Coreea de Nord nu se potoleste: plimba si ascunde rachete

Autor: Ana Ilie
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 12:16
3860 citiri
Coreea de Nord nu se potoleste: plimba si ascunde rachete

Coreea de Nord a incarcat doua rachete cu raza medie de actiune pe lansatoare mobile si le-a ascuns intr-un loc necunoscut din apropiere de coasta sa de est, au anuntat surse militare sud-coreene vineri. Noile miscari ale regimului de la Phenian dau nastere speculatiilor ca Nordul se pregateste pentru o lansare de racheta.

La inceputul acestei saptamani, statul comunist a mutat rachetele cu raza medie Musudan pe coasta sa de est, ceea ce a facut ca SUA sa isi trimita sistemul de aparare antiracheta in baza din insula Guam, din Pacific, scrie publicatia sud-coreeana Yonhap.

Si Coreea de Sud si-a trimis distrugatoarele Aegis, echipate cu sisteme de radar, in marea de est si cea de vest.

Sud-coreenii si americanii urmaresc cu atentie miscarile de la complexul unde se crede ca sunt depozitate rachetele Musudan, montate pe vehicule TEL (transportator-ridicator-lansator - trad.red.). Racheta se poate deplasa pe o distanta de 3.000-4.000 de kilometri si poate lovi baza americana din Guam.

"La inceputul saptamanii, Nordul a mutat doua rachete Musudan si le-a urcat pe lansatoare mobile", a declarat un oficial din armata.

Analistii cred ca faptul ca Nordul a ascuns rachetele demonstreaza o incercare de a lansa in secret rachetele, desi nu este limpede daca este vorba despre o lansare-test sau de exercitii militare.

Natiunea comunista nu a testat inca racheta Musudan, dezvaluita prima data in octombrie 2010, in cursul unei parade militare la Phenian.

"Daca Nordul lanseaza o racheta, ii vom urmari traiectoria", a confirmat oficialul sud-coreean, referindu-se la sistemele radar de pe distrugatoarele plasate in regiune.

Observatorii cred ca Phenianul ar pregati lansarea pentru data de 15 aprilie, cand se sarbatoreste ziua de nastere a lui Kim Ir Sen, liderul fondator al natinii comuniste si bunic al actualului lider, Kim Jong Un.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Coreea Nord rachete lansatoare, #coreea nord lansare racheta , #Coreea de Nord