Tehnologia secreta a CIA: Cum comunicau spionii cu decenii inainte de aparitia iPhone

Sambata, 25 Iulie 2015, ora 10:41
9889 citiri
Tehnologia secreta a CIA: Cum comunicau spionii cu decenii inainte de aparitia iPhone
Foto: Facebook/CIA

Una dintre cele mai grandioase operatiuni ale serviciilor secrete americane din istoria moderna s-a desfasurat in inima Moscovei sovietice, in timpul unei perioade extrem de periculoase a Razboiului Rece.

Din 1979 pana in 1985, CIA a primit informatii foarte valoroase de la o sursa importanta din interiorul unui laborator militar sovietic, relateaza Business Insider.

In acea perioada, Razboiul Rece a cunoscut evolutii primejdioase, de la sperietura din '83 ca va izbucni un conflict SUA-URSS si moartea a trei secretari generali sovietici pana la invazia URSS din Afganistan si doborarea unui avion civil plin cu americani.

De ce a esuat CIA sa creeze pisica-spion

Timp de mai multi ani, Adolf Tolkachev, un inginer care supraveghea un laborator de radare apartinand unui institut de aparare al sovieticilor, a furnizat Statelor Unite informatii si scheme despre noua generatie de sisteme-radar dezvoltata de URSS.

Tolkachev a revolutionat modul in care America intelegea si se raporta la capacitatea Uniunii Sovietice de a dezvolta radare performante.

Inainte de cooperarea inginerului cu CIA, serviciile americane nu stiau ca avioanele de lupta sovietice erau dotate cu radare denumite popular "uite-te jos, impusca jos", care puteau detecta tinte ce zboara pe dedesubtul aeronavei.

Vrei sa fii agent secret? Manualul de stil al CIA a ajuns pe Internet

Aceste informatii erau vitale pentru SUA. Datorita lui Tolkachev, Statele Unite si-au adaptat avioanele de razboi si armele nucleare, astfel incat sa profite de inovatiile sovieticilor in ceea ce privea detectarea si sa exploateze minusurile sistemelor de radar.

SUA ar fi castigat razboiul

Uniunea Sovietica habar nu avea ca SUA stiu atat de multe despre noile sale tehnologii. Daca ar fi izbucnit vreodata un razboi intre Statele Unite si Uniunea Sovietica, informatiile furnizate de Tolkachev le-ar fi dat americanilor un avantaj decisiv.

Tolkachev este motivul - cel putin partial - pentru care, de la sfarsitul Razboiului Rece incoace, un avion sovietic nu a doborat niciodata in lupta o aeronava americana.

In anii 1960, CIA a incercat sa creeze un sistem de comunicatii care sa le permita ofiterilor sa schimbe mesaje cu sursele lor, prin intermediul unor aparate portabile, fara sa se intalneasca fizic.

Locul top secret al CIA, unde se afla pistolul mitraliera al lui Osama bin Laden (Video)

Aparatele Short-Range Agent Communications (SRAC) - Comunicatii cu Raza Scurta intre Agenti - aveau multe avantaje. Ele eliminau riscul ca agentii sa fie prinsi din cauza intalnirilor fata in fata.

Mesajele puteau fi transmise direct sursei, decat sa fie lasate in locuri vulnerabile sau "plasate" in zone publice riscante.

Agentii puteau trimite instructiuni in format text pe distante scurte, folosind frecvente radio mult mai dificil de interceptat decat cele pe distante lungi cum erau comunicatiile telefonice.

Buster, o versiune timpurie a SRAC, avea "doua statii de baza portabile - fiecare de dimensiunea unei cutii de pantofi - " si un alt aparat care putea fi ascuns in buzunarul unei haine, arata castigatorul premiului Pulitzer, David Hoffman, in cartea "The Billion Dollar Spy" (Spionul de un Miliard de Dolari).

CIA a incercat sa sparga sistemele de securitate ale telefoanelor si tabletelor Apple

Cu o mica tastatura, agentul trebuia sa converteasca textul intr-un cod si sa incarce datele in aparat. Buster putea suporta pana la 1.500 de caractere. Dupa ce datele erau incarcate, ofiterul trebuia sa se duca undeva la 300 de metri distanta de statia de baza si sa apese butonul "trimite".

O varianta mai buna

Sistemul primitiv de mesagerie a fost imbunatatit considerabil la finalul anilor '70, cand statia voluminoasa a devenit un dispozitiv mult mai mic, care incapea in buzunarul ofiterului. Aceasta versiune s-a numit Discus. De asemenea, sistemul era mult mai usor de utilizat decat cel precedent.

Mai mult, Discus cripta in mod automat mesajele, asa ca agentii scapau de o munca istovitoare de a converti textul in cod. Totodata, putea transmite mai multe date decat predecesorul sau.

Dupa cum a scris Hoffman, conceptul era "cu mult inaintea timpului sau" - un sistem de mesagerie care functiona cu aparate portabile, intr-o perioada in care nu exista nici macar ideea de iPhone sau Blackberry.

La un moment dat, CIA chiar a luat in calcul sa ii dea lui Tolkachev un Discus prin care sa poata colabora cu agentul de caz, insa riscul de a fi prins era foarte mare in acea perioada.

Existau si cateva dezavantaje. Pentru a trimite sau primi un mesaj, ambii utilizatori erau nevoiti sa stea pe loc. Agentul stia ca a primit un mesaj in momentul in care se aprindea o lumina rosie, insa trebuia sa stea nemiscat pana era sigur ca mesajul a fost primit.

CIA face publica lista cartilor gasite in biblioteca lui Osama bin Laden

Marea problema: Discus era evident un echipament de spionaj. Nu exista nicio explicatie de acoperire plauzibila de care s-ar fi putut folosi o sursa, daca aparatul ar fi fost depistat. Sursa ar fi fost instantaneu compromisa, iar intreaga munca a CIA ar fi fost expusa.

Asadar, CIA nu isi permitea sa il puna pe Tolkachev in pericol, dupa ce agenti talentati au lucrat ani intregi pentru a construi o relatie de incredere cu una dintre cele mai importante surse din istoria Statelor Unite.

Unii dintre agentii care lucrau cu Tolkachev au realizat ca, in ciuda impresionantului Discus, "tot era necesar sa se uite in ochii lui, iar el avea nevoie sa stranga mana unui ofiter in care are incredere", dupa cum a notat Hoffman in cartea sa.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#CIA sistem mesagerie secret, #CIA spionaj URSS, #CIA surse sovietice , #CIA