Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Moment istoric in Coreea de Nord. Liderul suprem recunoaste ca planul cincinal "a esuat in aproape toate domeniile"

Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 08:44
10802 citiri
Moment istoric in Coreea de Nord. Liderul suprem recunoaste ca planul cincinal "a esuat in aproape toate domeniile"
FOTO Hepta

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a recunoscut in discursul sau din cadrul congresului Partidului Muncitorilor, primul in ultimii cinci ani, ca politica economica a statul nord-coreean si planul cincinal au esuat aproape in totalitate, promitand sa evite o repetarea a acestor "lectii dureroase".

"Trebuie sa promovam in continuare si sa extindem succesul si victoriile pe care le-am avut in eforturile noastre, dar sa ne asiguram ca nu vom mai trece prin aceste lectii dureroase din nou", a spus Kim Jong-un, conform presei de stat nord-coreene, citata de agentiile internationale.

Potrivit adevarul.ro, care citeaza presa internationala, congresul este atent urmarit de observatorii externi, asteptandu-se unele schimbari ale politicii economice, dupa un an in care Coreea de Nord a fost puternic lovita de dezastre naturale si s-a confruntat cu efectele pandemiei de COVID-19, precum si cu sanctiunile internationale impuse ca raspuns la programul de inarmare nucleara.

Chiar daca regimul nord-coreean continua sa sustina ca nu a inregistrat niciun caz de COVID-19, inchiderea granitelor si suspendarea zborurilor internationale a afectat grav o economie oricum fragila. Schimburile economice cu China, principalul partener comercial al Coreei de Nord, au scazut cu 80% in primele luni ale anului 2020 prin comparatie cu aceeasi perioada a anului 2019, conform reprezentantului unui institut de cercetare din Seul.

Acesta a mai spus pentru The Guardian ca PIB-ul Coreei de Nord a scazut cu 9,3% in 2020.

O alta problema cheie pe care Kim Jong-un este asteptat s-o discute in cadrul congresului este politica externa a Coreei de Nord in conditiile in care Joe Biden se pregateste, in doua saptamani, sa se instaleze la Casa Alba. Relatiile dintre Washington si Phenian sunt blocate de la cele doua intalniri oficiale dintre Donald Trump si Kim Jong-un, finalizate fara niciun rezultat palpabil.

Analistii de politica externa vorbesc despre o posibila ingrijorare crescanda a Phenianului fata de politica externa a lui Biden, care va renunta cel mai probabil la stilul personal de interactiune promovat de Trump si va cauta sa puna tot mai multa presiune pe Coreea de Nord pentru a renunta la programul de inarmare nucleara.

Nicio masura de distantare sociala nu poate fi identificata in imaginile de la congresului partidului, doar al optulea din istoria tarii. Nimeni dintre cei 4,750 de delegati si 2,000 de spectatori nu purta masca.

Kim Jong-un si-a consolidat pozitia din varful statului nord-coreean la ultimul congres, organizat in 2016. Analistii de politica externa citati de presa britanica sunt, insa, de parere ca intalnirea de aceasta saptamana este una in care Kim va cauta, mai degraba, sa proiecteze imaginea unui front unit in timp ce tara se indreapta catre un nou an de incertitudine diplomatica si economica.

VIDEO Cum a fost sarbatorit Revelionul in Coreea de Nord. Festivitatile, "clar" mai limitate decat anii trecuti

Ce a facut Kim Jong Un, liderul nord-coreean pentru a marca trecerea in noul an. A transmis mesajul poporului

Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, șef de ceremonii la un exercițiu nuclear. ”Marea sa satisfacţie privind rezultatul”
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, șef de ceremonii la un exercițiu nuclear. ”Marea sa satisfacţie privind rezultatul”
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat primul exerciţiu militar de simulare a "activării nucleare" a ţării. Evenimentul a servit drept ripostă la exerciţiile aeriene...
#Coreea de Nord, #Kim Jong Un, #congres , #Coreea de Nord