Kim Jong Il a murit! Traiasca Kim Jong Un!

Autor: Ana Ilie
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 19:28
8031 citiri
Kim Jong Il a murit! Traiasca Kim Jong Un!

Kim Jong Il, "dragul comandant" al Coreei de Nord, liderul singurei dinastii comuniste din lume, a murit.

Desi decesul sau a avut loc la 17 decembrie, din motive de "epuizare mentala si fizica", dupa o "viata dedicata poporului sau" (in fapt, in urma unui atac de cord), televiziunea de stat a anuntat abia luni, peste doua zile, moartea "Generalului". Au fost decretate 12 zile de doliu national.

A murit Kim Jong Il, liderul din Coreea de Nord

Efectul anuntului nord-coreean a fost aproape imediat: bursele din Asia au cazut, pe fondul ingrijorarii provocate de declansarea unei perioade de instabilitate in regiune; toate unitatile militare sud-coreene au fost plasate in stare de alerta - Sudul si Nordul Coreei sunt despartite de cea mai militarizata granita din lume; cativa lideri ai unor tari importante in negocierile cu Coreea de Nord - Rusia, China, Japonia, SUA - au transmis condoleante, dar si speranta ca decesul liderului de la Phenian nu va afecta echilibrul, si-asa precar, din regiune.

Kim Jong Il a murit: Reactii internationale

Cea mai mare problema pusa de Kim Jong Il si regimul sau autoritar a constituit-o, pentru Vest, faptul ca a construit, in pofida tuturor sanctiunilor occidentale, un program nuclear avansat.

De departe cel mai impresionant raspuns la vestea mortii lui Kim Jong Il a venit din partea poporului nord-coreean. Internetul a permis transmiterea unor imagini miscatoare in sinceritatea si naivitatea lor - oameni plangand in fata statuilor aurite ale "dragului comandant", subtire imbracati in frigul evident, adulti aruncandu-se pe jos, in patru labe, hohotind de durere si micuti scotand aburi pe gura, inlacrimati si indurerati ca si cum ar fi aflat de moartea unui parinte.

Paralela nu este exagerata - Kim Ir Sun si Kim Jong Il, au incercat din rasputeri sa-si construiasca o imagine de "parinti" ai poporului. Kim Jong Il era chiar numit "tatal" nord-coreenilor. Cel mai probabil, succesorul desemnat al acestuia, Kim Jong Un, unul dintre cei trei fii ai sai, va intreprinde tot posibilul pentru a-si asuma acelasi rol paternalist.

Kim Jong Il, la fel ca si tatal sau inaintea sa, nu s-a multumit insa cu imaginea de apropiat al poporului. A trebuit sa-l subjuge total, mental si fizic, in toate aspectele vietii sale. Propaganda comunista l-a inaltat aproape la rolul de zeu. Cultul personalitatii l-a facut sa-si asume titluri peste titluri, performante in cele mai variate domenii - a contribuit masiv, se spune, si la un film de mare succes, ba ar fi lansat chiar si o moda-, si-a umplut tara de statui si portrete si a cerut supunere fara cracnire.

Poporul sau, infometat de politicile economice comuniste cumulate cu multi ani de performante agricole dezastruoase, si inveninat mental cu amestecul de comunism si teorie politica proprie lui Kim Jong Il (Juche sau pozitie independenta), a imbratisat cu pasiune cultul liderului suprem de la Phenian, fara a-i pune sub semnul intrebarii nicio actiune. A contribuit la aceasta supunere totala si represiunea brutala aplicata celor care indraznesc sa se opuna regimului.

Psihologii occidentali l-au plasat pe Kim Jong Il in panoplia cu cei mai abjecti dictatori ai lumii, Adolf Hitler, Iosif Stalin si Saddam Hussein, identificand la acesta sadismul, apranoia, trasaturile antisociale, narcisismul si personalitatea schizoida.

Un "buchet" de calitati care a dus la izolarea completa a Coreei de Nord pe plan international, schilodirea sufleteasca a poporului nord-coreean si mentinerea acestuia intr-o stare de perpetua infometare si saracie.

In schimb, "dragul comandant" si apropiatii sai nu s-au patruns suficient de preceptele comunismului cat sa nu se lafaie intr-o viata de huzur si placeri. Se spune ca "Generalissimul" avea mai multe palate si complexe de locuit luxoase, construite in intreaga tara, la mare si la munte, consuma coniacul cel mai fin si homarii cei mai proaspeti, se bucura de frumuseti feminine si de cinematografia occidentala. Avand oroare de zbor, se deplasa intotdeauna cu un tren opulent decorat si se temea ca va sfarsi otravit.

Cu toate acestea, sau probabil din aceasta cauza, Kim Jong Il avea o sanatate subrezita, si s-a zvonit, nu doar o data, ca a murit. Ingrijorat pentru viitorul dinastiei sale, Iuri Irsenovici Kim, asa cum a fost trecut in registrul de nasteri din Rusia sovietica, unde s-a nascut, s-a preocupat din timp sa-si aleaga un succesor si sa il insinueze atent in constiinta poporului.

Succesorul sau desemnat, Kim Jong Un, ales doar pentru ca preferatul sau, primul fiu, a comis greseala de a incerca sa ajunga la Disneyland, in Japonia, cu un pasaport fals, a fost special "antrenat", in ultimii ani, sa se inscrie perfect in linia trasata de bunicul si tatal sau.

10 lucruri inedite despre succesorul lui Kim Jong Il

Desi este scolit prin Elvetia si are gusturi occidentale, fara indoiala cultivate de tatal sau, acesta este putin cunoscut in afara tarii si oricum nu le da prea mari sperante observatorilor ca va milita pentru deschiderea tarii. De la el asteapta acum intreaga lume un semnal pe marginea intentiilor sale nucleare si cu privire la felul in care se va desfasura succesiunea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#kim jong il, #Kim Jong Il mort, #Kim Jong Il Coreea Nord, #Kim Jong Il a murit , #Coreea de Nord