Statul Islamic, creat de tehnicile oribile de tortura ale CIA - marturiile unui fost detinut

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 23:11
8627 citiri
Statul Islamic, creat de tehnicile oribile de tortura ale CIA - marturiile unui fost detinut

Un fost detinut din cunoscuta inchisoare Guantanamo Bay sustine ca torturile CIA asupra suspectilor de terorism nu au facut decat sa alimenteze violenta si sa contribuie la ascensiunea Statului Islamic.

Fostul detinut britanic Moazzam Begg considera ca raportul prezentat recent de Senatul American, in care sunt descrise in amanunt practicile cumplite ale CIA, nu va ajuta la nimic, nu va diminua furia lumii musulmane, noteaza Reuters.

"Nu cred ca ne va invata nimic din ce nu stim deja. Nu transforma nimic in mai bine", a declarat el, adaugand ca tehnicile brutale ale interogatorilor CIA din inchisorile secrete "nu pot avea decat un singur rezultat - probe false si mai multa ura".

10 tehnici ingrozitoare de tortura ale CIA

Begg a spus ca practicile CIA au inflamat tensiunile si au facut ca tortura, abuzul si crimele sa devina "norme" in intreaga lume. Acesta a sustinut ca repercusiunile acestor tactici au variat de la uciderea soldatului britanic pe strazile Londrei de catre doi musulmani, pana la decapitarile practicate de militantii Statului Islamic.

"Mostenirea acestor torturi este ca in ultimii 13 ani am vazut oameni imbracati in portocaliu si executati, fie ca vorbim despre grupuri din Irak din timpul primei invazii americane, fie ca vorbim de grupurile de acum, cunoscute sub numele de Statul Islamic. Cei care au comis crime trebuie sa fie trasi la raspundere, indiferent de cine sunt ei", a precizat Begg.

Marturiile fostului detinut vin in contextul in care un raport al Senatului american cu privire la torturile suspectilor de terorism de catre CIA, publicat recent, arata ca publicul a fost indus in eroare in privinta acestor practici.

Raportul Senatului SUA privind tortura CIA: Publicul a fost indus in eroare

Astfel, interogatoriile dure ale teroristilor detinuti in timpul administratiei Bush, desi au fost mai brutale decat fusese dezvaluit initial, nu au furnizat nicio informatie care sa previna vreun atac.

Potrivit raportului, tehnicile folosite in interogarea suspectilor de terorism, dupa atacurile de la 11 septembrie 2011, au fost "profund defectuoase" si deseori au avut ca rezultat informatii "fabricate".

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...