Alegeri in Coreea de Nord: Kim Jong-Il s-a prezentat la vot

Duminica, 08 Martie 2009, ora 20:28
1490 citiri
Alegeri in Coreea de Nord: Kim Jong-Il s-a prezentat la vot
Foto: Scrape TV

Peste 90% dintre alegatorii nord-coreeni votasera duminica in numai cinci ore de la deschiderea scrutinului pentru desemnarea unui nou Parlament.

De la alegerile care sunt o formalitate intr-o tara dominata de partidul unic, analistii asteapta indicii privind un eventual succesor pentru liderul Kim Jong-Il.

Kim insusi, a carui stare de sanatate e subreda si, potrivit unor informatii, ar fi suferit in august un atac cerebral, s-a dus si a votat la sectia amenajata in Universitatea pentru Studii Politice care poarta numele tatalui sau, Kim Ir Sen.

Televiziunea nationala a transmis imagini cu liderul nord-coreean aflat la un birou de vot din capitala alaturi de soldati in uniforma care si-au introdus in urna buletinele de vot declarand ca au votat pentru conducatorul iubit.

La ora locala 14.00, rata de participare era deja de 93,1%. Birourile de vot sunt deschise intre orele 9.00 si 18.00. "Toti alegatorii se duc la vot pentru a consolida puterea poporului, darza ca o stanca", a anuntat comisia electorala nord-coreeana.

Analistii spun ca noul parlament ii va da liderului in varsta de 67 de ani mandatul de a continua militarizarea tarii impovarate de saracie, dar ar putea in acelasi timp deschide calea pentru un transfer al puterii catre unul dintre cei trei fii cunoscuti ai sai.

In 1994 Kim Jong-Il i-a urmat tatalui sau Kim Ir Sen la conducerea Coreei de Nord, inaugurand prima "dinastie comunista" din lume.

Kim Jong-un are 26 de ani si si-a facut studiile in Elvetia. Kim Jong-nam, cel mai mare fiu al liderului nord-coreean, sta mai mult in strainatate si este considerat un outsider in cursa pentru succesiune, in timp ce fiul mijlociu al lui Kim Jong-il, Kim Jong-chul, pare lipsit de ambitia, inteligenta si duritata lui Jong-un, spun diverse surse.

Nord-coreenii sunt obligati prin lege sa voteze pentru adunarea nationala, iar in scrutinele precedente si-au exprimat in proportie de aproape 100% sprijinul pentru candidatii aprobati de liderii de la Phenian. In aceste conditii, scrutinul foloseste doar la rearanjarea ierarhiei in stat.

Alegerile pentru cea de-a 12-a sesiune a adunarii populare supreme, care are un mandat de cinci ani, erau programate initial pentru luna august, dar au fost amanate dupa ce Kim Jong-il a suferit atacul cerebral din august.

Rezultatele scrutinului, care urmeaza sa fie anuntate luni, nu ofera niciun fel de suspans, candidatii - cate unul pentru fiecare circumscriptie - fiind desemnati de guvern sau de unicul Partid al Muncitorilor.

La scrutinul precedent, din 2003, presa oficiala nord-coreeana s-a laudat cu cifre iesite din comun: participare de 99,9% si 100% voturi pentru fiecare candidat desemnat.

Potrivit Institutului Strategic pentru Securitate Nationala de la Seul, alegerile ar putea marca venirea la putere a unei generatii de tehnicieni si economisti, dupa decenii de politica "Songun", care acorda prioritate armatei.

Coreea de Nord, una dintre ultimele dictaturi comuniste, se numara printre cele mai sarace si izolate tari din lume. Foametea care a lovit tara la mijlocul anilor '90 a cauzat, potrivit organizatiilor umanitare, moartea a doua milioane de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, șef de ceremonii la un exercițiu nuclear. ”Marea sa satisfacţie privind rezultatul”
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, șef de ceremonii la un exercițiu nuclear. ”Marea sa satisfacţie privind rezultatul”
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat primul exerciţiu militar de simulare a "activării nucleare" a ţării. Evenimentul a servit drept ripostă la exerciţiile aeriene...
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei FOTO
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei FOTO
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei, în largul coastei de est a Coreei de Sud, a anunţat luni, 22 aprilie, armata sud-coreeană, relatează Reuters, AFP şi DPA....
#Coreea de Nord, #Nord coreenii, #kim jong il , #Coreea de Nord