Coreea de Nord - Dictatorul si-a executat unchiul

Autor: Ana Ilie
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 08:43
4767 citiri
Coreea de Nord - Dictatorul si-a executat unchiul

Coreea de Nord a anuntat, vineri, ca Jang Song Thaek, unchiul si mentorul liderului de la Phenian, Kim Jong Un, a fost executat pentru ca punea la cale o lovitura militara.

Anuntul este o initiativa neobisnuita din partea regimului izolat de la Phenian, care in general ascunde orice fel de disidenta la adresa familiei conducatoare, scrie New York Times. Mai mult, este pentru prima data in cateva decenii cand Nordul admite ca s-a incercat rasturnarea regimului, si primul anunt public al unei executii a unui membru al familiei conducatoare.

Agentia oficiala KCNA l-a numit pe Jang "tradator" si "mai rau decat un caine". In varsta de 67 de ani, acesta a fost executat joi, la scurt timp dupa ce a fost gasit vinovat de tradare de catre un tribunal militar special.

"Si-a pierdut mintile din cauza lacomiei de putere. A complotat continuu sa isi imprastie planurile diavolesti in armata, crezand ca va putea rasturna conducerea daca poate mobiliza armata", a mai aratat agentia de presa nord-coreeana, care a publicat si o fotografie cu Jaek, cu mainile incatusate, la tribunalul militar.

Inainte de anuntul privind executia, Nordul anuntase ca Jang a fost demis din importantele functii detinute in cadrul statului. Coreea de Sud si SUA au apreciat ca Phenianul pregateste fie un nou test nuclear, fie o provocare militara impotriva Sudului.

China, aliat al Nordului, este si ea deranjata de ceea ce pare a fi o instabilitate interna declansata de o lupta pentru putere, ce ar putea conduce la o sporire a prezentei militare americane in regiune.

Jang a fost al doilea ca putere in Coreea de Nord, mai bine de 40 de ani. Era casatorit cu sora tatalui lui Kim Jong Un, despre a carei soarta nu se cunosc detalii. Jang a fost demis, duminica, la o intalnire a Partidului Muncitorilor, din toate functiile detinute in stat si partid.

Avand in vedere opacitatea regimului nord-coreean, este greu de spus daca acuzatiile care i s-au adus (coruptie, afemeiere, consum de droguri, complot), sunt reale sau inventate pentru a indeparta un personaj puternic ce devenise o amenintare pentru Kim Jong Un.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Coreea Nord executie, #Coreea Nord unchi Kim Jong Un , #Coreea de Nord