Cat de reala este amenintarea cu decapitarea lui Kim Jong Un?

Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 13:56
24714 citiri
Cat de reala este amenintarea cu decapitarea lui Kim Jong Un?
Foto: Arhiva Pixabay

Dupa cel mai mare si cel mai puternic test nuclear sustinut de Coreea de Nord pe 3 septembrie, oficialii de la Seul au transmis ca pregatesc o "unitate de decapitare" a liderului suprem de la Phenian, care va fi infiintata pana la finalul anului. Insa cat de reala este amenintarea Sudului de asasinare a lui Kim Jong Un?

BBC se intreaba, intr-un articol, de ce ar schimba brusc macazul un policitian precum noul presedinte sud-coreean Moon Jae In. Acesta a vorbit, lunile trecute, despre instaurarea unui "regim permanent de pace" in Peninsula Coreeana si despre evitarea "prabusirii" Coreei de Nord.

Liderii de la Seul sunt inspaimantati de aparentul esec al descurajarii militare si de incapacitatea lui Donald Trump de a opri Phenianul din campania sa agresiva de modernizare militara. Intre timp, Coreea de Nord a lansat o noua racheta deasupra Japoniei.

Astfel, daca Phenianul va reusi in cele din urma sa trimita o racheta cu raza lunga de actiune pana pe teritoriul continental al Statelor Unite, oficialii americani vor trebui sa accepte nevoia unei actiuni militare in zona.

Doar prin mesaje care sa-l sperie pe Kim Jong Un ca viata sa poate fi in pericol iminent, Seulul poate spera sa compenseze acest risc, convingand Nordul sa opreasca testele si sa inceapa un dialog constructiv.

Liderii nord-coreeni au invatat sa fie paranoici si precauti

Insa cat de credibila este amenintarea decapitarii si in ce masura ar fi Phenianul descurajat?, se intreaba BBC. E drept ca, in trecut, liderii nord-coreeni au luat in serios riscul unei astfel de amenintari. Spre exemplu, in anul 1993, Kim Jong Il a petrecut cateva saptamani intr-un buncar securizat, din cauza tensiunilor crescute intre SUA si Coreea de Nord.

Apoi, oficialii nord-coreeni nu duc lipsa de creativitate cand vine vorba despre presiunea externa, iar teama de posibile atacuri tintite impotriva lor i-a incurajat pe liderii paranoici sa foloseasca diferite metode pentru a tine la distanta orice risc de a fi prinsi intr-un atac surpriza.

Date fiind aceste temeri si masuri de precautie ale liderilor Nordului, o lovitura a Coreei de Sud impotriva lui Kim Jong Un ar fi foarte riscanta si s-ar putea transforma intr-un scenariu de tipul esecului jenant al Administratiei Kennedy de a-l rasturna pe Fidel Castro, in anul 1961.

Astfel, Sudul trebuie sa fie deosebit de precaut. O incercare de asasinat executata gresit ar putea cu usurinta sa genereze represalii din partea Nordului in forma unei actiuni militare limitate care ar putea in schimb sa escaladeze rapid, chiar si fara intentie, intr-un periculos schimb nuclear exploziv.

Pe de alta parte, sustine BBC, prin amenintarea directa a lui Kim, Seulul poate urmari ca acest lucru sa submineze sustinerea pentru regim in randul elitelor politice din Phenian, care ar putea fi convinse sa lanseze o lovitura impotriva temutului si brutalului lider. Insa dezertorii nord-coreeni cred ca acest scenariu este foarte putin probabil.

Decapitarea ramane atunci o strategie foarte riscanta, cu o sansa redusa de reusita, insa aceasta varianta poate fi o carte viabila de jucat, intr-un joc tot mai periculos de poker strategic, incheie BBC.

Aceasta nu este prima oara cand presa a relatat despre posibilitatea ca fortele externe sa incerce asasinarea lui Kim Jong Un.

Iata si alte exemple:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Coreea de Sud decapitare Kim, #Coreea de Sud asasinare Kim Jong, #Kim Jong Un asasinare Sud , #Coreea de Nord
Comentarii
Poza ScoalaTe
ScoalaTe
rank 1
Mersi de umplutura de simbata. Hai sa ma prefac si eu ca comentez..