Coreea de Nord ar putea incepe testele nucleare peste doua saptamani

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 15:12
1536 citiri
Coreea de Nord ar putea incepe testele nucleare peste doua saptamani
Foto: news.nationalpost.com

Coreea de Nord ar putea incepe cel de-al treilea test nuclear din istoria tarii, peste numai doua saptamani.

Informatia a fost publicata de un ziar din Coreea de Sud, care citeaza surse guvernamentale spunand ca este "foarte probabil" ca Nordul sa fi instalat deja un dispozitiv nuclear in interiorul unui tunel, in orasul Punggye-ri, din nord-estul tarii, informeaza Jerusalem Post.

Dupa cele doua teste nucleare din 2006 si 2009, Coreea de Nord a incheiat pregatirile pentru un al treilea test nuclear, care ar putea avea loc in cel mult doua saptamani, potrivit cotidianului sud-coreean Chosun Ilbo. In aceste cazuri, testele nucleare au venit in cel mult trei luni de la testele rachetelor.

Imaginile din satelit au aratat un tunel subteran care a fost construit pe locul precedentelor doua teste nucleare ale Phenianului.

Sursa sud-coreeana a notat ca gramezile de pamant si de nisip din care au fost scoase la suprafata langa tunelul in cauza au disparut, motiv pentru a suspectat ca este foarte probabil ca Nordul a instalat un dispozitiv nuclear in interiorul tunelului, dupa care l-a sigilat, evident cu gramezile de pamant si nisip.

Serviciile de informatii din Statele Unite ale Americii si Coreea de Sud au monitorizat procesul de excavatie, masurand cantitatea de pamant si de pietre scoase din tunel.

Multi analisti se asteapta ca, prin acest al treilea test, Coreea de Nord sa foloseasca pentru prima oara un dispozitiv nuclear utilizand uraniu puternic imbogatit, a carui existenta a fost recunoscuta de Phenian in urma cu numai doi ani.

Astfel, Nordul ar urma sa foloseasca uraniu, in locul plutionului, pentru a da un important avertisment lumii, in privinta noilor si din ce in ce mai marilor sale capacitati nucleare, mai spun analistii. Uraniul imbogatit ar putea fi folosit pentru a fabrica bombe asemanatoare celor de la Hiroshima, din urma cu aproape 70 de ani.

Phenianul este banuit ca ar dispunde de plutoniu imbogatit necesar pentru a fabrica intre sase si opt bombe nucleare.

Saptamana trecuta, Coreea de Nord a declarat ca este pregatita sa se revanseze in fata criticilor internationale legate de o lansare esuata a unei rachete, pe care Statele Unite ale Americii a numit-o "o acoperire pentru un test al rachetelor cu raza lunga de actiune".

In schimb, Nordul a confirmat ca va continua sa lanseze sateliti in spatiu, in scopuri pasnice, "unul dupa altul", fara a specifica vreo data pentru aceste lansari.

Totodata, Phenianul a renuntat la intelegerea de a permite inspectorilor Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA) sa viziteze tara, dupa ce SUA au decis sa rupa o intelegere ce ar fi urmat sa furnizeze ajutoare alimentare pentru tara saracita.

Phenianul a numit miscarea Washingtonului drept un o actiune ostila si a dezvaluit ca nu isi va mai respecta partea sa din angajamentul din 29 februarie, spulberand orice speranta ca noul lider, Kim Jong Un, ar urma sa relaxeze politica externa, care a fost multi ani bazata pe amenintarea unui arsenal atomic, pentru a obtine concesii din partea puterilor regionale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Coreea de Nord test nuclear, #teste nucleare Phenian, #al treilea test nuclear Coreea , #Coreea de Nord