Forta de a-ti plange calaul (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 22:20
3112 citiri
Forta de a-ti plange calaul (Opinii)
Foto: toledoblade.com

De-a lungul scurtei sale istorii pe pamant, de la nasterea marilor civilizatii in urma cu aproximativ 5.000-6.000 de ani si pana regimurile totalitare moderne, omul a dat din plin dovada capacitatii si disponibilitatii sale de a produce raul si teroarea.

De asemenea, o simpla rascolire a istoriei ne dezvaluie ce resurse nelimitate ascunde specia noastra cand vine vorba de a indura umilinta, de a ne indobitoci si prosterna in fata calailor nostri.

Natiuni intregi si-au proslavit dictatorii criminali. Hitler a fost adulat de germani, care apoi s-au abandonat pe sine intr-un razboi nu doar irational si criminal, dar si autodistructiv. Maretii rusii s-au facut mici in fata terorii si genocidului instaurat de Stalin in repetate randuri, iar la moartea lui se spune ca nu putini au fost cei care l-au plans cu sincera durere in suflet. Se gasesc si se vor gasi mereu asadar milioane si sute de milioane de oameni gata oricand sa moara in numele crimei, sa accepte orice mizerii de frica si sa indure cele mai mari atrocitati in numele unei viziuni irationale.

Dupa o incursiune in galeria marilor absurditati ale istoriei, bocitoarele din Coreea de Nord par o adunatura de amatori. Oricat de izolata ar fi tara, oricat de brutal ar fi Guvernul de la Phenian si oricata teroare ar fi raspandit liderul Kim Jong - Il. Ca noua, celor din lumea cat de cat libera a Occidentului, ne este imposibil sa intelegem cum pot locuitorii unui stat totalitar sa isi planga calaul - e cea mai mica problema din intregul tablou al erorilor.

Cati sunt sinceri in isteriile lor lacrimogene si cati se prefac, cati isi imita partenerii si vecinii de bocet si cati sunt cuprinsi de spiritul conformarii, fara ca macar sa isi dea seama, este iarasi o chestiune de detaliu. Cu siguranta, foarte multi dintre cei pe care i-am vazut in imagini ca isi rup hainele de pe ei de durere sunt sinceri. Sau cel putin pleaca de la un sentiment autentic de durere, disperare sau teama de un viitor incert. Apoi, spectacolul maselor si influenta aparatului de stat uniformizeaza si amplifica la cote incredibile o falsa durere.

Peste toti vine manipularea imaginilor, profesionist exersata de unica televiziune de stat. Cu toate astea, sunt absolut convins ca intre acei bieti oameni degradati si spalati pe creier exista destui care cel putin se intreaba de ce mama dracului sa il plangi pe omul care te-a tinut in intuneric, ti-a dat haine si mancare cu cartela, nu te-a lasat sa iesi din tara si ti-a mai si lasat mostenire un tanar aparent retard?

Precum in 1984, genialul roman lui Orwell, chiar si intr-o mare de oameni indoctrinati si controlati diabolic, pana la nivelul gandului si al imaginatiei, exista indivizi care inca mai gasesc puterea si luciditatea de a se intreba daca tot ce spune si face stapanul este bine. In fond de aici porneste intotdeauna un astfel de regim. De la acea masa critica de spalati pe creier pentru care orice vine din partea Puterii si guvernantilor este bine si orice altceva iese din discutie. Numai datorita lor astfel de regimuri au prosperat intotdeauna in istorie.

Sa ne aducem aminte de Romania inainte de '89. Toti cei care s-au inchinat si au acceptat toate nelegiurile sistemului au sfarsit prin a-l legitima. Treptat a luat nastere monstruozitatea regimului Ceausescu. In timp, nu am niciun dubiu, am fi ajuns exact unde se afla astazi Coreea de Nord. Cu abilitatea romanului de a se inclina in fata conducatorilor si de a accepta si indura greutatile, nu am fi avut alta soarta.

Sa nu-i condamnam apriori pe nord coreeni, ci sa veghem mai degraba asupra spiritului nostru critic. Sa nu aruncam anateme asupra degradarii umane din Coreea de Nord, cat timp inca nici noi nu am facut dovada unei constiinte lucide la nivel istoric. Ba dimpotriva. Am putea mai bine sa-i compatimim. Si sa veghem sa nu mai cadem nici noi vreodata intr-o astfel de capcana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#funeralii Kim Jong Il, #Coreea Nord Kim Jong , #Coreea de Nord