Criza din peninsula coreeana, creata intentionat de catre SUA? (II)

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 09:45
5981 citiri
Criza din peninsula coreeana, creata intentionat de catre SUA? (II)
Foto: Arhiva

Dupa ce am prezentat proiectele finantate de catre SUA, care au furnizat Coreei de Nord tehnologia si fondurile necesare pentru constructia reactoarelor cu apa usoara, ale caror destinatie ar fi putut fi schimbata cu usurinta, pentru constructia armelor nucleare, sa vedem in continuare care au fost cei mai importanti colaboratori si de ce SUA a incercat sa zadarniceasca investigatiile altor state aliate.

Criza din peninsula Coreeana, creata intentionat de catre SUA? (I)

Dupa ce constructia acestor reactoare a fost suspendata, Coreea de Nord a avut o sursa alternativa pentru obtinerea de tehnologie nucleara: Abdul Qadeer Khan, un traficant international de arme si colaborator CIA.

In 2004, A.Q. Khan, parintele programului nuclear pakistanez, a recunoscut ca a oferit tehnologie nucleara printr-o retea internationala care includea instalatiile din Malaysia, unde se produceau componentele cheie pentru centrifuge. Colaboratorul lui Khan, B.S.A. Tahir, detinea o companie cu sediul in Dubai, prin intermediul careia furniza componente pentru centrifuga Coreei de Nord.

In ciuda suspiciunii autoritatilor olandeze in privinta activitatilor lui Khan, inca din anul 1975, CIA a prevenit arestarea acestuia in doua ocazii. "Barbatul a fost urmarit aproape zece ani si era clar o problema serioasa. dar mi s-a spus, din nou, ca serviciile secrete pot rezolva problema mai eficient," a spus fostul premier olandez, Ruud Lubbers. "Haga nu a avut ultimul cuvant in privinta aceasta. Washingtonul a avut."

Lubbers a sustinut ca lui Khan i s-a permis sa intre si sa iasa din Olanda cu binecuvantarea CIA, dandu-i voie sa devina "principalul vanzator al unei retele internationale vaste de proliferare a tehnologiei nucleare si a "know-how", spunea insusi George W. Bush, si sa vanda aceste tehnologii Coreei de Nord pentru construirea bombelor nucleare.

"Lubbers, crede ca Washingtonul a dat voie lui Khan sa opereze din cauza ca Pakistanul era un aliat cheie in lupta impotriva sovieticilor", scrie agentia de presa CanadaFreePress.

In acea perioada, guvernul SUA a finantat si inarmat mujahedini precum Osama bin Laden. Acestia erau antrenati de catre serviciile de informatii pakistaneze pentru a se lupta cu trupele sovietice din Afganistan. Anwar Iqbal, corespondentul din Washington pentru cotidianul pakistanez Dawn, a spus pentru ISN Security Watch ca afirmatiile lui Lubber ar putea fi corecte. "Aceasta a fost parte dintr-o strategie prosteasca pe termen lung. SUA stia ca Pakistanul dezvolta arme nucleare dar nu-i pasa din cauza ca nu le-ar fi folosit asupra lor. Era pentru amenintarea Indiei si probabil a sovieticilor."

In septembrie 2005 s-a descoperit faptul ca o curte judecatoreasca din Amsterdam, care l-a condamnat pe Khan, in 1983, la patru ani de inchisoare, a pierdut toate documentele referitor la caz. Vicepresedintele curtii judecatoresti, judecatorul Anita Leeser, a acuzat CIA de furtul documentelor. "Ceva nu este in regula, nu pierdem pur si simplu documentele," a declarat aceasta pentru televiziunea olandeva NOVA. "Gasesc uluitor faptul ca oamenii pierd documente cu un scop politic, in special cand este la cererea CIA. Este de nemaipomenit."

In 2005, presedintele Pakistanului, Pervez Musharaf, a recunoscut ca Khan a furnizat centrifuge si schemele lor tehnice Coreei de Nord.

Prin ajutorul acordat Coreei de Nord in constructia reactoarelor cu apa usoara, si cu ajutorul lui Khan, care a fost protejat tot timpul in timp ce acesta furniza Coreei de Nord tehnologie pentru construirea armelor nucleare, guvernul SUA se face in mod direct complice la furnizarea de arme nucleare dictatorului nord coreean Kim Jong-Il, arme cu care ameninta acum ca le va folosi impotriva Coreei de Sud.

Nord Coreea este condusa de catre o dictatura ereditara, care a ucis prin flamanzire aproximativ doua milioane de oameni pentru a crea armata de un milion de soldati. Unii estimeaza cifra la patru milioane, adica un sfert din populatie. In nordul tarii exista o retea de lagare de munca fortata, unde, oamenii care "si-au exprimat o parere politica opusa" sunt, impreuna cu familiile lor, torturati, violati si executati.

Poporul nord coreean este dus in sclavagie de catre un guvern care foloseste hrana ca pe o arma. Probabil din aceasta cauza, UE si SUA, prin programul UN World Food Program, a reinceput in februarie 2003 sa trimita alimente in Coreea de Nord. Acestea ajung direct la guvern, care decide cine va primi. Acest ajutor doar mareste puterea lui Kim Jong-il, care isi permite sa traiasca intr-un lux cu cazinouri si masini de lux.

Daca tensiunile dintre cele doua state din peninsula va duce la declansarea unui razboi, cu siguranta mass-media nu va mentiona cum a reusit Kim Jong-Il si succesorii acestuia sa devina o asemenea amenintare in prima faza: cu ajutorul tehnologiei nucleare furnizate de guvernul SUA si al colaboratorilor acestuia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#tehnologie nucleara Coreea Nord SUA, #tensiuni peninsula coreea , #Coreea de Nord