Avertisment american pentru Coreea de Nord

Vineri, 23 Martie 2012, ora 14:10
2017 citiri
Avertisment american pentru Coreea de Nord
Foto: almanar.com.lb

Statele Unite ale Americii au avertizat cu "un raspuns puternic" in cazul in care Coreea de Nord va lansa rachete cu raza lunga de actiune, luna viitoare, in ciuda apelurilor internationale ca tara sa se abtina de la aceste actiuni.

Declaratia a fost facuta de un consilier special al presedintelui american, Barack Obama, vineri, potrivit Times of India.

"Daca vor continua oricum, vom dori sa lucram cu aliatii si partenerii nostri pentru un raspuns puternic", a declarat Gary Samore, coordonator al controlului armelor, cu ocazia Consiliului National de Securitate, pentru agentia de presa sud-coreeana Yonhap.

Coreea de Nord planuieste o lansare a rachetelor candva intre 12 si 16 aprilie, ceea ce va reprezenta un subiect cheie pe agenda summit-ului destinat securitatii nucleare din Seul, care are loc saptamana viitoare.

Presedintele american, Barack Obama, are prevazute discutii cu presedintele chinez Hu Jiantao, cu cel sud-coreean, Lee Myung-Bak, dar si cu alti lideri care vor participa la evenimentul desfasurat pe durata a doua zile, incepand de luni.

Nordul a transmis ca intentioneaza doar sa puna un satelit pe orbita, pentru o cercetare pasnica a spatiului. Statele Unite si aliatii sai, in schimb, vad in acest plan un pretext pentru un test al rachetelor cu raza lunga de actiune, care este interzis de catre rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU.

"Am cerut Coreei de Nord sa nu continue cu anuntata lansare a satelitului. Vom colabora cu alte tari, cand presedintele Obama va ajunge aici (in Seul), pentru a incerca sa descurajam Coreea de Nord din a continua cu lansarea de satelit propusa", a specificat Samore.

Anuntul Nordului ca va lansa rachetele vine la numai cateva saptamani dupa ce a ajuns la o intelegere cu Statele Unite, suspendandu-si programul de imbogatire cu uraniu, dar si testele nucleare si cele ale rachetelor, in schimbul a 240.000 de tone de ajutoare alimentare din partea SUA.

Washingtonul a precizat ca orice lansare de rachete va pune in pericol intelegerea.

"Nu pot sa fac presupuneri de ce ei fac acest lucru, dar credem ca este o mare greseala si suntem pregatiti sa-i convingem" sa nu continue, a completat Samore.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#SUA rachete Coreea de Nord, #Coreea de Nord lansare rachete, #SUA avertizare Coreea de Nord , #Coreea de Nord