Washington Post: Romania, inchisoarea neagra pentru detinutii torturati de CIA

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 22:05
7625 citiri
Washington Post: Romania, inchisoarea neagra pentru detinutii torturati de CIA

Romania figureaza pe lista tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA, sustin jurnalistii americani, care au decodat raportul despre practicile abuzive ale Agentiei Centrale de Investigatii, prezentat recent in Senatul SUA.

Jurnalistii de la Washington Post. sustin ca CIA le-a atribuit tarilor care gazduiau inchisori clandestine coduri de culoare, pentru a le putea deosebi fara sa apara si numele.

Centrul de detentie din Romania era identificat prin culoarea neagra. Lituania avea culoarea violet, iar Polonia albastru, in timp ce patru centre de detentie din Afganistan aveau culorile gri, cobalt, portocaliu si maro. De asemenea, Thailanda era asociata culorii verde.

Forbes: Bani grei in spatele programului de tortura al CIA - ar fi ajuns inclusiv in Romania

Inchisorile folosite de CIA in programul de detentie a suspectilor de terorism erau astfel asociate unor culori, iar alte detalii ale raportului ajuta la identificarea situarii inchisorilor secrete.

De asemenea, Sputnik News scrie ca Romania si Lituania au avut pe teritoriile lor adevarate camere de tortura, insa printre tarile europene care ar fi implicate s-ar numara, pe langa Polonia, si Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Austria, Belgia, Danemarca, Suedia sau chiar Bosnia-Hertegovina si Albania.

Sauditul Abd al Rahim al Nashiri, acuzat de CIA ca ar fi creierul din spatele bombardarii USS Cole, in anul 2000, a depus o plangere la CEDO, in care a sustinut ca a fost transferat din inchisoarea secreta a CIA din Polonia catre un "centru negru" din Romania, unde agentii americani au continuat sa-l tortureze.

PE a cerut Romaniei sa investigheze existenta unor posibile inchisori CIA pe teritoriul sau

Senatorul elvetian Dick Marty, care a investigat operatiunile CIA, din partea Consiliului Europei, a confirmat intr-un raport din anul 2007 ca asemenea locuri "au existat in Europa din 2003 pana in 2005, mai ales in Polonia si Romania". Amandoua tarile au negat insa implicarea.

Russia Today aminteste ca tara noastra si Lituania sunt subiectul procedurilor Curtii Europene de Justitie cu privire la implicarea in programul CIA de interogare si de detentie a suspectilor de terorism.

Raportul privind torturile CIA - Cum ramane cu inchisorile secrete din Romania?

Un raport al Senatului american cu privire la torturile suspectilor de terorism de catre CIA arata ca publicul a fost indus in eroare in privinta acestor practici.

Raportul Senatului SUA privind tortura CIA: Publicul a fost indus in eroare

Cele 528 de pagini au fost publicate la mai mult de opt ani de la inchiderea inchisorilor secrete americane din afara tarii, iar raportul a respins multe dintre afirmatiile agentiei cu privire la eficacitatea tehnicilor dure de interogare.

Citeste si:
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, duminică seara, 26 iunie, la Miercurea-Ciuc, în contextul participării la manifestarea dedicată Zilei Drapelului Naţional, că...