Kim-Jong-un ameninta cu razboiul nuclear. Istoria unui conflict creat de o dinastie comunista

Vineri, 11 August 2017, ora 08:34
31664 citiri
Kim-Jong-un ameninta cu razboiul nuclear. Istoria unui conflict creat de o dinastie comunista
Foto: Arhiva Hepta.ro

In aceste zile, tensiunile din Peninsula Coreei au atins cele mai inalte cote din ultimii ani.

Kim-Jong-un, sangerosul dictator al Coreei de Nord, a amenintat ca va ataca teritorii americane cu rachete nucleare. Prima tinta vizata ar fi Insula Guam, un teritoriu american din Oceanul Pacific, insula aflata la 2.100 de kilometri de Phenian, capitala Coreei de Nord.

Presedintele american a raspuns ca reactia SUA va fi "exploziva si furioasa" la adresa agresorului, amenintand ca va da ordin sa fie folosit arsenalul nuclear "aflat intr-o stare foarte buna", a adaugat Donald Trump.

Comentatorii politici sustin ca presedintele coreean nu-si va permite sa declanseze un atac asupra SUA. Aceasta actiune ar insemna sfarsitul regimului sau si, foarte probabil, sfarsitul Republicii Nord Coreene.

Kim-Jong-un urmareste, de fapt, ca prin autoritatea pe care i-o confera arsenalul nuclear sa-si consolideze puterea politica in interior si sa supravietuiasca o perioada cat mai lunga de timp la conducerea statului.

Kim-Jong-il, fostul presedinte al Coreei de Nord, impreuna cu fiul sau, actualul dictator, Kim-Jong-un - Foto: Hepta.ro

"Interesul regimului nord coreean este de a evita un conflict, daca exista posibilitatea de a pierde. Interesul SUA este sa evite un conflict care prezinta un pericol potential ca un oras din SUA sa fie atacat cu o racheta nucleara. Claritatea posibilelor efecte negative asupra ambelor tabere tempereaza escaladarea conflictului", scrie analistul Max Fisher pentru New York Times.

Regimul sau de o cruzime iesita din comun, care a dus la condamnarea la moarte si executia a zeci de ofiteri din armata, dar si a dizidentilor politici civili, a creat teroare intr-o societate macinata de saracie.

"Din 2011, de cand e lider al Coreei de Nord, Kim-Jong-un a executat 340 de oameni - se arata intr-un raport al Institutului National de Studii Strategice din Coreea de Sud", transmite CNN.

Kim-Jong-un foloseste testele nucleare pentru a-si crea un profil international puternic, astfel incat sa fie de neclintit in interior.

Saracia populatiei poate duce oricand la o revolta in interiorul tarii care poate rasturna regimul Kim, o dinastie politica ajunsa la a treia generatie.

Ceausescu, inspirat de regimul de la Phenian

Kim-Il-sung, cunoscut in Romania sub numele Kim-Ir-sen, bunicul actualului sef al statului, este cel care a impus acest cult al personalitatii dus la extrem, transformand conducerea politica intr-o religie nationala.

Nicolae Ceausescu a fost incantat de sistemul de propaganda din Coreea de Nord si l-a importat in Romania pentru a-si consolida statutul de lider suprem. Dictatorul roman a facut o vizita in Coreea de Nord in anul 1971, iar de acolo se intoarce impresionat de puterea lui Kim-Il-sung, declansand si la noi in tara o "revolutie culturala", in fapt, inceputul unei epoci de cenzura si de propaganda care a durat aproape doua decenii.

In 1989, Romania lui Ceausescu semana foarte mult cu Coreea de Nord.

Nicolae Ceausescu joaca hora cu Kim-Ir-sen (Kim-Il-sung), bunicul actualului dictator, intr-o vizita in Coreea de Nord din anul 1971 - Foto: Comunismul in Romania

"Fastul de la Phenian l-am impresionat pe Ceausescu, dar nu numai imaginile, ci si gandirea comunistilor nord-coreeni. Ceausescu a facut o vizita extinsa in China, Vietnamul de Nord, Coreea de Nord si Mongolia. El a fost inspirat de modelul de conducere al comunismului asiatic, care se baza foarte mult pe cultul personalitatii.

De asemenea, conducatorul Romaniei comuniste s-a inspirat din programele Partidului Muncitoresc Coreean si din Revolutia Culturala Chineza", scrie Vlad Andriescu pentru revista Historia, analizand turneul lui Ceausescu in Asia comunista din anul 1971.

Stabilitatea economica pusa in pericol de conflictul din Pacific

Regimul nord-coreean a inceput sa dezvolte tehnologia nucleara din anul 1950. Primul test al unei arme nucleare are loc abia in 2006. De atunci, testele au continuat si au provocat panica in intreaga lume.

Militari ai armatei din Coreea de Nord defileaza la Phenian si isi arata dragostea fata de dictatorul Kim-Jong-un - Foto: Hepta.ro

Donald Trump nu are solutii la criza coreeana, la fel cum n-au avut solutii nici fostii lideri americani.

Doua lucruri s-au schimbat din 2016 pana acum. Cresterea amenintarii la adresa ruperii echilibrului de forte in Pacific, din cauza testelor nucleare mult mai frecvente ordonate de Kim-Jong-un si reactia mult mai dura a presedintelui american, care a promis in repetate randuri in campania electorala ca va rezolva criza nord-coreeana fara a oferi detalii.

Japonia si Coreea de Sud se simt atacate direct de escaladarea tensiunilor din Pacific. China, care a folosit multa vreme regimul de la Phenian ca pe o arma cu care ameninta stabilitatea din regiune, nu se implica in conflict, preferand sa profite de pe urma acestuia pentru a-si consolida influenta politica si militara in regiune.

In mod real, tensiunile din Pacific au drept efect imediat destabilizarea economiei mondiale. Dupa amenintarea lui Trump si referirea la arsenalul nuclear al SUA, cotatia burselor a scazut semnificativ pentru prima data dupa o lunga perioada de crestere constanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#kim jong un razboi coreea, #Kim Jong Un Trump atac nuclear, #Ceausescu Kim Ir Sen comunism , #Coreea de Nord
Comentarii