Ziare.com

PE a cerut Romaniei sa investigheze existenta unor posibile inchisori CIA pe teritoriul sau

de Florin Necula
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 12:35

   

PE a cerut Romaniei sa investigheze existenta unor posibile inchisori CIA pe teritoriul sau
Parlamentul European a cerut mai multor tari membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, sa investigheze daca pe teritoriul lor au existat inchisori sau facilitati in care CIA a avut in secret detinuti inchisi.

Intr-un raport adoptat de Comitetul Liberatilor Civile, marti, europarlamentarii au cerut Romaniei, Lituaniei si Poloniei sa investigheze existenta unor posibile inchisori secrete ale CIA, pe teritoriile lor, in primii ani ai secoului XXI, informeaza site-ul Europarl.europa.eu.

Statele citate sunt incurajate sa deschida sau sa continue investigatii independente.

"Parlamentul European a adus din nou in lumina abuzurile serioase asupra drepturilor oamenilor, de catre CIA, si a emis o mustrare catre acele state membre ale UE care sunt complice ale acestor abuzuri", se arata in raport.

"Cercetarile ONU, ale Consiliului Europei, presei nationale si internationale, jurnalistilor de investigatie si societatii civile au scos la lumina noi informatii despre locatia unor centre de detentie secrete ale CIA in Europa, zboruri de extradare prin spatiul aerian european si persoane transportate sau detinute", mai arata raportul.

Europarlamentarii si-au exprimat ingrijorari in ceea ce priveste obstacolele intampinate de catre investigatiile judiciare si parlamentare, in cazul implicarii anumitor state membre in "programul CIA".

"Lipsa de transparenta, clasificarea documentelor, prevalarea intereselor nationale si politice, lipsa de tehnici riguroase de investigatie si a cooperarii" sunt printre acele obstacole, potrivit raportului.

Totodata, membrii Parlamentului European au cerut autoritatilor judiciare din Romania sa deschida o ancheta independenta in cazul centrelor de detentie ale CIA din tara, "in special in lumina noilor dovezi de zboruri de legatura intre Romania si Lituania".

In plus, au cerut autoritatilor lituaniene sa isi redeschida investigatiile in legatura cu implicarea tarii in programul CIA, pe baza datelor care arata zborurile de legatura dintre cele doua tari. Si Polonia a fost incurajata sa continue in investigatia care priveste detentia secreta din inchisorile CIA.

Europarlamentarii au mai cerut Romaniei, Danemarcei, Italiei, Portugaliei, Finlandei, Marii Britanii, Germaniei, Spaniei, Irlandei, Greciei, Ciprului si Poloniei sa dezvaluie toate planurile suspecte asociate cu prezenta CIA pe teritoriile lor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2417 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

M..ie ti-am zis !!

2004-DA
2012-DA

 

Cine are interes sa zica ca au fost?

Basescu? - Nu. Antonescu - Nu ca de abia a aterizat si cred ca nu are acces la informatie din cauza lui Basescu Traian. Iliescu? Nici usturoi n-a mincat nici gura nu-i miroase!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor