Poveste terifianta din Coreea de Nord: Condamnata la munca silnica, la 13 ani!

Joi, 02 Februarie 2012, ora 23:47
13085 citiri
Poveste terifianta din Coreea de Nord: Condamnata la munca silnica, la 13 ani!
Foto: Arhiva

A fost aruncata intr-un lagar, fara a avea vreo vina. A fost nevoita ca, timp de 28 ani, sa-si petreaca viata intr-o mina, impingand carucioare pline cu carbuni. Aceasta este, pe scurt, povestea lui Kim Hee Suk, o emigranta nord-coreeana care a decis sa rupa tacerea.

Sute de mii de nord-coreeni au povesti similare, insa nu si norocul femeii, a carei poveste o vom prezenta mai jos.

Anii grei, petrecuti in exil, nu se vad pe fata femeii. Astazi, Kim Hee Suk este o femeie in varsta de 50 ani, bine ingrijita. La prima vedere, nimic nu sugereaza ca jumatate din viata si-a petrecut-o in mina de carbuni.

"Trebuia sa umplu vagoanele cu carbuni si sa sa le imping pe o distanta de un kilometru, pana la punctul de descarcare. Prima portiune era cea mai abrupta, cea mai grea de pe tot traseul", isi incepe femeie povestea prezentata de Deutsche Welle.

Aceasta si-a petrecut 28 de ani intr-un lagar de munca. Chiar si astazi isi aminteste cu acuratete ziua cand s-a sfarsit brusc copilaria sa. Avea, pe atunci, 13 ani si locuia cu bunica sa. Parintii sai fusesera arestati de serviciile secrete cu 5 ani in urma. Kim isi facea lectiile, cand un functionar al statului a venit, i-a batut la usa, spunandu-i ca trebuie sa mearga si ea in lagar. A insotit-o o matusa de-a sa pana acolo.

Nu intreba de ce!

"Nu stiam unde merg. Mi-am imbracat uniforma scolara, mi-am luat manualele si am plecat in urma matusii mele. Cand am ajuns la gardurile de sarma ghimpata ale lagarului, matusa m-a lasat in grija unuia dinte paznici. Tarziu, in noapte, a venit mama la mine si mi-a aratat locul nostru, aflat intr-una dintre baraci", spune Kim.

Pentru o perioada de timp, copila a putut merge la scoala in lagar, dar dupa aceea a fost nevoita sa treaca la munca din mina. Barbatii sapau dupa carbune, iar femeile avea grija de transportul acestuia. Mama sa a murit pe cand avea 17 ani, dupa care tatal sau a fost mutat in alta parte. Niciodata nu a mai aflat nimic despre el. Bunica sa si cele doua surori mai mici au trait de asemenea in lagar.

Dupa moartea mamei sale, Kim a preluat grija familiei. Kim si familia ei nu stiu, nici pana astazi, de ce au fost inchisi in acel lagar.

"Cand am ajuns acolo, eram prea mica si nu prea stiam ce sa intreb. Mai tarziu, cei mai in varsta mi-au spus ca era interzis sa intrebi despre motivele retinerii. Cine indraznea sa intrebe ceva despre aceste lucruri era impuscat pe loc. De aceea, am decis ca si eu sa-mi tin gura", a mai declarat femeia.

De-abia dupa ce fost eliberata, Kim a aflat de la un unchi motivul pentru care a fost inchisa intr-un lagar impreuna cu toata familia. Bunicul sau fugise in Vietnam, iar in Coreea de Nord aceasta se numeste "vina prin inrudire". Astazi nimeni nu cunoaste numarul exact al oamenilor care se afla in tabere. Potrivit organizatiei Human Rights Watch, ar fi vorba de 200.000 de oameni.

Cicatrici pentru o viata

Kim Hee Suk a fost eliberata in 2011. Regimul comunist a folosit ziua de nastere a lui Kim Jong Il pentru a elibera mii de detinuti. Kim declara ca, dupa o viata petrecuta in lagar, i-a fost imposibil sa se adapteze la viata civila. Imediat, a decis sa fuga in Coreea de Sud, reusind sa treaca cu bine granita.

"La inceput, nu am spus nimanui ca am fost inchisa intr-un lagar de detinuti politici. Mi-era teama ca surorile mele, care inca traiesc in Coreea de Nord, vor fi supuse altor represalii. Cand am ajuns in Coreea de Sud, insa, mi-am dat seama ca oamenii de aici nu cunosc deloc situatia din tara mea, la fel cum nici Occidentul nu cunoaste adevarata viata din Coreea de Nord. Asa ca am decis sa vorbesc, pentru ca intr-o zi dictatura din Coreea de Nord trebuie sa cada", a incheiat Kim.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Coreea de Nord lagare, #Coreea Nord munca silnica , #Coreea de Nord