Racheta balistica a Coreei de Nord: Intreaga lume este furioasa si o vrea pedepsita

Duminica, 07 Februarie 2016, ora 11:25
6916 citiri
Racheta balistica a Coreei de Nord: Intreaga lume este furioasa si o vrea pedepsita
Foto: Arhiva Hepta.ro

Oficialii din intreaga lume au criticat Coreea de Nord pentru ce se crede a fi un test de racheta balistica, desi Phenianul sustine ca doar a plasat un satelit pe orbita dupa un tir de racheta.

Desi Coreea de Nord insista ca programul sau spatial este pur stiintific, unii suspecteaza ca astfel de lansari au rolul de a dezvolta lucrarile la o racheta balistica intercontinentala, capabila sa atace Statele Unite, potrivit BBC.

"Este profund regretabil faptul ca Coreea de Nord a efectuat o lansare utilizand tehnologia rachetelor balistice, incalcand rezolutiile Consiliului de Securitate, pe 6 februarie 2016, in ciuda apelului comunitatii internationale impotriva unei astfel de actiuni", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

La randul sau, secretarul american de stat John Kerry a aratat ca SUA condamna cu vehementa lansarea rachetei, "o incalcare flagranta a rezolutiilor Consiliului de Securitate".

Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza lunga de actiune. SUA reactioneaza

"Provocarile Coreei de Nord ameninta nu doar regiunea, ci si Statele Unite. Reiteram angajamentul de a apara Coreea de Sud si Japonia. Vom continua sa lucram alaturi de partenerii nostri si membrii Consiliului de Securitate al ONU in ceea ce priveste luarea de masuri semnificative pentru tragerea la raspundere a Coreei de Nord", a precizat John Kerry.

Si Franta a condamnat faptul ca Phenianul a incalcat din nou rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU.

"Faptul ca lansarea rachetei a avut loc la o luna dupa efectuarea unui test nuclear reprezinta o provocare fara sens. Franta cere o reactie rapida si severa din partea comunitatii internationale, in Consiliul de Securitate de astazi (duminica - n.red) ", se arata intr-un comunicat al Presedintiei Frantei.

Racheta nord-coreeana: Reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU

Premierul japonez Shinzo Abe a subliniat ca, "in ciuda apelurilor noastre repetate la abtinere, credem ca este absolut inacceptabil ca au lansat aceasta racheta".

"Nu putem permite asta in niciun caz. Vom lua masuri pentru a proteja securitatea si bunastarea poporului nostru", a declarat Abe.

Coreea de Nord ameninta cu lansarea unei alte rachete - reactie categorica din Japonia

O reactie dura a venit si de la presedintele Coreei de Sud Park Geun-hye: "Coreea de Nord a lansat o provocare inacceptabila prin lansarea rachetei cu raza lunga de actiune dupa efectuarea celui de-al patrulea test nuclear. Consiliul de Securitate are trebui sa vina rapid cu sanctiuni dure".

La randul sau, Ministerul chinez de Externe "regreta ca Coreea de Nord a insistat sa foloseasca tehnologhia rachetelor balistice pentru a efectua o lansare, in ciuda opozitiei comunitatii internationale".

De asemenea, Ministerul rus de Externe considera ca "este evident ca astfel de actiuni duc la o agravare serioasa a situatiei din Peninsula Coreeana si din nord-estul Asiei...cauzeaza pagube serioase securitatii tarilor din regiunea, mai ales Coreei de Nord insesi".

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#reactii lumea Coreea Nord, #racheta Coreea Nord , #Coreea de Nord