Homeland in varianta reala: Povestea incredibila a unui american rapit in Iran

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 22:15
5798 citiri
Homeland in varianta reala: Povestea incredibila a unui american rapit in Iran
Foto: Arhiva

Un american disparut fara urma in urma cu aproape sapte ani, in Iran, lucra pentru CIA si a fost trimis intr-o misiune clandestina care, daca ar deveni publica ar provoca cel mai mare scandal din istoria Agentiei Centrale de Informatii.

O investigatie realizata de Associated Press dezvaluie ca CIA a platit familiei lui Robert Levinson 2,5 milioane de dolari ca sa pastreze tacerea si sa nu actioneze in justitie agentia. In urma unei anchete interne, trei analisti au fost concediati si alti sapte au primit sanctiuni.

In mod oficial, Levison a fost descris ca fiind "un cetatean american" si atat.

"Robert Levinson a disparut in timpul unei calatorii de afaceri in Kish Island, Iran", a precizat, luna trecuta, Casa Alba.

Agentia americana de presa sustine insa ca aceasta este numai povestea "de acoperire". Intr-o incalcare grava a celor mai banale reguli ale CIA, o echipa de analisti - care nu avea autoritatea de a elabora strategii de spionaj - l-a insarcinat pe Levinston sa adune informatii despre regimul iranian.

Detaliile disparitiei lui Levinson au fost descrise in documente obtinute de AP precum si in urma unor interviuri cu apropiati sau fosti oficiali, care au vorbit sub acoperirea anonimatului. Nu exista nicio confirmare a capturarii americanului de catre iranieni.

Desi investigheaza cazul de mai multi ani, Associated Press a decis sa-l publice acum, la sapte ani dupa disparitia lui Robert Levinson, pentru ca ancheta oficialilor americani nu a dus la vreun rezultat. In ultimii ani nu a fost primita nicio dovada ca americanul mai este in viata.

Imediat dupa disparitia sa, in martie 2007, CIA a anuntat Congresul american ca Levinson, a avut legaturi cu Agentia, dar a precizat ca acesta nu a ajuns in Iran in urma unei misiuni de spionaj.

Insa in octombrie 2007, avocatul lui Levinson a descoperit o serie de mesaje trimise pe Internet intre acesta si Anne Jablonski, angajata CIA. Inainte de a pleca in Iran, Levinson i-a spus acesteia ca a gasit o sursa cu acces la regimul iranian si ca ar putea aranja o intalnire in Dubai.

Ulterior, contactata de jurnalisti, femeia nu a recunoscut nici macar ca avea cunostinta de faptul ca Levinson urma sa ajunga in Iran.

Barbatul a ajuns pe insula iraniana Kish in dimineata zilei de 8 martie, s-a cazat la hotelul Maryam. Sursa lui din Kish, Dawud Salahuddin, a spus ca s-a intalnit cu americanul in camera sa de hotel. Salahuddin era un american acuzat de moartea unui fost diplomat iranian, care s-a refugiat in Iran si a devenit apropiat de guvernul de la Teheran.

Ce s-a intamplat dupa intalnirea cu Salahuddin ramane un mister. Jurnalistii se intreaba insa de ce toata corespondenta purtata de Levinston a fost trimisa pe adresa personala de mail a Annei Jablonski.

O investigatie interna a CIA a aratat, ulterior, ca relatia dintre cei doi era "neobisnuit de apropiata". A fost insa o problema faptul ca niciunul dintre aceste mailuri nu poate arata ce s-a intamplat cu Robert Levinson.

Dupa o ancheta interna, CIA a trimis familiei disparutului 2,5 milioane de dolari. Niciuna dintre parti nu a fost interesata de un proces care ar fi dezvaluit informatii secrete.

Anchetatorii americani chestionati de jurnalistii de la AP sustin ca, in cazul in care americanul a ajuns pe mana iranienilor, in mod sigur legaturile sale cu CIA au fost dezvaluite. Levinson nu a fost antrenat sa reziste metodelor de interogare.

In octombrie 2010, intr-un interviu acordat AP, Mahmoud Ahmadinejad a spus ca Iranul este dispus sa ajute la gasirea cetateanului american disparut.

La inceputul lui 2011, sotia lui Levinson, Christine, a primit imagini cu sotul sau in viata, dar orice incercare de a-i contacta pe expeditori a ramas fara rezultat. In martie 2011, secretarul de stat Hillary Clinton a precizat ca Statele Unite au dovezi ca Levinson este detinut "undeva in Asia de sud-vest".

Apoi s-a asternut tacerea. Nimeni nu a mai zis nimic de disparut. Anul trecut in iunie, Hassan Rouhani a fost ales presedinte. Noul sef al statului iranian a adus vorba despre Levinson, intr-un interviu acordat CNN, in septembrie: "Nu mai stim nimic despre americanul disparut, nu stim unde este".

Intre timp, Christine Levinson incearca sa mentina numele sotului sau in atentia publicului si cere Administratiei Obama sa actioneze. Anul trecut, FBI a oferit o recompensa de un milion de dolari pentru informatii care ar duce la gasirea lui Bob Levinson.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#american disparut Iran, #Robert Levinson disparut Iran, #Robert Levinson CIA , #CIA