Ponta si inchisorile CIA: Romania sa ceara acces la intregul raport al Senatului SUA

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 15:31
3065 citiri
Ponta si inchisorile CIA: Romania sa ceara acces la intregul raport al Senatului SUA

Guvernul roman va furniza toate informatiile de care dispune referitor la presupusa existenta a unui centru de detentie al CIA in tara, a anuntat miercuri premierul Victor Ponta, care considera ca Romania ar trebui sa ceara acces la intregul raport al Senatului SUA pe aceasta tema.

"Avem datoria de a informa opinia publica despre tot ce cunoastem" in legatura cu acest dosar, a declarat Ponta intr-o intalnire cu trei agentii de presa straine.

Conform premierului, presedintele ales Klaus Iohannis va trebui sa convoace o reuniune a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru a cere acces la intregul raport al Senatului american privind CIA, asa cum intentioneaza sa faca Polonia.

Ion Iliescu: Nu am cunostinta de inchisori CIA in Romania

"De cand am preluat functia de prim-ministru (in 2012-n.red.), nu am avut niciodata acces la informatii care sa confirme" existenta unor asemenea inchisori in Romania, a subliniat el.

"Dar Guvernul este absolut deschis" si pregatit "sa furnizeze toate informatiile pe care le putem gasi in arhive, fie la Parchetul General, fie la Parlament sau la presa, pentru a sti" daca acuzatiile care vizeaza Romania sunt adevarate sau nu, a adaugat Ponta.

El a amintit ca o ancheta a Parchetului General din Romania este in curs. Parchetul a confirmat marti pentru AFP ca efectueaza o ancheta "in urma unei plangeri depuse de Abd al-Rahim al-Nashiri", dar a refuzat sa ofere alte detalii.

Ponta, pentru Bloomberg: Subiectul inchisorilor CIA in Romania, anchetat de Parchet

Numele lui al-Nashiri figureaza, alaturi de cele ale altor trei "combatanti inamici" detinuti in prezent la Guantanamo, in raportul Senatului american privind interogatoriile violente ale unor presupusi membri al-Qaida.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat marti ca autoritatile romane nu detin probe referitoare la centre de detentie ale CIA sau actiuni de privare de libertate intreprinse de Agentie pe teritoriul national, dar nu pot ignora "alegatiile" aduse, astfel ca manifesta disponibilitate pentru elucidarea acestora.

Inchisori secrete CIA in Romania? MAE vine cu lamuriri

Potrivit raportului Senatului american, in cadrul programului secret al CIA 119 detinuti au fost capturati si inchisi in centre de detentie secrete, in alte tari care nu au fost identificate, dar care includ cel mai probabil Thailanda, Afganistan, Romania, Polonia si Lituania.

Citește și:
Cât mai au românii până vor circula fără vize în SUA. Motivul pentru care nu pot face în prezent acest lucru
Cât mai au românii până vor circula fără vize în SUA. Motivul pentru care nu pot face în prezent acest lucru
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o nouă discuție cu secretarul de stat american Antony Blinken despre vizele impuse de Statele Unite românilor care vor să călătorească...
Nicolae Ciucă: ”Mi-e teamă de un singur lucru, să nu mor neîmpărtăşit”. Întrebarea care a dus la răspunsul neașteptat
Nicolae Ciucă: ”Mi-e teamă de un singur lucru, să nu mor neîmpărtăşit”. Întrebarea care a dus la răspunsul neașteptat
Liderul PNL Nicolae Ciucă a afirmat, întrebat dacă există posibilitatea să candideze la alegerile prezidenţiale, că „în acest moment există o singură posibilitate, să ne îngrijim de...