De ce Statele Unite si Coreea de Nord nu vor declansa razboiul nuclear

Joi, 04 Ianuarie 2018, ora 18:07
13970 citiri
De ce Statele Unite si Coreea de Nord nu vor declansa razboiul nuclear
Foto: Arhiva Hepta.ro

Atunci cand ii asculti pe Donald Trump si Kim Jong-un vorbind unul despre celalalt, ai impresia ca razboiul nuclear e pe punctul de a se declansa. In realitate, insa, lucrurile nu stau asa, sustin analistii americani Michael C. Horowitz si Elizabeth N. Saunders. Cei doi lideri nici nu vor si nici nu prea pot sa declanseze un conflict in viitorul apropiat.

Trecerea in noul an a fost marcata de inca un schimb ingrijorator de replici intre Kim Jung-un si Donald Trump. Dupa ce liderul de la Phenian declarase ca are un buton nuclear pe birou, presedintele Statelor Unite a scris pe Twitter ca si el are un asemenea buton pe birou, doar ca al sau e mai mare, mai puternic si e functional.

N-a fost prima oara cand cei doi lideri s-au aruncat intr-un astfel de razboi al declaratiilor. Kim Jong-un l-a numit pe Trump "senil", in vreme de presedintele american ii spune lui Kim, in mod constant, "omuletul cu racheta".

Intrebarea este daca acest duel al declaratiilor pune sau nu in pericol lumea si daca riscul unui razboi creste pe masura ce liderii celor doua puteri nucleare gasesc noi moduri de a se jigni reciproc.

In mod traditional, analistii politici si militari apreciau ca rolul liderilor este mai putin important in izbucnirea unui conflict decat balanta internationala de putere. Cu toate astea, in ultimele decenii apar din ce in ce mai multi analisti care sustin ca lucrurile au inceput sa se schimbe, odata cu alegerea noilor lideri mondiali, sustin Michael C. Horowitz si Elizabeth N. Saunders citati de The Washington Post.

In cazul de fata, insa, Donald Trump si Kim Jung-un nu pot incepe un razboi nici daca ar vrea sa o faca. Iata de ce.

Politologul Barry Posen sustine ca ambii lideri sunt constienti ca un astfel de conflict ar fi catastrofal pentru intreaga lume, avand in vedere puterea militara impresionanta pe care tarile lor o au. O intelege si comunitatea internationala care militeaza pentru pace, in acest caz, nu pentru razboi si pune presiune pe cele doua puteri nucleare.

China - principala putere economica si militara din zona - are tot interesul sa sustina actualul echilibru de forte, in Peninsula Coreea. Tocmai de aceea Beijingul inca sustine economic Phenianul, desi e stanjenit de atitudinea iresponsabila a lui Kim Jong-un. Si indiferent ce ar declara Trump, parerea Chinei e importanta pentru ca aceasta e un partener de afaceri de baza pentru SUA.

Motivele pentru care China vrea pace sunt diverse. Pe de o parte, un conflict militar in Peninsula ar spori considerabil numarul de coreeni care ar incerca sa treaca ilegal granita chinezeasca. Pe de alta parte, un esec militar al Phenianului si o unificare a Coreelor ar insemna prezenta militara americana constanta in zona, lucru nedorit de Beijing. De altfel, China a si intervenit pentru stoparea unificarii celor doua state coreene in razboiul din 1950-1953.

De fapt, nici Donald Trump si nici Kim Jung-un nu au vreun interes real sa porneasca un razboi.

Kim Jung-un si-a dotat tara cu arsenal nuclear tocmai pentru a descuraja o invazie americana si pentru a ramane la putere. Iar un razboi ar fi cu siguranta sfarsitul regimului sau.

De cealalta parte, liderii cu putere de decizie din Statele Unite inteleg cat de scump ar fi un razboi dus in Coreea de Nord. Chiar daca n-ar intelege-o el insusi, Trump ar intampina rezistenta masiva pe plan intern si extern daca vreodata s-ar gandi sa atace Phenianul.

Singura situatie in care s-ar putea declansa un razboi nuclear intre SUA si Coreea de Nord ar fi, deci, ca liderii celor doua state sa reuseasca sa se elibereze de toate constangerile si sa isi uite interesele persoanale imediate. Iar probabilitatea ca asa ceva sa se intample e destul de mica.

G.K.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#razboi nuclear SUA Coreea Nord, #impiedicare razboi nuclear SUA Coreea Nord, #conditii razboi nuclear SUA Coreea Nord , #Coreea de Nord
Comentarii
Poza profesoru
profesoru
rank 3
Uimitor. Un articol bun pe relaţii internaţionale în