Cum arata Coreea de Nord, povestita din preajma lui Kim Jong Il

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 18:43
6532 citiri
Cum arata Coreea de Nord, povestita din preajma lui Kim Jong Il
Foto: forumpromotion.net

Un membru al aparatului de propaganda al Coreei de Nord, Jang Jin Sung, povesteste care erau excesele si viata luxoasa a elitei comuniste, dar si alte aspecte ale lumii din aceasta tara.

Jang Jin Sung si-a petrecut intreaga cariera scriind elogii la adresa fostului lider Kim Jong Il, inainte de a fugi in Coreea de Sud, dezamagit de regimul nord-coreean, in 2004, transmite BBC.

Nord-coreeanul a primit de la Kim Jong Il un cadou, un ceas Rolex, al caruit pret l-a aflat abia cand a ajuns la vecinii din sud, intr-un magazin in care acesta costa 11.000 de dolari.

Cand a ajuns in Coreea de Sud, Jang a ramas impresionat de cat de impaduriti erau muntii si de cate proteste erau pe strazi, vazand oameni care isi cereau drepturile in diferite feluri.

"Mi-am dat seama ca tara este condusa de mase si nu de un dictator", a precizat Jang, referitor la Coreea de Sud. Totodata, el a ramas impresionat de facilitatile oferite aici persoanelor cu handicap, care nu au voie sa paraseasca Phenianul, in tara comunista.

"Dupa ce ne-am intalnit, Kim Jong Il a cerut ajutoarelor sale sa aiba grija de mine si am avut parte de un tratament special, care nu este disponibil oamenilor obisnuiti", a povestit Jang Jin Sung.

Cu toate ca populatia era infometata, Kim Jong Il folosea cadourile scumpe pentru a cumpara loialitatea si a-si crea un cerc de apropiati.

"Am scris poezii pentru regim, sub un pseudonim, pretinzand ca sunt un autor din Coreea de Sud. Am scris poeme epice care il glorificau pe Kim Jong Il, care erau publicate in ziarul principal din Coreea de Nord.

L-am intalnit pe Kim Jong Il de doua ori, prima oara in 1999. Atunci mi-am dat seama ca imaginea pe care o aveam despre el, datorita spalarii creierului, era foarte diferita de ceea ce vedeam", a declarat Jang Jin Sung.

Cuvintele fostului lider erau folosite pentru a ghida tara, iar el era vazut ca un zeu, a fost parerea scriitorului, caruia Kim Jong Il i s-a parut "dezamagitor de egoist".

Autorul a povestit ca, pentru clasa privilegiata, existau trei tipuri de ratii, una zilnica, una pe trei zile si una saptamanala. Statul calcula tot ceea ce avea nevoie sa manance o persona, in vitamine, calorii, genul de mancare de care oamenii aveau nevoie.

Intre 1994 si 1999, peste trei milioane de oameni au murit de foame in Coreea de Nord, potrivit lui Jang Jun Sung. Acesta a vazut ca "cei mai multi oameni duceau o viata cu totul diferita fata de cea a elitei. Mi-am dat seama ca tara este cea mai saraca din lume si este condusa de cel mai bogat rege".

In timp ce populatia murea de foame, in anii '90, fostul lider al tarii cheltuia milioane de dolari pe monumente impresionante.

Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a vizitat Phenianul la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre cooperarea în domeniul securităţii, a...
Premierul Japoniei a cerut o întâlnire cu Kim Jong Un. „Discuţii la nivel înalt pentru a rezolva disputele”
Premierul Japoniei a cerut o întâlnire cu Kim Jong Un. „Discuţii la nivel înalt pentru a rezolva disputele”
Fumio Kishida, premierul Japoniei a cerut o reuniune cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a declarat luni, 25 martie, influenta soră a acestuia din urmă, care a precizat însă că întâlnirea...
#kim jong il, #Jang Jin Sung, #Coreea de Nord, #bogatie Coreea de Nord , #Coreea de Nord