Statul Islamic, creat de tehnicile oribile de tortura ale CIA - marturiile unui fost detinut

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 23:11
8617 citiri
Statul Islamic, creat de tehnicile oribile de tortura ale CIA - marturiile unui fost detinut

Un fost detinut din cunoscuta inchisoare Guantanamo Bay sustine ca torturile CIA asupra suspectilor de terorism nu au facut decat sa alimenteze violenta si sa contribuie la ascensiunea Statului Islamic.

Fostul detinut britanic Moazzam Begg considera ca raportul prezentat recent de Senatul American, in care sunt descrise in amanunt practicile cumplite ale CIA, nu va ajuta la nimic, nu va diminua furia lumii musulmane, noteaza Reuters.

"Nu cred ca ne va invata nimic din ce nu stim deja. Nu transforma nimic in mai bine", a declarat el, adaugand ca tehnicile brutale ale interogatorilor CIA din inchisorile secrete "nu pot avea decat un singur rezultat - probe false si mai multa ura".

10 tehnici ingrozitoare de tortura ale CIA

Begg a spus ca practicile CIA au inflamat tensiunile si au facut ca tortura, abuzul si crimele sa devina "norme" in intreaga lume. Acesta a sustinut ca repercusiunile acestor tactici au variat de la uciderea soldatului britanic pe strazile Londrei de catre doi musulmani, pana la decapitarile practicate de militantii Statului Islamic.

"Mostenirea acestor torturi este ca in ultimii 13 ani am vazut oameni imbracati in portocaliu si executati, fie ca vorbim despre grupuri din Irak din timpul primei invazii americane, fie ca vorbim de grupurile de acum, cunoscute sub numele de Statul Islamic. Cei care au comis crime trebuie sa fie trasi la raspundere, indiferent de cine sunt ei", a precizat Begg.

Marturiile fostului detinut vin in contextul in care un raport al Senatului american cu privire la torturile suspectilor de terorism de catre CIA, publicat recent, arata ca publicul a fost indus in eroare in privinta acestor practici.

Raportul Senatului SUA privind tortura CIA: Publicul a fost indus in eroare

Astfel, interogatoriile dure ale teroristilor detinuti in timpul administratiei Bush, desi au fost mai brutale decat fusese dezvaluit initial, nu au furnizat nicio informatie care sa previna vreun atac.

Potrivit raportului, tehnicile folosite in interogarea suspectilor de terorism, dupa atacurile de la 11 septembrie 2011, au fost "profund defectuoase" si deseori au avut ca rezultat informatii "fabricate".

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...