Coreea de Nord a anuntat ca este in "stare de razboi" cu Sudul, SUA reactioneaza - Update (Video)

Sambata, 30 Martie 2013, ora 08:42
8601 citiri
Coreea de Nord a anuntat ca este in "stare de razboi" cu Sudul, SUA reactioneaza - Update (Video)

Coreea de Nord a anuntat, sambata, ca este in "stare de razboi" cu Sudul si ca va negocia toate problemele intercoreene pe aceasta baza.

"De acum inainte, relatiile intercoreene sunt in stare de razboi si toate problemele dintre cele doua Corei vor fi tratate in conformitate cu un protocol adaptat la razboi", a declarat Coreea de Nord intr-un comunicat comun atribuit guvernului si institutiilor.

"Situatia existenta de mult timp potrivit careia Peninsula Coreea nu este nici in razboi si nici in pace s-a terminat", se afirma in comunicatul difuzat de agentia de presa oficiala nord-coreeana Korean Central News Agency.

Cele doua Corei sunt inca in prezent din punct de vedere tehnic in stare de razboi, dupa ce Razboiul din Coreea 1950-1953 s-a incheiat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace, aminteste AFP.

Nordul a anuntat in aceasta luna anularea armistitiului si a celorlalte tratate bilaterale de pace semnate cu Seulul, ca semn de protest impotriva exercitiilor militare comune ale Coreii de Sud si Statelor Unite.

Anularea incetarii focului deschide teoretic calea reluarii ostilitatilor, dar potrivit observatorilor, nu este prima data cand Coreea de Nord denunta armistitiul.

Armistitiul a fost aprobat de Adunarea Generala a Natiunilor Unite, iar ONU si Coreea de Sud au respins retragerea unilaterala a Nordului din acest acord.

Comunicatul de sambata avertizeaza, de asemenea, ca orice provocare militara in apropierea frontierelor terestre sau maritime dintre Nord si Coreea de Sud va provoca "un conflict la scara larga si un razboi nuclear".

Fortele armate sud-coreene, care de cateva saptamani mentin o intensa vigilenta asupra Coreii de Nord in urma repetatelor amenintari ale regimului lui Kim Jong-Un, nu au detectat in ultimele ore actiuni relevante in tara vecina, potrivit unei surse militare citate de agentia locala Yonhap.

SUA iau in serios anuntul Coreii de Nord

Casa Alba a declarat vineri ca ia "in serios" anuntul Coreii de Nord potrivit caruia ea este in stare de razboi impotriva Sudului, notand totusi ca amenintarile Phenianului nu sunt neobisnuite.

"Am vazut informatiile asupra unui nou comunicat non-constructiv al Coreii de Nord. Noi luam aceste amenintari in serios si ramanem in relatii stranse cu aliatul nostru sud-coreean", a declarat Caitlin Hayden, purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate, informeaza AFP.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Coreea de Nord stare rezbori Coreea, #Coreea de Nord razboi nuclear , #Coreea de Nord