Coreea de Nord - vaccinul impotriva dictaturii (Opinii)

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 23:58
7926 citiri
Coreea de Nord - vaccinul impotriva dictaturii (Opinii)
Foto: AP

Cum tot ne-am jucat zilele acestea de-a Ceausescu si dictatura, imaginile din Coreea de Nord, de la inmormantarea lui Kim Jong Il, ar trebui sa fie ca un fel de dus rece de trezire. In decembrie 1989 nu eram foarte departe de ceea ce vedem acum pe ecrane si fara schimbarea radicala de acum 22 de ani sigur ca asa am fi fost si noi acum.

Greu de spus cat din disperarea nord-coreenilor este durere sincera si cat teatru. Probabil ca avem o combinatie intre ele. Unii isi rup hainele de pe ei ca sa fie vazuti, de frica sau din oportunism. Ma tem, insa, ca pentru multi durerea este sincera, efect al unei idiotizari in masa sau, daca vreti, al unui sindrom Stockholm la scara nationala.

Cei sinceri in disperarea lor mi se par cei mai inspaimantatori. Animalizati si spalati pe creier, oamenii acestia sunt in stare de orice. In mintea lor nu mai exista probabil nicio urma din ierarhia fireasca de valori, notiunile de bine si rau sunt inversate, amestecate, distorsionate. Si tocmai de aceea ei sunt un pericol la scara mondiala. Un fel de bomba cu ceas a planetei.

Cum Coreea de Nord este o tara complet inchisa, o uriasa inchisoare, din care nu numai ca nu iese nimeni, dar in care cu foarte mare greutate poate intra un strain, este foarte greu de estimat dimensiunea reala a spalarii pe creier. Altfel spus, daca intre indurerati prevaleaza idotizatii sau oportunistii. Este greu de spus daca departe de ochii regimului si de camerele de filmat, daca in casele lor, nord-coreeni sunt la fel de indurerati.

Cert este insa ca imaginile cutremuratoare de la Phenian ar trebui sa functioneze ca un "reminder" pentru toti cei care vorbesc cu mare lejeritate despre dictatura. Cei care i-au uitat chipul had ar trebui sa se uite cu mare atentie la aceste imagini. Siruri egale, chipuri egale, reactii egale si fulgi aproape egali. Totul prestabilit, totul sub control perfect, incepand cu lacrima de durere, pana la succesiunea la putere.

Si dupa ce te uiti la aceste imagini a spune ca Romania traverseaza acum o dictatura este de-a dreptul indecent. Indecent in primul rand fata de victimele unei autentice dictaturi, asa cum este cea din Coreea de Nord. Haosul si cacofonia in care traim si care ne consuma steril cea mai mare parte din energii reprezinta cea mai buna dovada ca suntem mai aproape de anarhie decat de dictatura. Dar nu la adapost de ea.

Faptul ca vorbim atat de mult despre dictatura si Ceausescu reprezinta cea mai buna dovada ca pericolul subzista in noi si e mare. Dovada ca nu suntem vindecati, ca urmele spalarii pe creier la care am fost si noi supusi de regimul Ceausescu nu au disparut cu totul. Ca valorile democratice nu ne-au intrat inca in cosul genetic astfel incat o intoarcere sa nu mai fie posibila.

Si, tocmai de aceea, imaginile din Coreea de Nord ar trebui difuzate si urmarite cat mai mult, cu cat mai multe detalii, ca un fel de vaccin in sprijinul unui organism vulnerabil.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#inmormantare Kim Jong, #lacrimi durere Coreea, #inmormantare Kim Coreea Nord , #Coreea de Nord