Coreea de Sud se asteapta ca Phenianul sa mai lanseze o racheta sambata

Joi, 07 Septembrie 2017, ora 18:27
2855 citiri
Coreea de Sud se asteapta ca Phenianul sa mai lanseze o racheta sambata
Foto: Arhiva Hepta.ro

Coreea de Sud se asteapta ca Nordul sa mai lanseze o racheta balistica intercontinentala (ICBM) sambata, 9 septembrie, a anuntat premierul de la Seul, Lee Nak-yon.

"Situatia e foarte grava. Nu pare ca mai e multa vreme pana cand Coreea de Nord va avea armament nuclear complet", a declarat premierul sud-coreean joi, in timpul unei intalniri pe teme de aparare cu ministrii, arata CNN.

"Unii cred ca Coreea de Nord va lansa o alta racheta balistica intercontinentala pe 9 septembrie", a spus Lee Nak-yon.

El cerut masuri urgente pentru a opri acest comportament al Nordului.

Joi dimineata, ultimele componente ale unui controversat sistem american de aparare anti-racheta au ajuns intr-o baza din Coreea de Sud. In acest timp, sute de oameni protestau in zona impanzita de politie. Au existat chiar ciocniri intre protestatari si fortele de ordine, cei dintai incercand sa blocheze soseaua pe unde erau transportate componentele sistemului THAAD catre baza din Seongju, la 300 de kilometri sud de Seul.

La baza mentionata sunt deja operationale doua lansatoare de rachete.

Tot joi, presedintele sud-coreean Moon Jae-in s-a intalnit cu premierul nipon Shinzo Abe, in Vladivostok, unde participau la un forum economic gazduit de presedintele rus, Vladimir Putin. Cei doi au transmis, dupa intalnire, ca "e timpul sa fie marite cat de mult posibil sanctiunile si presiunile asupra Coreei de Nord", in defavoarea dialogului. Premierul japonez urma sa se intalneasca separat cu presedintele rus, in cursul zilei de joi.

Prezenta sistemului de aparare anti-racheta THAAD din Coreea de Sud este critica atat de tara-gazda, cat si peste granitele sale. Guvernul de la Seul a renuntat insa la scepticismul vizavi de acesta, dupa ce Phenianul a testat bomba cu hidrogen, a transmis un consilier al presedintelui sud-coreean. De mentionat e actualul presedinte sud-coreean pleda pentru dialogul cu Nordul, in timpul campaniei sale electorale.

Acum, insa, situatia e diferita. Zilele trecute, dupa o intrunire de urgenta a Conisiliului de Securitate ONU, cauzata de testul Phenianului, SUA si Coreea de Sud au convenit sa elimine limita privind incarcatura rachetelor sud-coreene. In conformitate cu un acord intre Washington si Seul, revizuit in 2012, Coreea de Sud si-a limitat in mod voluntar dezvoltarea de rachete balistice la dispozitive cu o raza de actiune de maxim 800 de kilometri si o incarcatura de 500 de kilograme.

Cat priveste masurile impotriva Coreei de Nord, acestea vor fi stabilite in cursul acestei saptamani si votate luni.

Ce se intampla daca Kim Jong Un ataca? Cinci lucruri de stiut despre Coreea de Nord

Coreea de Nord ar fi transportat o racheta balistica pe coasta de vest, pregatindu-se de un nou test

Criza nucleara din Coreea. Donald Trump nu are solutii sa-l opreasca pe Kim Jong Un

Trump pregateste o replica decisiva pentru Coreea de Nord. Intrebat daca SUA vor ataca, presedintele a raspuns: Vom vedea

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Coreea Nord lansare racheta sambata, #Phenian lanseaza racheta 9 septembrie, #Coreea Sud masuri Phenian, #sistem THAAD Coreea Sud , #Coreea de Nord