Kim Jong-un conduce Coreea de Nord de 10 ani: "A fost o greșeală să fie considerat un reformator". Ce ne rezervă viitorul ANALIZĂ

Vineri, 17 Decembrie 2021, ora 13:35
5753 citiri
Kim Jong-un conduce Coreea de Nord de 10 ani: "A fost o greșeală să fie considerat un reformator". Ce ne rezervă viitorul ANALIZĂ
Kim Jong-un a studiat la o școală elvețiană exclusivistă FOTO Pixabay

Deși mulți observatori erau convinși că Kim Jong-un nu va rezista mai mult de câteva luni în fruntea Coreei de Nord, zece ani mai târziu, dictatorul le dovedește contrariul.

Kim conduce acum o țară asaltată de sancțiuni internaționale, dezastre naturale și provocări epidemiologice. Un an care a început cu numirea sa ca secretar general al Partidului Muncitorilor – titlul tatălui său – s-a încheiat cu temeri legate de o penurie de alimente și cu șanse mici ca Phenianul să se întoarcă la discuțiile pentru denuclearizare.

Specialiștii în politică externă preconizau că mașinăria de stat avea să folosească succesiunea pentru a exploata lipsa de experiență a lui Kim. La doar două zile după preluearea puterii, Victor Cha, fost director pe probleme asiatice al Casei Albe, a scris: „Fie că se va destrăma în următoarele săptămâni sau în următoarele luni, regimul nu va reuși să rămână unitar după moartea neprevăzută a liderului său, Kim Jong-il”.

Alți analiști au prezis un nou stil de leadership sub „cosmopolitul” Kim Jong-un, care fusese educat la o școală elvețiană exclusivistă și care-și exprimase pasiunea pentru baschet. În cel mai bun caz, credeau aceștia, noul lider al Coreii de Nord avea să înfrunte problema ambițiilor nucleare ale regimului și încălcarea flagrantă a drepturilor omului.

Acum, odată ce intră în a doua decadă la putere, Kim conduce o țară asaltată de sancțiuni internaționale, dezastre naturale și provocări fără precedent cauzate de COVID-19.

În octombrie 2020, Kim a făcut un gest ieșit din comun, prezentând scuze poporului nord-coreean și recunoscând că nu a reușit să conducă țara prin vremurile grele. Confruntându-se cu lipsa alimentelor și o situație economică agravată și mai mult de închiderea graniței cu China, din cauza pandemiei, Kim a făcut apel la popor să pornească într-un nou „marș anevoios”, aparent comparând situația cu foametea din anii '90, când sute de mii de oameni au murit.

Și totuși, predicțiile cum că regimul său este în pericol sunt la fel de departe de realitate cum erau și acum un deceniu, notează The Guardian.

La 13 zile după moartea lui Kim Jong-il, cel mai tânăr fiul al său a fost declarat comandant suprem al Armatei poporuluii corean, la doar un an după ce a fost prezentat în public, la o paradă militară. Evenimentul a confirmat că Kim, pe atunci având 26 de ani, era preferat înainte fratelui său vitreg mai mare, Kim Jong-nam, care a ieșit din grația tatălui său după o întâlnire stânjenitoare cu oficiali japonezi de imigrație.

„A fost o greșeală din partea oamenilor care au presupus că va fi un reformator”, afirmă Duyeon Kim, cercetător la Center for a New American Security. „O educație în occident nu înseamnă automat preluarea valorilor democratice. Până la urmă, este vorba despre asigurarea că dinastia Kim va trăi pentru totdeauna, așadar e normal că Kim va face orice pentru a-și menține puterea absolută”.

Întâlnirea cu Donald Trump

Donald Trump a petrecut primele luni ale președinției sale într-un schimb de insulte cu „omulețul-rachetă” de la Phenian, care a răspuns public cu referiri la „bătrânul senil” de la Casa Albă.

După ce și-au epuizat arsenalul de insulte, cei doi conducători au pornit într-o serie fără precedent de summituri nucleare, în Singapore, în 2018 și Hanoi, în 2019. S-au și întâlnit în zona demilitarizată dintre cele două Corei, un eveniment descris ca „istoric”. Deși la acel moment, existau speranțe că liderul nord-coreean ar putea fi dispus să înceapă denuclearizarea țării sale, până în prezent, Kim nu a renunțat nici măcare la o singură armă atomică. Chiar luna aceasta, noi imagini din satelit au arătat că regimul cotinuă să producă plutoniu de calitate nucleară la uzina principală din Yongbyon.

Cel mai mare test al lui Kim Jong-un

Mare parte din informațiile pe care lumea le știe despre Coreea de Nord vin din imaginile prin satelit, jurnaliști curajoși echipați cu telefoane mobile de contrabandă, dezertori, serviciile secrete sud-coreene, presa nord-coreeană și, inevitabil, speculații.

Iar acest lucru se aplică atât în cazul stării de sănătate a lui Kim, cât și al armelor sale nucleare. Fotografii oficiale au oferi dovezi indisputabile că liderul de la Phenian a adunat multe kilograme în plus în primii ani în fruntea țării și că greutatea îi provoca un disconfort ocazional. Absențele îndelungate din spațiul public au provocat specualții cum că acesta ar fi grav bolnav. Ba chiar în 2020, existau zvonuri că Kim murise. Însă o teorie mai plauzibilă a fost vehiculată la scurt timp după ce Kim a reapărut în public, aparent într-o stare bună de sănătate. Aceea că dictatorul nord-coreean fusese în izolare, ca măsură de precauție în pandemie.

Poze mai recente sugerează că liderul a fost sfătuit să-și schimbe stilul de viață. Drept urmare, a pierdut suficient din greutate cât să poată purta din nou ceasul său favorit, de 12.000 de dolari. Serviciile sud-coreene de informații au aflat că Kim a slăbit 20 de kilograme.

În cei zece ani de când e la putere, Kim a transformat Coreea de Nord într-o amenințare nucleară, a rezistat unei presiuni economice fără precedent din partea Consiliului de Securitate al ONU și a consolidat rolul Coreei de Nord ca sursă constantă de frustrare geopolitică pentru trei președinți americani.

Însă cel mai mare test al său ar putea veni din plan intern, potrivit Institutului Hudson.

„Cea mai mare necunoscută pentru Kim rămâne impactul real al COVID, care a sufocat progresul nord-coreean și ar putea încă să submineze regimul în moduri momentan nedetectabile pentru lumea exterioară”.

Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a vizitat Phenianul la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre cooperarea în domeniul securităţii, a...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#Kim Jong Un, #kim jong il, #Phenian, #Phenian program nuclear , #Coreea de Nord