Este Kim Jong Un cel mai nou personaj rau din seria James Bond?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 01 Martie 2015, ora 12:35
4435 citiri
Este Kim Jong Un cel mai nou personaj rau din seria James Bond?
Foto: The Huffington Post

Brutalitatea regimului lui Kim Jong Un in Coreea de Nord este evidenta in povestea lui Peter Hahn, un nord-coreean emigrat in America, care a dorit sa-si ajute tara natala.

In varsta de 74 de ani, Hahn a fost retinut la 1 iulie anul trecut, in China, pentru simpla vina ca a dorit sa-si ajute compatriotii, scrie Newsweek.

In 1997, Hahn, plecat de 20 de ani din Los Angeles impreuna cu sotia sa, Eunice, s-a stabilit in Tumen, China, oras la granita cu Coreea de Nord. Din cei 140.000 de localnici, jumatate sunt etnici coreeni. Orasul este mai sarac decat restul localitatilor din estul Chinei si Hahn a creat aici o scoala vocationala, pentru a-i ajuta pe cei aflati de ambele parti ale granitei, dar in special pe cei din Coreea de Nord, unde s-a nascut.

La scoala sa, Hahn i-a educat pe copii in tot felul de activitati, de la gatit la repararea masinilor. Pe partea nord-coreeana a granitei a creat o brutarie imensa, unde aducea faina din China pentru a hrani nord-coreenii. A primit apoi permisiune de a construi o fabrica de fertilizatori si apoi o fabrica de procesare a alimentelor, in noua "zona economica speciala" din nord-estul Coreei de Nord. Hahn spunea atunci ca operatiunile sale hranesc 22.000 de oameni pe zi.

La baza deciziei sale de a se muta la granita Chinei cu Coreea de Nord se afla credinta sa - Hahn este "crestin dupa Evanghelie", la fel ca multi alti angajati ai ONG-urilor care ii ajuta pe nord-coreeni, care considera ca este de datoria lor sa ii ajute pe cei mai napastuiti de soarta. Tocmai din cauza religiei sale, Hahn a fost arestat in iulie, prins intre regimul lui Kim Jong Un in Coreea de Nord si al lui Xi Jinping in China.

Cand Kim a preluat puterea la Phenian in urma cu trei ani, se stiau foarte putine despre el. Tatal si predecesorul sau, Kim Jong Il, oripilase si inspaimantase lumea, prezidand peste o foamete care a ucis cel putin 500.000 de nord-coreeni, in timp ce construia o bomba nucleara ce ramane piatra de temelie a securitatii regimului.

Kim Jong Un a studiat cativa ani in Elvetia si cei care l-au cunoscut in acei ani au povestit, printre altele, ca ii place baschetul american, este fan al lui Michael Jordan si Dennis Rodman. Un portret care i-a facut pe multi sa creada ca normalitatea tanarului lider nord-coreean reprezinta o distantare de tatal sau, un "Dr. Evil" din seria James Bond, cu ochelari de desene animate si o cofura umflata.

Observatorii si-au imaginat ca este atat de tanar si neexperimentat incat nu avea sa conduca mult timp. In orice caz, tara urma sa incapa pe mana unchiului sau, Jang Sung Thaek. Nu dupa mult timp dupa ce Kim Jong Un a preluat fraiele puterii, Jang a fost ucis - aruncat sa fie sfasiat de caini, potrivit unor rapoarte. Portretul lui Kim Jong Un, odinioara marcat de normalitate, a capatat accente brutale, scrie sursa citata.

Un alt episod recent, pelicula The Interview a studioului de film Sony, care infatiseaza un dictator slab asasinat de doi jurnalisti americani, a mai adaugat o tusa la portretul liderului nord-coreean: hackerii nord-coreeni au atacat Sony Pictures, "pentru a apara onoarea liderului lor", potrivit FBI.

Lumea incepe sa-l priveasca altfel pe liderul de la Phenian.

Un coleg al lui Hahn, crestin si activist, cu experienta muncii in China pentru ajutorarea nord-coreenilor, nu este surprins insa de Kim Jong Un. El sustine ca reprimarea celor care lucreaza pentru a-i ajuta pe nord-coreeni a inceput exact acum trei ani, cand Kim Jong Un a preluat puterea.

Activistii si misionarii care lucreaza pentru nord-coreeni au doua planuri de actiune: unii, precum Hahn, livreaza bunuri si servicii pentru cetatenii din Coreea de Nord; altii lucreaza pentru a introduce oamenii in China si in Coreea de Sud. Povestile pe care le spun cei 27.000 de oameni care au reusit sa se refugieze in Sud se dovedesc o rusine pentru Kim Jong Un. Mai mult, acestia isi suna familiile ramase in Nord si le informeaza cum e viata in exterior.

Din acest motiv, de cand a venit la putere Kim, Phenianul si-a amplificat eforturile de a stavili fuga oamenilor din tara. Printre metodele folosite se numara si schimbarea politicii fata de granicerii nord-coreeni: acestia pot pastra mita data pentru a privi in alta parte cand trec concetatenii lor peste granita, cu conditia sa raporteze cine le-a dat mita si cand. Kim a mai redus si pedepsele pentru cei care au traversat pentru prima data granita si au fost repatriati de China, dupa ce in trecut pedeapsa se numara in multi ani de inchisoare.

Se pare ca metodele tanarului Kim functioneaza, pentru ca numarul fugarilor s-a redus dramatic din 2011 incoace, de la 3000 la aproape 1400.

Nu se stie insa in ce fel se coordoneaza Kim cu China, in ceea ce priveste reprimarea celor care ajuta nord-coreenii. Beijingul a inceput sa permita agentilor nord-coreeni sa treaca granita pentru a-i prinde pe fugari insa dincolo de asta nu exista alte semne de cooperare, in special pentru ca Xi Jinping il considera pe Kim neexperimentat si necalificat sa-i fie egal.

Fie ca se coordoneaza cu Phenianul sau nu, Xi pare si el decis sa stopeze fluxul de nord-coreeni care patrund in China si sa-i reprime pe crestinii care au activitati caritabile in China. Activistii straini sunt o tinta usoara - tot mai multi sunt arestati si bunurile lor sunt inghetate, ceea ce le stopeaza activitatile. Numai anul trecut, sute de activisti sud-coreeni, aproape toti crestini, au fost trimisi inapoi in tara lor, dupa ce China nu le-a mai acordat vize.

Chiar daca tanarul Kim nu primeste prea mult respect din partea Beijingului, politica Chinei ii serveste perfect scopurilor. Afctiunile sale dovedesc ca si-a consolidat puterea la Phenian si este ferm hotarat sa conduca cu mana de fier. Avand in vedere ca are doar 32 de ani, dictatorul nord-coreean poate avea in fata o lunga domnie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kim Jong Un dictatura, #dictatura Coreea Nord , #Coreea de Nord
Comentarii