Ziare.com

Rachetele balistice lansate de Coreea de Nord de-a lungul istoriei

Duminica, 07 Februarie 2016, ora 13:43

   

Rachetele balistice lansate de Coreea de Nord de-a lungul istoriei
La 7 februarie 2016, Republica Populara Democrata Coreeana (RPDC) a anuntat ca a reusit sa plaseze un satelit pe orbita dupa un tir de racheta considerat de o mare parte a comunitatii internationale ca un test de racheta balistica.

Racheta a fost trasa in jurul orei locale 9.00 de la baza de lansare de rachete Dongchang-Ri din nord-vestul Coreei de Nord.

In urma lansarii rachetei nord-coreene, tot la 7 februarie 2016, Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta la New York, la cererea Statelor Unite, Japoniei si Coreei de Sud.Primele cercetari in domeniul constructiei de rachete balistice ale RPDC dateaza din anii '60 ai secolului trecut, cand Phenianul incerca sa-si dezvolte capacitatile strategice in colaborare cu China si URSS.

Primul test de racheta balistica efectuat de RPDC s-a inregistrat la 29-30 mai 1993. Atunci a fost lansata racheta Nodong-1 in Marea Japoniei, de la o baza din Hwadae, in apropierea portului Wonsan. Realizata la jumatatea anilor '80, racheta Nodong-1 este considerata una cu raza medie de actiune, fiind o varianta imbunatatita a rachetei sovietice SS-1, cunoscuta si sub numele de Scud.

La 31 august 1998, RPDC a lansat satelitul Kwangmyongsong-1, primul pe care aceasta tara l-a lansat. Desi guvernul nord-coreean a considerat lansarea un succes, nu au fost depistate obiecte noi pe orbita. Evenimentul a fost primit cu ingrijorare de numeroase tari, avand in vedere ca tehnologia folosita pentru lansarea satelitului poate fi folosita si pentru propulsarea unei rachete balistice intercontinentale.

Noi teste cu rachete au fost efectuate de RPDC la 5 iulie 2006. Printre cele cel putin sapte rachetele lansate s-a numarat una cu raza lunga de actiune, denumita Taepodong-2 si lansata din baza Musudan-ri, precum si una cu raza scurta, Nodong. Toate au amerizat in Marea Japoniei.

Actiunile RPDC au provocat imediat reactii de condamnare din partea comunitatii internationale si au antrenat convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate al ONU. In apararea lor, nord-coreenii au declarat ca testele nu sunt decat manevre militare de rutina in vederea sporirii capacitatii defensive a tarii.

La 5 aprilie 2009, a fost lansat satelitul Kwangmyongsong-2. La 25 mai 2009, regimul de la Phenian a procedat la un nou tir cu racheta sol-aer si altul sol-mare, in largul coastelor estice ale RPDC, in apropierea localitatii Hamhung.

Un nou satelit a fost lansat de catre RPDC la 13 aprilie 2012, Kwangmyongsong-3, insa racheta a explodat la 90 de secunde de la lansare. La 12 decembrie 2012, nord-coreenii au lansat cu succes satelitul Kwangmyongsong-3 Unitatea 2. Racheta folosita s-a numit Unha 3, fiind o derivata a rachetei militare Taepodong-2.

Noi lansari de rachete balistice au fost efectuate de Coreea de Nord in luna mai 2013. Acestea au avut o raza scurta de actiune si au cazut in Marea Japoniei.

In luna iunie 2014, Coreea de Nord a efectuat un test cu o noua racheta tactica de inalta precizie, conform agentiei oficiale nord-coreene KCNA care a subliniat un "progres" semnificativ in capacitatea de aparare a tarii.

La 2 iulie 2014, Coreea de Nord a lansat doua noi proiectile cu raza scurta de actiune spre largul marii. La 9 iulie 2014, armata nord-coreeana a lansat alte doua rachete balistice cu raza scurta de actiune in Marea Chinei de Est, primele in 20 de ani lansate din zona de coasta. Cele doua rachete au cazut in apele internationale dupa ce au parcurs 500 de kilometri.

Organizatia Natiunilor Unite a condamnat, in repetate randuri, testele cu rachete balistice efectuate de RPDC. Astfel, la 15 iulie 2006, prin Rezolutia 1695, Consiliul de Securitate a interzis vanzarea de materiale ce ar putea contribui la continuarea programului balistic al RPDC. La 22 ianuarie 2013, Rezolutia 2087 a condamnat lansarea satelitului din 12 decembrie 2012.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2717 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor