De ce se joaca regimul din Coreea de Nord cu rachetele?

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 22:05
3586 citiri
De ce se joaca regimul din Coreea de Nord cu rachetele?

Ultimul gest sfidator al nord-coreenilor in fata lumii intregi a provocat un val de critici venite din partea comunitatii internationale. Lansarea recenta a doua rachete cu raza scurta de actiune a fost considerata chiar o decizie simbolica de indepartare de aliatul ei traditional, China.

Liderul tarii comuniste, Kim Jong Un, a tinut sa arate din nou ca regimul de la Phenian nu lanseaza amenintari seci si chiar dispune de arme care ii pot nimici pe adversari, se arata intr-o analiza facuta de publicatia sud-coreeana Chosun Ilbo, in editia electronica.

Agentia centrala de stiri din Coreea de Nord a dat chiar un comunicat in care mentiona faptul ca dictatorul acestui stat a supravegheat indeaproape testele cu rachete efectuate miercuri in provincia Hwanghae.

Aceasta se gaseste la aproximativ 40 de kilometri de limita de demarcare militara din Marea Japoniei. Analistii in domeniu sunt de parere ca gestul lui vine in urma vizitei presedintelui chinez Xi Jingping in Coreea de Sud, eveniment desfasurata intre 3-4 iulie. In plus, discutiile recente dintre China si SUA au alimentat starea de tensiune din Nord.

Mesaje exprimate prin rachete

Expertii cred ca Phenianul a vrut sa trimita astfel un mesaj catre Seul, Washington si Beijing, asa incat sa-si reafirme pozitia de forta in context international.

Kim Jong Un chiar si-a exprimat multumirea fata de succesul ultimelor teste cu rachete. "Ar trebui sa fim pregatiti atat pentru discutii, cat si pentru actiune. Putem deveni o moneda de schimb ieftina pentru cei puternici... in cazul in care suntem slabi", a tinut acesta sa spuna.

Profesorul sud-coreean Nam Sung-wook este de parere ca Phenianul va continua sa mareasca tensiunea in plan militar, in cazul in care cererile nu ii sunt luate in considerare. De asemenea, pare ca regimul vrea sa incalce intentionat o rezolutie ONU prin care i se interzice efectuarea de teste cu rachete balistice.

Intr-un comunicat dat in martie de Consiliul de Securitate al ONU, Coreea de Nord era acuzata de incalcarea rezolutiei. Ultima lansare a fost facuta la doar sase zile de la avertismentul lansat de China si Coreea de Sud, state care i-au cerut sa se supuna rezolutiei comunitatii internationale.

O alta posibilitate e ca nord-coreenii sa fi lansat rachetele pentru a-si imbunatati tehnica militara si a testa reactia marilor puteri mondiale.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...
Comentarii