Coreea de Nord condiționează dialogul cu SUA de ”îmblânzirea” sancțiunilor economice. Importurile bunurilor de lux, marea dorință a regimului Kim

Miercuri, 04 August 2021, ora 07:36
2726 citiri
Coreea de Nord condiționează dialogul cu SUA de ”îmblânzirea” sancțiunilor economice. Importurile bunurilor de lux, marea dorință a regimului Kim
Phenianul a cerut reducerea sancţiunilor la importurile de bunuri de lux FOTO Hepta

Coreea de Nord condiționează reluarea discuţiile cu Statele Unite privind denuclearizarea de ridicarea sancţiunilor internaţionale ce interzic exporturile şi importurile de combustibil rafinat şi alte necesităţi, au declarat marţi parlamentarii sud-coreeni, transmite Reuters.

Phenianul a cerut, de asemenea, reducerea sancţiunilor la importurile de bunuri de lux, inclusiv lichioruri fine şi costume, au declarat parlamentarii sud-coreeni după o sesiune de briefing din partea şefului Serviciului Naţional de Informaţii (NIS), Park Jie-won.

Briefing-ul a avut loc la o săptămână după ce cele două Corei au reluat comunicarea prin liniile de asistenţă telefonică pe care Coreea de Nord le-a suspendat în urmă cu un an, primul indiciu, după luni de zile, că regimul de la Phenian ar putea fi mai receptiv la eforturile de implicare.

"Ca o condiţie prealabilă pentru redeschiderea discuţiilor, Coreea de Nord susţine că SUA ar trebui să permită exportul de minerale şi importurile de petrol rafinat şi produse de primă necesitate", a declarat reporterilor parlamentarul Ha Tae-keung.

"Am întrebat ce necesităţi îşi doresc cel mai mult şi ni s-a spus că printre acestea se numără băuturi de înaltă clasă şi costume, nu doar pentru consumul propriu al lui Kim Jong Un, ci pentru a le distribui elitei din Phenian", a spus el, referindu-se la liderul nord-coreean.

Presa de stat din Coreea de Nord nu a menţionat marţi nicio nouă solicitare de ridicare a sancţiunilor pentru a relua negocierile.

Washingtonul nu a dat niciun semn privind disponibilitatea de a relaxa sancţiunile înaintea oricăror negocieri.

În această săptămână secretarul de stat american Antony Blinken are planificat să se întâlnească online virtual cu omologi din Asia de Sud-Est pentru a pune în aplicare pe deplin sancţiunile impuse Coreei de Nord, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Price a reiterat marţi că SUA sunt dispuse să se întâlnească cu Coreea de Nord "oricând, oriunde, fără condiţii prealabile", dar nu a existat niciun răspuns din partea Phenianului.

Un alt purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a adăugat: "Între timp, în absenţa oricărui tip de angajament, sancţiunile ONU rămân în vigoare şi vom continua să le impunem împreună cu comunitatea internaţională".

ONU a impus o gamă largă de sancţiuni Coreei de Nord pentru programele sale de dezvoltare a armelor nucleare şi a rachetelor balistice.

SUA şi alte state au impus, la rândul lor, propriile sancţiuni.

Coreea de Nord nu a testat o armă nucleară sau o rachetă balistică intercontinentală din 2017, iar o întâlnire istorică între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi fostul preşedinte american Donald Trump în 2018 a create speranţe în privinţa unor progrese diplomatice. Trump a avut două întâlniri ulterioare cu Kim, dar nu a obţinut niciun progres în ceea ce priveşte obţinerea unui angajament din partea Coreei de Nord de a renunţa la programele sale nucleare şi balistice în schimbul relaxări sancţiunilor.

Citește și:
Cât costă un loc de parcare de ”lux” licitat de o femeie care nu l-a folosit niciodată
Cât costă un loc de parcare de ”lux” licitat de o femeie care nu l-a folosit niciodată
O femeie din Botoșani a licitat 7.570 de lei pentru un loc de parcare, dar nu l-a folosit și nici nu l-a plătit. Licitația pentru cel mai scump loc de parcare din municipiu a avut loc în...
Statele Unite anunță „consecințe catastrofale” în cazul în care Putin folosește arme nucleare
Statele Unite anunță „consecințe catastrofale” în cazul în care Putin folosește arme nucleare
Statele Unite au avertizat duminică în legătură cu "consecinţele catastrofale" în cazul în care Moscova ar folosi arme nucleare în Ucraina, după ce ministrul rus de externe a declarat că...