Coreea de Nord - amenintarea razboiului pentru intreaga lume

Sambata, 30 Martie 2013, ora 15:00
6279 citiri
Coreea de Nord - amenintarea razboiului pentru intreaga lume
Foto: MSNBC

Analistii au parerile impartite cu privire la actiunile tanarului lider nord-coreean Kim Jong Un. Unii ii considera actiunile iresponsabile si nebunesti, altii spun ca el este inteligent si actioneaza conform unui plan bine pus la punct. Cert este ca aceasta tara se afla sub spectrul unui rabzoi pe care pare sa si-l doreasca tot mai mult.

El a ordonat recent actiuni prin care sa se pregateasca rachetele cu raza mare de actiune pe care Coreea de Nord le-ar putea folosi impotriva vecinilor din sud si a SUA. Aceste rachete ameninta chiar marile orase de pe teritoriul SUA, scrie MSNBC.

Analistii sunt de parere ca exista anumite motive care il imping pe liderul comunist la o asemenea retorica agresiva in aceasta perioada. El are multe de dovedit poporului care il considera deja un erou si vrea sa se impuna in fata intregii planete drept un lider de temut. Totusi, un pas gresit din partea acestuia poate duce continentul asiatic intr-o situatie de conflict armat din care cu greu se poate iesi.

Greseli care pot duce la razboi

"Cred ca mereu este loc pentru calcule gresite, pentru ca lucrurile sa scape de sub control", afirma analistul Sung-Youn Lee, profesor de Drept si diplomatie la universitatea Tufts din SUA. Acesta este de parere ca liderul nord-coreean urmeaza linia trasata de predecesorii sai (tatal si bunicul) in aceasta privinta. El mai adauga faptul ca aceasta tara poarta si un razboi psihologic cu inamicii ei. Alimentarea tensiunii duce la obtinerea unor concesii si avantaje pentru Coreea de Nord atunci cand totul se calmeaza.

In ultimii 20 de ani, Coreea de Nord a practicat acest joc al amenintarii nucleare si a avut succes. China ii sustine, fiind un aliat de nadejde al regimului de la Pyongyang, Coreea de Nord trecand peste toate recomandarile ONU in privinta testelor nucleare. Coreea de Nord incearca sa vada care sunt reactiile din partea Japoniei, SUA si din partea regimului de la Seul. Dat fiind faptul ca aceste tari au suferit unele schimbari in privinta administratiei centrale, acest moment este unul potrivit oentru a le testa reactiile.

Atacul este cea mai buna aparare

Pentru Coreea de Nord, cea mai buna aparare acum este atacul, caci ei sunt confruntati cu mari puteri mondiale, afirma Scott Snyder, analist in domeniu. Kim Jong Un pare a-si modela personalitatea politica dupa cea a bunicului sau, Kim Il Sung, care era mai adorat de oamenii din Coreea de Nord decat fiul lui, Kim Jong Il.

Ceea ce trebuie sa ne ingrijoreze este faptul ca bunicul actualului conducator a preluat puterea tot in jurul varstei de 30 de ani, iar primul lucru pe care l-a facut a fost sa inceapa un razboi cu Coreea de Sud.

Masurile recente impuse de Kim Jong Un in relatia cu Coreea de Sud sunt de natura sa starneasca ingrijorare. Toti cei implicati sunt in alerta, americanii, aliatii regimului de la Seul, pregatindu-se pentru un eventual conflict armat cu Nordul. Analistii spun ca un atac asupra punctelor strategice americane ar fi o sinucidere pentru Kim Jong Un, insa un asemenea gest nesabuit nu este exclus pentru un tanar lider care vrea sa se afirme in ochii tuturor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Coreea N amenintare razboi, #razboi nuclear Coreea Nord impact, #scenarii razboi Coreea Nord , #Coreea de Nord