Cum e sa traiesti sub regimul condus de Kim Jong Un: Povestile socante ale defectorilor din Coreea de Nord

Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 19:16
30888 citiri
Cum e sa traiesti sub regimul condus de Kim Jong Un: Povestile socante ale defectorilor din Coreea de Nord
Foto: Pixabay

Cand Kim Jong Un a preluat conducerea in Coreea de Nord, aproape acum sase ani, populatia spera ca nivelul de trai va creste. Multi au sperat ca el va aduce o schimbare in bine intr-o tara cu o lunga traditie a comunismului. Pana la urma, era foarte tanar. Un milenial. Cineva care a vazut cum e "in afara".

Dar "Marele Succesor", asa cum mai e supranumit, s-a dovedit a fi la fel de brutal ca tatal si bunicul sau.

Cu toate ca a permis o mai mare libertate economica, el a incercat sa-si izoleze tara mai mult ca oricand de restul lumii, a intarit paza la granita cu China si a inasprit pedepsele pentru cei care vor sa treaca frontiera. Iar pe plan intern, libertatea de exprimare si gandirea libera sunt de domeniul fanteziei, scrie Washington Post.

Jurnalistii publicatiei au stat de vorba cu zeci de nord-coreeni care si-au riscat viata si si-au parasit patria.

Marturisirile refugiatilor ne ajuta sa intelegem mai bine cum e traiul in aceasta tara.

Dar de ce pleaca lumea de acolo? Ei bine, nord-coreenii nu fug de regimul totalitarist pentru ca mor de foame, ci pentru ca sunt dezamagiti. Avand in vedere ca activitatea economica este in plina expansiune, oamenii au acces mai usor la informatiile venite "din afara", care ii fac sa viseze la o viata cu totul altfel decat cea pe care o au.

Pe de alta parte, unii pleaca din Coreea de Nord pentru ca vor o educatie mai buna pentru copiii lor, altii vor sa se imbogateasca, dar exista si persoane care pur si simplu cauta un loc in care sa poata sa-si spuna parerea fara consecinte.

Sursa citata a publicat cateva marturisiri ale defectorilor si ce cred ei despre Kim Jong Un.

Un Kim altfel?

Tanara mama, in varsta de 29 de ani, care a plecat in 2014: "Vedeam ca e tanar si speram ca lucrurile se vor imbunatati. In primele zile de cand a venit la conducere am primit ratii suplimentare de mancare, inclusiv carne si peste".

Prescolar, in varsta de 7 ani, care a plecat in 2014: "Eu imi amintesc ca era gras. Avea o fata grasa, ca de porc".

Washington Post relateaza ca in momentul in care regimul se pragatea pentru transferul de putere, a obligat toata populatia sa invete un cantec, numit "Pasi", iar versurile vorbeau despre faptul ca Kim va urma traseul tatalui sau si va conduce tara catre un viitor glorios.

Bancher, in varsta de 43 de ani, care a plecat in 2014: "Ni s-a pus cantecul si ni s-a spus sa il invatam pe de rost, asa ne-am dat seama ca el va fi noul lider. Ni se spunea cat de minunat este, ca putea sa calareasca un cal de la 5 ani si sa manevreze un pistol de la 3 ani. Bineinteles ca nu credeam astfel de lucruri, dar daca radeai sau spuneai ceva, erai omorat".

Student, in varsta de 37 de ani, care a plecat in 2013: "Eram in al doilea an la facultate cand am fost anuntati ca el va fi noul nostru lider. Primul gand a fost ca e un gunoi de om. Si toti gandeau la fel".

Dealer de droguri, in varsta de 46 de ani, care a plecat in 2014: "Mi-am creat in minte o fantezie despre Kim Jong Un. Pentru ca era atat de tanar, ma gandeam ca va deschide usile tarii. Insa dupa ce a venit la putere si am trait sub regimul lui trei ani, viata a devenit mult mai grea".

Banii vorbesc

In teorie, Coreea de Nord este un bastion al socialismului, o tara in care statul ofera de toate, inclusiv locuinta, servicii medicale, educatie si joburi. In realitate, insa, economia statului abia mai functioneaza. Oamenii muncesc in fabrici si pe camp, insa nu mai au foarte mult de munca, iar salariile sunt mici.

Totusi, economia privata a inceput sa fie din ce in ce mai vibranta, caci nord-coreenii sunt nevoiti sa se descurce singuri si sa faca bani din alte surse decat cele oferite de Phenian, fie ca e vorba de vanzarea produselor din tofu facute in casa sau din trafic de droguri, de exemplu.

Coafeza, in varsta de 23 de ani, care a plecat in 2016: "Am fost nevoita sa renunt la facultate la 19 ani, caci tatal meu s-a imbolnavit si am fost nevoita sa muncesc. Am inceput sa tund si sa coafez oamenii la mine acasa. Toate femeile voiau sa le fac parul permanent. Luam 30 de yuani pentru un tratament clasic si 50 pentru unul cu produse mai scumpe".

Zeci de mii de nord-coreeni lucreaza in afara tarii, ca taietori de lemne, in fabrici de confectii sau in constructii in China, Rusia si alte tari. Acestia primesc salariile in monedele locale, dar doua treimi din leafa ajung la Phenian, iar restul le raman lor.

Muncitor in constructii, in varsta de 40 de ani, care a plecat in 2015: "Voiam sa castig bani pentru familia mea, ca sa ne putem cumpara o casa, asa ca am dat o mita de 100 de dolari pentru a putea obtine un job in constructii in strainatate. Am fost trimis la Sankt Petersburg. Alaturi de alti colegi de munca, locuiam intr-o casuta de pe santier, lucram de la 8 dimineata la 8 seara (uneori pana in miezul noptii), 7 zile din 7. Duminica terminam totusi mai devreme. Insa scopul meu era sa strang multi bani. Inca imi amintesc cand am primit primul meu salariu - 1.000 de ruble. Iar cand am vazut ca o sticla de bere costa 27 de ruble, m-am gandit ca sunt foarte bogat".

Activitatile ilegale infloresc

In conditiile in care economia si regulile care o guverneaza se schimba, apar tot mai multe zone gri, care pot fi exploatate pentru a face bani. Asta inseamna ca si activitatile ilegale au inflorit in Coreea de Nord.

Dealer de droguri, in varsta de 46 de ani, care e plecat in 2014: "Am facut atat de multe lucruri pe care nu aveam voie sa le fac. Am lucrat ca broker, am transferat bani si am conectat oameni din Coreea de Nord cu cei din Sud. Am trecut granita cu artefacte si le-am vandut in China. Si am vandut droguri. Pe hartie, eu eram muncitor intr-o fabrica, dar am dat mita si nu a mai fost nevoie sa ma duc efectiv la job. Nu ai cum sa reusesti altfel acolo".

"Talentul" de a face bani a creat discrepante uriase intre paturile sociale din aceasta tara.

Tanar bogat, in varsta de 20 de ani, care a plecat in 2014: "Telefoanele mobile erau wow. Pentru a-ti permite unul trebuie sa ai o familie bogata. Bineinteles ca la scoala la care ma duceam erau si copii saraci, insa nu ii bagam in seama. Aveam un smartphone Arirang, care costa 400 de dolari. Cand un baiat intra in vorba cu mine, mai intai ii inspectam telefonul. Daca avea unul vechi, cu butoane, pur si simplu il ignoram".

Obsesia pentru supraveghere

In Coreea de Nord, supravegherea e la ordinea zilei. Serviciul Bowibu este "coloana vertebrala" a acestor operatiuni: agentii sai sunt peste tot si opereaza cu impunitate.

De asemenea, exista si un sistem de supraveghere de ordin local, pe cartiere. Fiecare grup de 30-40 de case dintr-o regiune este urmarita atent de un lider care recruteaza persoane sa furnizeze informatii despre cei care locuiesc acolo.

Tanara mama, in varsta de 29 de ani, care a plecat in 2014: "Toata lumea stia ca Kim Jong Il si Kim Jong Un erau niste mincinosi, insa era imposibil sa te opui regulilor regimului, pentru ca supravegherea era foarte stricta. Daca cineva se imbata si zicea ceva de rau despre lider, era ras de pe fata Pamantului".

Mai mult, detinutii politici isi amintesc cu groaza tortura la care au fost supusi in inchisoare.

Fost prizonier, in varsta de 22 de ani, care a plecat in 2013: "Am fost interogat de politia secreta despre afacerea mamei mele. Ma plesneau peste fata non-stop. Am fost batut grav de mai multe ori. Ma tranteau atat de tare de perete incat sangele imi tasnea din cap".

Viata e atat de grea in Coreea de Nord, incat unul dintre refugiati a spus ca cel mai mare blestem care poate cadea peste un om este sa se nasca acolo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#viata coreea de nord , #Coreea de Nord