Raportul Senatului SUA privind tortura CIA: Publicul a fost indus in eroare

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 19:52
4268 citiri
Raportul Senatului SUA privind tortura CIA: Publicul a fost indus in eroare

Un raport al Senatului american cu privire la torturile suspectilor de terorism de catre CIA arata ca publicul a fost indus in eroare in privinta acestor practici.

Astfel, interogatoriile dure ale teroristilor detinuti in timpul administratiei Bush desi au fost mai brutale decat fusese dezvaluit initial, nu au furnizat nicio informatie care sa previna vreun atac, se arata in raportul Senatului, potrivit CNN.

Potrivit raportului, tehnicile folosite in interogarea suspectilor de terorism, dupa atacurile de la 11 septembrie 2011, au fost "profund defectuoase" si deseori au avut ca rezultat informatii "fabricate".

Guvernul SUA vrea sa amane publicarea unui raport despre torturile CIAI

Totodata, raportul a reaprins diferentele de opinie cu privire la combaterea terorismului, care au dominat Washingtonul in urma cu un deceniu. Democratii sustin ca aceasta tactica este in contradictie cu valorile americane, in timp ce liderii administratiei Bush insista ca aceste masuri au fost vitale pentru a preveni un alt atac.

CIA a reactionat imediat fata de publicarea raportului, sustinand intr-un comunicat de presa ca programul a fost eficient si ca a ajutat la intelegerea operatiunilor si obiectivelor tactice ale al Qaida.

Raportul privind torturile CIA ridica nivelul de alerta al SUA

In ce il priveste pe presedintele Barack Obama, acesta si-a consolidat punctul sau de vedere ca metodele aspre de interogare "nu au fost doar incompatibile cu valorile noastre ca natiune, ci nici nu au servit eforturilor mai largi privind contraterorismul sau interesele securitatii noastre nationale".

In raport se mai prezinta torturile la care erau supusi detinutii, a caror situatie era mult mai dura decat a recunoscut anterior CIA. Astfel, suspectii de terorism erau privati de somn timp de zile sau chiar saptamani in sir, ei fiind tinuti treji pana la 180 de ore.

Unul dintre detinuti ar fi murit de hipotermie, dupa ce a fost tinut partial dezbracat si legat cu lanturi de podeaua de ciment, in timp ce in alte dati prizonierii dezbracati erau tarati pe coridoare, in timp ce erau palmuiti si loviti.

In plus, multi dintre detinutii CIA supusi tehnicilor de tortura sufereau de halucinatii, paranoia, insomnii si au incercat sa se automutileze.

Guvernul a avertizat Senatul, saptamana trecuta, sa nu faca public raportul, mii de militari americani de la posturi diplomatice si baze militare ale SUA din intreaga lume fiind in alerta din cauza temerilor cu privire la detaliile socante despre cum erau tratati detinutii, care ar putea astfel sa genereze riposte violente.

Raportul complet are mai mult de 6.000 de pagini, insa marti au fost publicate doar 480 de pagini. Casa Alba a transmis ca, in ciuda avertizarilor ca publicarea raportului ar putea genera proteste, presedintele sustine acest demers.

Citeste si:
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Joi, 29 iunie, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a trecut prin parlament mai multe amendamente privind protejarea avertizorilor de integritate, în ciuda avertismentelor venite din partea...
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
Demisiile din USR se țin lanț după ce membrii echipei USR din Țările Nordice au demisionat în bloc. Printre cei 24 de demisionari s-au regăsit președintele filialei, vicepreședinții...