Washington Post: Romania, inchisoarea neagra pentru detinutii torturati de CIA

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 22:05
8099 citiri
Washington Post: Romania, inchisoarea neagra pentru detinutii torturati de CIA
Foto: Washington Post

Romania figureaza pe lista tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA, sustin jurnalistii americani, care au decodat raportul despre practicile abuzive ale Agentiei Centrale de Investigatii, prezentat recent in Senatul SUA.

Jurnalistii de la Washington Post. sustin ca CIA le-a atribuit tarilor care gazduiau inchisori clandestine coduri de culoare, pentru a le putea deosebi fara sa apara si numele.

Centrul de detentie din Romania era identificat prin culoarea neagra. Lituania avea culoarea violet, iar Polonia albastru, in timp ce patru centre de detentie din Afganistan aveau culorile gri, cobalt, portocaliu si maro. De asemenea, Thailanda era asociata culorii verde.

Forbes: Bani grei in spatele programului de tortura al CIA - ar fi ajuns inclusiv in Romania

Inchisorile folosite de CIA in programul de detentie a suspectilor de terorism erau astfel asociate unor culori, iar alte detalii ale raportului ajuta la identificarea situarii inchisorilor secrete.

De asemenea, Sputnik News scrie ca Romania si Lituania au avut pe teritoriile lor adevarate camere de tortura, insa printre tarile europene care ar fi implicate s-ar numara, pe langa Polonia, si Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Austria, Belgia, Danemarca, Suedia sau chiar Bosnia-Hertegovina si Albania.

Sauditul Abd al Rahim al Nashiri, acuzat de CIA ca ar fi creierul din spatele bombardarii USS Cole, in anul 2000, a depus o plangere la CEDO, in care a sustinut ca a fost transferat din inchisoarea secreta a CIA din Polonia catre un "centru negru" din Romania, unde agentii americani au continuat sa-l tortureze.

PE a cerut Romaniei sa investigheze existenta unor posibile inchisori CIA pe teritoriul sau

Senatorul elvetian Dick Marty, care a investigat operatiunile CIA, din partea Consiliului Europei, a confirmat intr-un raport din anul 2007 ca asemenea locuri "au existat in Europa din 2003 pana in 2005, mai ales in Polonia si Romania". Amandoua tarile au negat insa implicarea.

Russia Today aminteste ca tara noastra si Lituania sunt subiectul procedurilor Curtii Europene de Justitie cu privire la implicarea in programul CIA de interogare si de detentie a suspectilor de terorism.

Raportul privind torturile CIA - Cum ramane cu inchisorile secrete din Romania?

Un raport al Senatului american cu privire la torturile suspectilor de terorism de catre CIA arata ca publicul a fost indus in eroare in privinta acestor practici.

Raportul Senatului SUA privind tortura CIA: Publicul a fost indus in eroare

Cele 528 de pagini au fost publicate la mai mult de opt ani de la inchiderea inchisorilor secrete americane din afara tarii, iar raportul a respins multe dintre afirmatiile agentiei cu privire la eficacitatea tehnicilor dure de interogare.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Romania centru detentie CIA, #inchisoare CIA Romania, #inchisori secrete CIA , #CIA