Inchisori secrete CIA in Romania? MAE vine cu lamuriri

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 21:43
2678 citiri
Inchisori secrete CIA in Romania? MAE vine cu lamuriri
Foto: Ziarul Clujean

Ministerul roman al Afacerilor Externe face precizari cu privire la presupusa existenta pe teritoriul tarii noastre a inchisorilor secrete CIA, la o saptamana dupa ce Senatul american publicat un raport in acest sens.

"MAE apreciaza transparenta fara precedent de care a dat dovada Congresul SUA prin publicarea Rezumatului Executiv al Raportului Comitetului pentru Informatii al Senatului SUA cu privire la programul de interogare si detentie al CIA.

MAE reaminteste faptul ca actuala Administratie de la Washington a pus oficial capat programului de detentie si interogare incriminat in Raport, la instalarea sa in functie.

(...) MAE subliniaza ca Romania, stat membru al Uniunii Europene si al NATO, parte la Conventia impotriva torturii si altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (New York, 1984), se disociaza si respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstante. Aceasta este politica sa oficiala ca stat si, in acelasi timp, politica clara, fara echivoc si compromisuri in materie de drepturile omului a Uniunii Europene, pe care Romania o sustine si o practica fara rezerve", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Washington Post: Romania, inchisoarea neagra pentru detinutii torturati de CIA

De asemenea, MAE sustine ca documentul facut public de Senatul SUA nu contine referiri la Romania.

"Autoritatile romane nu detin nici un fel de probe din care sa rezulte ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism. De asemenea, nu au fost obtinute pana in prezent dovezi legate de cazuri in care persoane sau agentii straine oficiale au fost implicate, pe teritoriul Romaniei, in actiuni de privare de libertate sau transport ilegal de detinuti", mai transmite diplomatia romana.

Raportul privind torturile CIA - Cum ramane cu inchisorile secrete din Romania?

Nu in ultimul rand, MAE mai transmite, la o saptamana dupa ce raportul Senatului SUA a fost facut public, ca autoritatile romane incearca sa elucideze acuzatiile aparute in spatiul public din tara noastra, cu privire la implicarea Romaniei in acest caz.

Raportul Senatului SUA privind tortura CIA: Publicul a fost indus in eroare

"Chiar daca Romania nu este mentionata in rezumatul facut public al Raportului Congresului SUA, autoritatile romane nu pot face abstractie de perpetuarea, in continuare, in spatiul public, a unor alegatii care o incrimineaza, autoritatile romane competente manifestand toata disponibilitatea pentru elucidarea acestora", mai noteaza MAE.

F.N.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...