Coreea de Nord a lansat o noua racheta deasupra Japoniei. Niponii au declansat sistemul de alarma

Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 07:26
17522 citiri
Coreea de Nord a lansat o noua racheta deasupra Japoniei. Niponii au declansat sistemul de alarma

Coreea de Nord a lansat inca o racheta balistica deasupra Japoniei, fiind a doua astfel de actiune in ultimele saptamani.

Reprezentanti ai armatei sud-coreene sustin ca racheta a ajuns la o altitudine maxima de aproximativ 770 de kilometri si a avut un parcurs de 3.700 de kilometri, inainte de a cadea in Marea Hokkaido, transmite BBC.

Tot sud-coreenii au indicat ca lansarea - prima de la inasprirea sanctiunilor impuse de ONU - a fost facuta din poligonul Sunan, district in care se afla si aeroportul international nord-coreean.

SUA si Japonia au afirmat ca ar putea fi vorba despre o racheta cu raza medie de actiune si, conform estimarilor initiale, de aceasta data racheta a zburat la o inaltime si la o distanta considerabil mai mari decat cea lansata in 29 august.

Dispozitivul a survolat insula japoneza Hokkaido (nord) la orele 07:26 (joi, 22:06 GMT), au precizat autoritatile nipone, subliniind ca sistemul de avertizare J-Alert a fost declansat in mai multe regiuni din nordul arhipelagului.

"Trece o racheta. Trece o racheta. Se va intampla probabil deasupra Insulei Hokkaido din directia Oceanului Pacific. Mai ales nu strangeti obiectele pe care le puteti gasi", a precizat sistemul de alarma.

Premierul nipon Shinzo Abe a declarat ca tara sa "nu va tolera niciodata" actiunile periculoase ale Coreei de Nord.

"In cazul in care Coreea de Nord va continua sa mearga pe acest drum, nu va avea un viitor stralucit", a spus el.

In Coreea de Sud, presedintele Moon Jae-in a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate Nationala, iar armata a facut propriul antrenament cu racheta balistica in Marea Japoniei, conform agentiei Yonhap.

Aceeasi reactie a avut-o Sudul si in august: un exercitiu de forta dupa testul cu racheta al Nordului: 4 avioane de lupta au lansat bombe grele

Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a condamnat si el lansarea rachetei, care contravine recomandarilor ONU.

El a adus acuzatii la adresa Chinei si Rusiei, principalii parteneri economici ai regimului de la Phenian.

"China si Rusia trebuie sa-si manifeste intoleranta fata de aceste lansari de racheta adoptand propriile actiuni directe", a spus Tillerson, amintind ca cea mai mare parte a petrolului furnizat Coreei de Nord provine din China si ca Rusia este cel mai mare beneficiar al muncii fortate practicate in Coreea de Nord.

Citeste si reactia Moscovei din 29 august, dupa ce Coreea de Nord a tras o racheta peste Japonia

Consiliul de Securitate ONU se va reuni vineri, la cererea Japoniei si Statelor Unite.

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...