Reuninune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU: Se cer cele mai puternice sanctiuni pentru Coreea de Nord UPDATE

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 20:04
7027 citiri
Reuninune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU: Se cer cele mai puternice sanctiuni pentru Coreea de Nord UPDATE
Foto: Arhiva Hepta.ro

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, luni, in sesiune de urgenta, pentru a discuta despre cel mai recent test nuclear nord-coreean si despre posibilitatea unei noi runde de sanctiuni internationale vizand Phenianul.

La finele intalnirii, s-a decis ca un proiect de rezolutie privind noi sanctiuni date Phenianului se va negocia saptamana aceasta, el urmand sa fie votat lunea viitoare.

Pentru moment, Franta, Marea Britanie si Japonia sunt pentru impunerea de noi sanctiuni.

Este a doua reuniune de urgenta in decurs de o saptamana, referitoare la Coreea de Nord, arata The Telegraph.

UPDATE 20.02: Presedintele de la Seul, Moon Jae-in, si omologul sau american, Donald Trump, au cazut de acord, in cursul unei convorbiri telefonice, sa elimine limita privind incarcatura rachetelor sud-coreene. In conformitate cu un acord intre Washington si Seul, revizuit in 2012, Coreea de Sud si-a limitat in mod voluntar dezvoltarea de rachete balistice la dispozitive cu o raza de actiune de maxim 800 de kilometri si o incarcatura de 500 de kilograme.

Coreea de Sud vrea sa creasca pragul ce limiteaza arsenalul balistic al tarii pentru a-si consolida capabilitatile defensive impotriva regimului de la Phenian.

Subsecretarul general pentru afaceri politice al ONU, Jeffrey Feltman, a descris testul drept o "provocare periculoasa", cu actiune profund destabilizatoare pentru regiune si pentru comunitatea internationala. In consecinta, el a cerut un raspuns amplu.

La randul sau, ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat ca este timpul ca Natiunile Unite sa impuna "cele mai dure masuri posibil" regimului comunist, pentru ca "destul este destul". Ea mai atras atentia ca Phenianul "cerseste razboiul".

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT deciziile care s-au luat in cadrul acestei reuniuni de urgenta:

19.39 - Un proiect de rezolutie privind noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord va fi negociat saptamana aceasta la ONU si va fi supus la vot lunea viitoare, a anuntat ambasadoarea americana Nikki Haley, citata de AFP.

Franta, Marea Britanie si Japonia sunt favorabile unor noi sanctiuni, in timp ce pozitiile Beijingului si Moscovei nu se cunosc.

19.16 - SUA doresc ca ONU sa ia "cele mai puternice masuri posibile", a declarat ambasadorul SUA la Natiunile Unite, Nikki Haley. "A sosit momentul sa punem capat jumatatilor de masura", a declarat ea, aratand ca trebuie ca ONU sa-si schimbe atitudinea fata de Phenian. Liderul nord-coreean "cere doar un singur lucru, razboiul", a adaugat ea.

Nikki Haley nu a precizat ce sectoare ar putea fi vizate de noile sanctiuni.

19.03 - China crede ca actuala criza "trebuie rezolvata in mod pasnic", a spus ambasadorul chinez la ONU, Liu Jieyi, fara a evoca posibilitatea unor noi sanctiuni.

"Chemam Coreea de Nord la dialog", a afirmat el. "Prin dialog, putem ajunge la o denuclearizare a Peninsulei Coreea", a adaugat diplomatul.

Totusi, acesta a mai spus ca Beijingul nu va permite niciodata haosul si razboiul in Peninsula Coreeana.

Jieyi a adus in discutie si inghetarea manevrelor SUA - Coreea de Sud, in schimbul suspendarii programelor militare nord-coreene. Posibilitatea a fost respinsa de Washington.

18.47 - Rusia a indemnat toate partile vizate de programul nuclear nord-coreean sa se abtina de la actiuni ce ar putea duce la o destabilizare a situatiei.

Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a declarat luni ca solutiile militare nu pot rezolva problemele din Peninsula Coreea si a avertizat in legatura cu "necesitatea urgenta" ca partile sa aiba "capul limpede" si sa se abtina "de la orice actiune care ar putea duce la o escaladare a tensiunilor", arata News.ro.

******

Coreea de Nord a anuntat duminica faptul ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen, dupa care a facut obiectul unui val de condamnari din partea comunitatiii internationale.

La o zi dupa cel mai puternic test nuclear al regimului nord-coreean, reprezentantii puterii de la Seul au anuntat ca poarta discutii cu Washingtonul pentru a desfasura portavioane si bombardiere strategice in Peninsula Corea.

Romania condamna Coreea de Nord pentru ultimul test nuclear si ii cere sa inceteze

Reactii dure dupa noul test nuclear al Coreei de Nord: Se cere izolarea completa a tarii si "pedeapsa cea mai ferma"

Germania si Franta se ridica impotriva Coreei de Nord: Uniunea Europeana trebuie sa actioneze acum

Puterea bombei cu hidrogen detonata de Coreea de Nord e mai mica decat s-a crezut

SUA ameninta Coreea de Nord cu un raspuns militar masiv: Exista multe optiuni pentru anihilarea totala

Trump pregateste o replica decisiva pentru Coreea de Nord. Intrebat daca SUA vor ataca, presedintele a raspuns: Vom vedea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#ONU sesiune urgenta test nuclear Coreea, #ONU sanctiuni Coreea Nord, #test nuclear Phenian reactii , #Coreea de Nord