Kim Jong Un e deschis la concesii - nu mai insista ca americanii sa plece din Coreea de Sud

Vineri, 20 Aprilie 2018, ora 11:01
4066 citiri
Kim Jong Un e deschis la concesii - nu mai insista ca americanii sa plece din Coreea de Sud
Foto: Arhiva Hepta.ro

Coreea de Nord si-a abandonat vechea cerere ca Statele Unite sa-si retraga fortele stationate in Coreea de Sud in schimbul dezarmarii nucleare, potrivit presedintelui sud-coreean Moon Jae-in.

Aproximativ 28.000 de militari americani sunt stationati in Coreea de Sud, o prezenta care-l nemultumeste pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, scrie CNN.

In spiritul deschiderii si diplomatiei, Kim Jong Un este pregatit sa renunte la preconditia retragerii trupelor americane in vederea unor discutii cu privire la dezarmarea nucleara a peninsulei coreene, a declarat joi Moon.

"Coreea de Nord si-a exprimat vointa de a renunta la programul sau nuclear fara sa ceara ca fortele (americane) sa se retraga din peninsula coreeana", a declarat Moon intr-o intalnire cu presa, adaugand ca orice retragere de trupe ar fi o "conditie pe care Statele Unite nu o pot accepta".

Liderul sud-coreean, care urmeaza sa se intalneasca cu Kim Jong Un saptamana viitoare intr-un summit istoric in Zona Demilitarizata (DMZ), linia de demarcatie care desparte cele doua Corei, a subliniat insa ca Nordul este ingrijorat in legatura cu securitatea sa.

"Ei vorbesc doar despre a se pune capat politicii ostile fata de Coreea de Nord si apoi garantarea securitatii lor", a adaugat el, precizand ca "prin aceasta clarificare au fost de acord Statele Unite si Coreea de Nord sa participe la un summit".

Oficiali din cele doua Corei fac pregatiri in vederea summit-ului intercoreean, a anuntat un purtator de cuvant al Casei Albastre, presedintia sud-coreeana, Kim Eui-kyeom.

Potrivit purtatorului de cuvant, Coreea de Sud va face doua repetitii, una pe 24 aprilie dupa-amiaza, iar cealalta pe 26 aprilie. Oficiali nord-coreeni vor efectua o repetitie inainte de summit, pe 27 aprilie.

Aceasta concesie este anuntata dupa ce presedintele american Donald Trump a insistat miercuri ca este pregatit sa paraseasca summit-ul cu Kim Jong Un, in cazul in care rezultatul nu ridica la nivelul asteptarilor sale.

Exercitii militare

Kim Jong Un a semnalat in martie ca nu se va opune unor exercitii militare comune americano-sud-coreene, amanate pe perioada Jocurilor Olimpice de Iarna in Sud.

Aceste manevre anuale au reprezentant un punct dureros pentru liderul nord-coreean, care le considera o provocare directa la adresa securitatii Nordului.

O delegatie sud-coreeana a anuntat in urma unei vizite la Phenian ca Kim Jong Un intelege pozitia Seulului cu privire la organizarea de exercitii comune cu Statele Unite.

"Pozitia noastra cu privire la exercitii militare comune este ca este dificil sa le amanam sau suspendam din nou si nu mai exista niciun motiv sa o facem. Insa Kim Jong Un a spus ca intelege pozitia Sudului", a declarat in martie un oficial de rang inalt din cadrul administratiei sud-coreene pentru CNN.

Potrivit acestui oficial, Kim Jong Un a spus totodata ca se asteapta ca exercitiile comune sa fie "reajustate" dupa stabilizarea situatiei in domeniul securitatii in peninsula.

Comandantii militari americani au refuzat sa puna exercitiile pe masa, ca moneda de schimb in negocieri.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Coreea retragere forte americane, #Coreea de Nord dezarmare nucleara , #Coreea de Nord