Cate arme nucleare sunt in lume si ce ar putea ele sa distruga

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 15:32
21139 citiri
Cate arme nucleare sunt in lume si ce ar putea ele sa distruga

Tensiunile din ultima perioada dintre Statele Unite ale Americii si Coreea de Nord, precum si discutiile pe tema dotarilor nucleare ale Phenianului - care au starnit din start temeri - atrag atentia asupra armelor nucleare pe care le detin in acest moment tarile lumii. Si nu sunt deloc putine.

Seful Pentagonului, generalul James Mattis, a avertizat Coreea de Nord ca SUA vor raspunde "eficient si coplesitor" daca isi continua testele cu rachete, scrie The Telegraph.

In luna decembrie, presedintele rus Vladimir Putin a spus ca intarirea capacitatii nucleare ar trebui sa fie un obiectiv cheie pentru anul 2017, iar Donald Trump, pe atunci presedinte ales, a raspuns pe Twitter, promitand ca va face acelasi lucru.

"Statele Unite trebuie sa-si intareasca si sa-si extinda capabilitatea nucleara pana cand lumea isi baga mintile-n cap in ceea ce priveste armele nucleare", a scris atunci Donald Trump pe Twitter.

Sursa citata noteaza ca o astfel de retorica a dus la ingrijorari legate de capacitatile nucleare ale lumii si la imprevizibilitatea celor care sunt responsabili de focoasele nucleare.

In luna ianuarie, Arms Control Association scria ca in total exista peste 15.000 de focoase in intreaga lume - detinute de tarile care sunt inarmate nuclear.

Mai mult de 90 la suta dintre acestea apartin Statelor Unite (6.800) si Rusiei (7.000), insa doar 9.600 din total reprezinta focoase care sunt in dotarile armatelor. Celalalte asteapta sa fie dezmembrate.

Arsenalurile celor doua tari au o putere combinata de 6.600 de megatone, adica o zecime din energia solara primita de Pamant in fiecare minut.

Spre exemplu, cea mai mare bomba testata de URSS ar ucide 7,6 milioane de oameni si ar rani 4,2 milioane, daca ar fi aruncata peste New York. Particulele radioactive ar ajunge la circa 8 mii de kilometri departare, astfel ca alte milioane de oameni ar avea de suferit.

De remarcat ca, daca una dintre cele doua tari ar dori sa-si extinda capacitatile nucleare, ar fi incalcate acordurile semnate - care prevad limite in ce priveste numarul si tipul de focoase detinute -, iar lumea ar putea fi aruncata intr-un nou Razboi Rece.

Franta este pe locul 3 in ce priveste dotarea cu arme nucleare, cu 300, in timp ce China are 260, iar Coreea de Nord doar 10.

In ce priveste Rusia si SUA, acestea au cate 1.785, respectiv 1.411 focoase nucleare pe rachete balistice si la baze aeriene.

De altfel, Rusia, SUA, Franta, China si Marea Britanie sunt singurele tari care sunt recunoscute oficial ca detinand arme nucleare, prin Tratatul de Nonproliferare a Armelor Nucleare, in timp ce Coreea de Nord, Israelul, Pakistanul si India nu sunt recunoscute oficial, acestea detinand, totusi, 338 de arme nucleare.

Desi tratatul recunoaste si legitimizeaza arsenalurile nucleare, cele cinci tari s-au angajat sa le distruga.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...