Coreea de Nord respinge oferta Sudului si ameninta cu "masuri finale si grave" (Video)

Autor: Ana Ilie
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 10:44
3049 citiri
Coreea de Nord respinge oferta Sudului si ameninta cu "masuri finale si grave" (Video)

Coreea de Nord a respins oferta Coreei de Sud de a incepe discutiile oficiale pe marginea repornirii operatiunilor la complexul industrial Kesong.

Comisia Nationala de Aparare a Nordului a refuzat oferta Sudului. Seulul acordase, joi, Nordului, 24 de ore pentru a fi de acord cu negocierile pe chestiunea complexului Kaesong, in caz contrar avertizand cu "masuri semnificative", informeaza France24.

"Daca guvernul marioneta din Coreea de Sud continua sa agraveze situatia, va depinde de noi sa luam masuri finale si decisiv de grave", spune in obisnuita exprimare bombastica Comisia nord-coreeana.

Ultimatimul Sudului a fost considerat o amenintare cu retragerea permanenta din Kaesong, unde muncesc 53.000 de oameni, la 123 de firme sud-coreene.

Complexul Kaesong este considerat ultimul simbol major al cooperarii dintre cele doua tari. Este vorba despre o zona economica comuna, dincolo de granita, pe teritoriul Nordului.

La inceputul acestei luni, in plina retorica razboinica indreptata spre SUA si Sud, Phenianul a decis blocarea accesului sud-coreenilor in complex.

De atunci, a retras peste 50.000 de nord-coreeni care lucreaza in fabricile din complex, anuntand suspendarea temporara a activitatilor de acolo.

Miercuri, doar 176 de sud-coreeni si un chinez se mai aflau in Kaesong.

Firmele sud-coreene care opereaza in acest complex au promis sa ramana si sa isi apere investitia.

"Am decis sa protejam complexul industrial Kaesong, indiferent ce dificulati vom intampina", a explicat un purtator de cuvant al companiilor sud-coreene.

Coreea de Nord rupe ultima legatura cu Sudul

Tensiunile sunt in crestere in Peninsula Coreeana, inca de cand Nordul a lansat, in decembrie, o racheta cu raza lunga de actiune, apoi a efectuat un test nuclear, al treilea, in februarie. Dupa ce ONU a impus sanctiuni regimului de la Phenian, Nordul a amenintat cu atacuri nucleare si de rachete impotriva SUA si Sudului.

Mai mult, Nordul a recomandat ambasadelor de la Phenian sa isi retraga personalul diplomatic, intrucat nu mai poate garanta securitatea acestuia dupa data de 10 aprilie.

Coreea de Sud, SUA si alti actori regionali si internationali se asteapta ca Nordul sa lanseze o racheta cu raza medie de actiune, intr-o actiune provocatoare menita sa "arate muschii" regimului.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Coreea Nord respinge oferta Coreea Sud, #Coreea Nord discutii Sud , #Coreea de Nord