Coreea de Nord, mostenirea in ruina a lui Kim Jong Il (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 20:06
5037 citiri
Coreea de Nord, mostenirea in ruina a lui Kim Jong Il (Video)

Noul lider al Coreei de Nord, Kim Jong Un, mosteneste de la decedatul dictator Kim Jong Il, o economie in ruina, o populatie subnutrita si un sistem politic ce respinge complet orice reforma care ar putea indrepta situatia.

Kim Jong-Un, "marele succesor", in varsta de aproape 30 de ani si cu o serioasa problema de greutate, a mostenit de la tatal sau toata tara, insa nu poseda experienta politica sau administrativa necesara pentru a o conduce cu mana de fier a lui Kim Jong Il, scrie AFP.

Presa sud-coreeana subliniaza ca in Nord investitiile straine sunt ca si inexistente, mancarea si electricitatea sunt rare, in schimb abunda coruptia, represiunea, privilegiile militare si un fals sens de mandrie pentru obtinerea puterii nucleare.

Nordul comunist a crescut, in anii '60, mai rapid decat Sudul capitalist. Insa pierderea ajutorului vital acordat de URSS, dupa dezintegrarea acesteia, a accelerat caderea spre saracie si ruina in anii '90. S-a ajuns la o diferenta ca de la cer la pamant intre nivelul de trai din Sud si Nord.

Economia Nordului s-a contractat in 2010 pentru al doilea an consecutiv, in urma productiei agricole reduse si a sanctiunilor internationale mai dure, estimeaza banca centrala a Coreei de Sud.

Fabricile nord-coreene duc lipsa de electricitate si materii prime, desi tara are vaste resurse de carbune si alte minerale, estimate de Sud la valoarea de 6,3 miliarde de dolari. Insa Nordul cedeaza din ce in ce mai mult dreptul de exploatare companiilor chineze, cautand cu disperare venituri.

In afara capitalei Phenian, milioane de nord-coreeni se confrunta zilnic cu provocarea de a-si hrani familiile si pe ei insisi. Foametea ce a inceput la mijlocul anilor '90 si a facut sa sufere sute de mii de oameni, poate milioane potrivit unor estimari, persista si acum, oamenii aflandu-se intr-o stare de malnutritie ingrozitoare.

Cum sistemul de stat al distributiei de alimente s-a prabusit in anii marii foamete, piete particulare si alte forme de organizare la nivel mic au aparut in loc, insa multi oameni nu au acces nici la acestea.

ONU sustine ca sase milioane de nord-coreeni au nevoie urgenta de mancare. Livrarile de ajutoare internationale ajung insa cele mai adesea la uriasa armata nord-coreeana, in locul celor care au cea mai mare nevoie de ele.

Pana si China, singurul aliat economic si politic al Nordului, a cerut regimului de la Phenian sa adopte reforme de piata, dupa model chinez. Kim Jong Il a incercat in 2002 sa faca unele reforme, insa le-a anulat in 2005, de teama ca pierde controlul economiei.

Analistii sustin ca o liberalizare la scara larga a economiei ar ameninta insasi existenta regimului, care, teoretic, are grija de cetatenii sai din leagan pana in mormant. Insa politicile economice staliniste au ingenuncheat poporul, si chiar daca noul regim ar face reforme puternice, rezultatele s-ar vedea, cu adevarat, pentru oamenii obisnuiti, abia in 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Coreea Nord, #foamete Coreea Nord, #kim jong il, #Kim Jong Il mort , #Coreea de Nord