Raspunsul lui Kim Jong Un la sanctiunile Japoniei

Vineri, 12 Februarie 2016, ora 22:40
6304 citiri
Raspunsul lui Kim Jong Un la sanctiunile Japoniei

Phenianul a raspuns la noile sanctiuni impuse de Tokyo dupa recentul sau test nuclear si lansarea unui satelit, anuntand suspendarea anchetei sale privind rapirile de cetateni japonezi de catre regimul nord-coreean, dosar care otraveste de ani de zile relatiile dintre cele doua tari.

Aceasta "importanta ancheta (...) va fi complet stopata", a anuntat vineri comitetul de ancheta intr-un comunicat publicat de agentia oficiala nord-coreeana KCNA, informeaza AFP.

Acest comitet, infiintat in urma unui acord bilateral semnat la Stockholm, in mai 2014, va fi de asemenea dizolvat, potrivit comunicatului, care anunta si alte "contramasuri puternice" ce vor urma.

Acordul de la Stockholm, care prevede ca Phenianul sa ancheteze aceste rapiri de cetateni niponi, a fost considerat un progres diplomatic major intre cele doua tari.

Coreea de Nord a recunoscut, in 2002, ca a trimis agenti pentru a captura 12 japonezi intre anii 1970-1980, pentru a-i invata pe spionii Phenianului limba si obiceiurile nipone.

Aceasta problema ramane foarte sensibila in arhipelagul nipon, unde cinci dintre japonezii rapiti au fost autorizati sa se intoarca. Insa Tokyo cere in continuare dovezi solide privind decesul celorlalti opt.

In pofida promisiunii sale din 2014 de a declansa o ancheta asupra acestor rapiri in schimbul ridicarii unor sanctiuni din partea Tokyo, Coreea de Nord nu a comunicat noi informatii importante.

Racheta balistica a Coreei de Nord: Intreaga lume este furioasa si o vrea pedepsita

Premierul nipon Shinzo Abe "a pus in functiune sanctiuni care au fost ridicate" ca urmare a acordului bilateral de la Stockholm, "dar a introdus altele noi", a subliniat comitetul nord-coreean, estimand ca Japonia a renuntat implicit la acest acord.

Coreea de Nord a lansat o noua racheta: SUA vrea sa instaleze rapid un sistem antiracheta la granita (Video)

Tensiuni in Peninsula Coreeana: Nordul ameninta ca taie "telefoanele rosii" cu Seulul

Japonia a anuntat la inceputul saptamanii noi sanctiuni, in mod concret interzicerea accesului in porturi nipone pentru nave nord-coreene, "inclusiv pentru cele cu caracter umanitar".

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...