Coreea de Nord a lansat o noua racheta: ONU reactioneaza ferm

Duminica, 07 Februarie 2016, ora 22:34
6151 citiri
Coreea de Nord a lansat o noua racheta: ONU reactioneaza ferm
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Consiliul de Securitate al ONU "a condamnat ferm lansarea" unei rachete de catre Coreea de Nord duminica, intr-o declaratie unanima adoptata la sfarsitul unor consultari cu usile inchise.

Consiliul se angajeaza "sa adopte rapid o noua rezolutie" la care lucreaza de cateva saptamani, pentru a creste sanctiunile impotriva Phenianului ca raspuns la acest tir si la ultimul test nuclear nord-coreean din 6 ianuarie, relateaza AFP.

Coreea de Nord nu se potoleste: Vom lansa si mai multe rachete

"Membrii Consiliului de Securitate vor adopta rapid o noua rezolutie ce impune masuri semnificative ca raspuns la aceste incalcari periculoase si grave" ale rezolutiilor ONU.

Acestea interzic Phenianului orice activitate nucleara sau balistica, sub amenintarea sanctiunilor economice, dintre care inghetarea bunurilor persoanelor ce contribuie la programele militare nord-coreene.

Rachetele balistice lansate de Coreea de Nord de-a lungul istoriei

Declaratia afirma ca lansarea, prezentata de Phenian ca fiind a unui satelit, "foloseste tehnologia rachetelor balistice" si astfel "contribuie la dezvoltarea de catre Coreea de Nord a sistemelor de transport de arme nucleare", adica rachete intercontinentale cu focoase nucleare capabile sa ajunga in Statele Unite, noteaza France Presse.

"Acest lucru este in mod clar o amenintare la adresa pacii si securitatii internationale", adauga textul.

Racheta nord-coreeana: Reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU

Negocierile dintre Washington si Beijing asupra unei rezolutii de inasprire a sanctiunilor contra Coreii de Nord stagneaza de mai multe saptamani din cauza reticentei Chinei, principalul aliat al Phenianului, au afirmat diplomati.

Reuniunea de urgenta a Consiliului de Securitate a avut loc la cererea Statelor Unite, Japoniei si Coreii de Sud.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#ONu reactie Coreea Nord rachete, #Coreea Nord sateliti , #Coreea de Nord