Coreea de Nord: Panica in restul lumii, la Phenian se pregateste o mare sarbatoare

Autor: Ana Ilie
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 12:06
6768 citiri
Coreea de Nord: Panica in restul lumii, la Phenian se pregateste o mare sarbatoare

Tarile din jurul Coreei de Nord stau cu ochii atintiti pe regimul de la Phenian, suspectand ca acesta se pregateste sa lanseze o racheta. In acest timp, insa, in interiorul statului comunist, poporul se pregateste de sarbatoare.

Pe strazile din Phenian nu exista senzatia de panica. Joi se implineste un an de cand noul lider, Kim Jong Un, a fost numit sef al Partidului Muncitorilor, scrie AP. Este numai una dintre titulaturile pe care le-a primit Kim Jong Un dupa moartea tatalui sau, Kim Jong Il, in decembrie 2011.

Pe langa asta, toata lumea se pregateste pentru aniversarea nasterii lui Kim Ir Sen, la 15 aprilie, bunic al actualului lider si intemeietor al dinastiei conducatoare nord-coreene.

Sunt programate o expozitie florala, demonstratii artistice si petreceri dansante publice in urmatoarele zile, pana la 15 aprilie, care este considerata cea mai mare sarbatoare a natiunii.

Desi in urmatoarea saptamana nu sunt asteptate parazi militare si evenimente de masa, este bine stiut ca regimul nord-coreean se foloseste de sarbatorile nationale pentru a-si arata puterea militara.

Analistii sunt de parere ca Phenianul ar putea marca ocazia din 15 aprilie printr-o lansare de racheta, provocatoare si sfidatoare la adresa rezolutiilor Consiliului de Securitate ONU ce interzic activitatea nucleara si cu rachete in Nord.

Kim Jong Il a ridicat rolul armatei in timpul regimului sau la statutul de "Army first" (Armata mai intai - n.red.), iar Guvernul dedica o mare parte a bugetului sau anual apararii.

Grupurile pentru protectia omului sustin ca aceste cheltuieli masive pentru armata si dezvoltarea de tehnologie balistica si nucleara sunt facute in detrimentul populatiei de 24 de milioane de persoane, din care doua treimi se confrunta cu foametea.

Nord-coreenii sunt invatati din copilarie sa urasca SUA si sa se fereasca de invazia "imperialistilor" decisi sa cotropeasca intreaga Peninsula Coreeana.

Anul trecut, ceremoniile care au marcat centenarul nasterii lui Kim Ir Sen au inclus o parada de tancuri, rachete si soldati si o lansare esuata a unei rachete ce trebuia sa instaleze un satelit pe orbita. SUA si aliatii sai au considerat ca este de fapt un test cu racheta balistica, interzis de ONU.

Tensiunile sunt in crestere in Peninsula Coreeana, inca de cand Nordul a lansat, in decembrie, o racheta cu raza lunga de actiune, apoi a efectuat un test nuclear, al treilea, in februarie. Dupa ce ONU a impus sanctiuni regimului de la Phenian, Nordul a amenintat cu atacuri nucleare si de rachete impotriva SUA si Sudului.

Mai mult, saptamana trecuta, Nordul a recomandat ambasadelor de la Phenian sa isi retraga personalul diplomatic, intrucat nu mai poate garanta securitatea acestuia dupa data de 10 aprilie.

Coreea de Sud, SUA si alti actori regionali si internationali se asteapta ca Nordul sa lanseze o racheta cu raza medie de actiune, intr-o actiune provocatoare menita sa "arate muschii" regimului.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Coreea Nord test racheta, #Coreea Nord amenintare , #Coreea de Nord