Criza din peninsula coreeana, creata intentionat de catre SUA? (I)

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 11:38
7522 citiri
Criza din peninsula coreeana, creata intentionat de catre SUA? (I)
Foto: Arhiva

In ciuda faptului ca Republica Coreea de Sud a recunoscut faptul ca a tras prima, provocand Coreea de Nord sa raspunda printr-un baraj de artilerie, majoritatea mass-mediei invinuieste doar Phenianul pentru escaladarea crizei, esuand in intelegerea faptului ca intreaga situatie se datoreaza politicii duse de ultimele doua administratii americane care, practic, au asigurat dictatorului Kim Jon-Il si succesorilor sai tehnologia construirii armelor nucleare.

Situatia din Coreea de Nord poate fi considerata o creatie exclusiv a guvernului SUA, prin faptul ca acesta a inarmat statul comunist atat direct cat si indirect prin traficantii de arme din subordinea lor, in special Abdul Qadeer Khan.

In timp ce Coreea de Nord era trecuta pe lista "axei raului", guvernul SUA finanta fiecare etapa din programul sau nuclear, scrie websiteul american Infowars.

Atat administratia lui Clinton cat si cea al lui Bush au jucat un rol important in ajutorul dat lui Kim Jong-Il in dezvoltarea programului nuclear, inca din jumatatea anilor '90.

La fel ca si in cazul armelor chimice si biologice ale lui Saddam Hussein, tot Donald Rumsfeld a jucat un rol esential in inarmarea lui Kim Jong-Il.

Rumsfeld a fost cel care a administrat un contract de peste 200 de milioane de dolari, pentru a furniza echipament si servicii in vederea construirii a doua reactoare cu apa usoara in Coreea de Nord, in ianuarie 2000, in perioada in care era director executiv la compania Asea Brown Boveri (ABB). Wolfram Eberhadt a confirmat faptul ca Rumsfeld a participat la toate sedintele consiliului de administratie pe perioada in care acesta era implicat in companie.

Rumsfeld doar a continuat politica administratiei Clinton, care in 1994 a fost de acord sa inlocuiasca reactorele de productie autohtona cu doua reactoare cu apa usoara. Asa numitii "experti" platiti de catre guvern, au sustinut ca reactoarele nu pot fi folosite la obtinerea armelor nucleare. Dar Henry Sokolski, directorul Centrului Educational pentru Politica de Neproliferare din Washington, este de alta parere: "Reactoarele cu apa usoara pot fi utilizate pentru obtinerea plutoniului utilizat la construirea a zeci de arme nucleare, atat in Coreea de Nord, cat si in Iran. Lucrul acesta este adevarat in privinta tuturor reactoarelor cu apa usoara, fapt pe care politicienii americani au reusit sa il ascunda."

"Aceste reactoare sunt ca si celelalte au potentialul sa produca arme nucleare. Asa ca poti sfarsi prin a furniza cuiva, care incalca regulile nucleare, mijloacele pentru construirea armelor nucleare, arme pe care noi vrem sa prevenim ca acestia sa le obtina", a spus Sokolski.

Departamentul de Stat a sustinut ca reactoarele cu apa usoara nu pot fi folosite pentru producerea materialului necesar bombelor nucleare, dar, totusi, in 2002 a cerut Rusiei sa inceteze cooperarea nucleara cu Iran pentru ca nu vroia ca aceasta din urma sa fie inarmata cu arme de distrugere in masa. In acea perioada, Rusia construia in Iran reactoare cu apa usoara. Potrivit Departamentului de Stat, reactoarele cu apa usoara din Iran pot produce material nuclear, dar in mod ciudat se pare ca aceasta regula nu se aplica si in cazul Coreei de Nord.

In aprilie 2002, administratia lui Bush a anuntat ca va aloca 95 de milioane de dolari pentru inceperea constructiei de reactoare nucleare cu apa usoara "inofensive" in Coreea de Nord. Bush a precizat ca inarmarea dictatorului megaloman Kim Jong-Il cu potentialul de a produce 100 de bombe nucleare pe an, "este vital pentru interesele de securitate ale SUA". In ianuarie 2003, Bush a alocat si mai multi bani, scrie Bloomberg News.

Bush a eliberat fondurile in ciuda dezvaluirii facute de catre mass-media sud coreeana, privind un focos nuclear nord coreean gasit in Alaska. Constructia acestor reactoare a fost in cele din urma suspendata, dar Coreea de Nord a avut o sursa alternativa prin care putea obtine secrete nucleare vitale pentru crearea unui arsenal nuclear: A.Q. Khan, un colaborator CIA si traficant international de arme.

In partea a doua vom vede cine sunt acesti colaboratori si eforturile depuse de catre SUA in vederea protejarii lui Kim Jong-Il si actiunile de blocare ale investigatiilor facute de aliatii sai europeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#tehnologie nucleara Coreea Nord SUA, #tensiuni peninsula coreea , #Coreea de Nord