The Economist: Romania, in topul tarilor care neaga extradarile CIA

Marti, 09 Iulie 2013, ora 22:25
2076 citiri
The Economist: Romania, in topul tarilor care neaga extradarile CIA
Foto: Business Insider

Romania este in topul tarilor care neaga extradarile CIA, tara noastra fiind, alaturi de Polonia si agentia americana de informatii, implicata in extradari extraordinare.

Implicarea celor doua tari alaturi de CIA in aceste extradari inseamna externalizarea de catre agentia de informatii a sesiunilor de tortura, chiar daca aceasta prefera termenul "tehnici avansate de interogare", transmite The Economist.

"De ce a venit directorul CIA, John Brennan, in mod clandestin in Polonia, luna trecuta, pentru intalniri la Ministerul de Interne si la Ministerului Afacerilor Externe?", scrie sursa citata.

Ambasada americana din Varsovia si sursele guvernamentale poloneze nu au confirmat si nici nu au negat vizita oficialului american, insa un tabloid local a afirmat ca Brennan a calatorit la Varsovia si ca a mers in Romania in cadrul aceleiasi vizite. Iar pe 18 iunie presedintele Traian Basescu a confirmat pe site-ul prezidential ca directorul CIA a fost la Bucuresti.

Extradarea este o practica bine documentata, un raport aprofundat al Initiativei Justitiei pentru o Societate Deschisa, intitulat "Globalizand tortura", citeaza nu mai putin de 54 de tari ca participanti in acest program in care 136 de indivizi au reprezentat subiectul unor detentii secrete si extradari extraordinare.

Pe scara negarii acestei practici, Romania este in varf.

"Nicio astfel de activitate nu a avut loc pe teritoriul Romaniei", a declarat ministrul de Externe, Titus Corlatean. Asadar, ce s-a intamplat cu exactitate in jurul anului 2003 in celulele din subsolul unei baraci din nordul Bucurestiului nu poate fi cunoscut niciodata, mai scrie The Economist.

In acest timp, SUA admit practica doar partial, programul secret de detentie al CIA fiind dezvaluit de catre George Bush in anul 2006, insa nu au fost niciodata numite in nod oficial tarile are au gazduit inchisori CIA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Romania extradari CIA, #Romania inchisori CIA, #sef CIA vizita Romania , #CIA