era identificat prin culoarea neagra. Lituania avea culoarea violet, iar Polonia albastru, in timp ce patru centre de detentie din Afganistan aveau culorile gri, cobalt, portocaliu si maro. De asemenea, Thailanda era asociata culorii verde.

Inchisorile folosite de CIA in programul de detentie a suspectilor de terorism erau astfel asociate unor culori, iar alte detalii ale raportului ajuta la identificarea situarii inchisorilor secrete.

Un raport al Senatului american cu privire la torturile suspectilor de terorism de catre CIA arata ca publicul a fost indus in eroare in privinta acestor practici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Comisie LIBE inchisori CIA, #ancheta inchisori CIA Romania, #inchisori CIA Romania, #program CIA Romania , #CIA