Raspunsul lui Kim Jong Un la sanctiunile Japoniei

Vineri, 12 Februarie 2016, ora 22:40
6345 citiri
Raspunsul lui Kim Jong Un la sanctiunile Japoniei
Foto: captura YouTube / CNN

Phenianul a raspuns la noile sanctiuni impuse de Tokyo dupa recentul sau test nuclear si lansarea unui satelit, anuntand suspendarea anchetei sale privind rapirile de cetateni japonezi de catre regimul nord-coreean, dosar care otraveste de ani de zile relatiile dintre cele doua tari.

Aceasta "importanta ancheta (...) va fi complet stopata", a anuntat vineri comitetul de ancheta intr-un comunicat publicat de agentia oficiala nord-coreeana KCNA, informeaza AFP.

Acest comitet, infiintat in urma unui acord bilateral semnat la Stockholm, in mai 2014, va fi de asemenea dizolvat, potrivit comunicatului, care anunta si alte "contramasuri puternice" ce vor urma.

Acordul de la Stockholm, care prevede ca Phenianul sa ancheteze aceste rapiri de cetateni niponi, a fost considerat un progres diplomatic major intre cele doua tari.

Coreea de Nord a recunoscut, in 2002, ca a trimis agenti pentru a captura 12 japonezi intre anii 1970-1980, pentru a-i invata pe spionii Phenianului limba si obiceiurile nipone.

Aceasta problema ramane foarte sensibila in arhipelagul nipon, unde cinci dintre japonezii rapiti au fost autorizati sa se intoarca. Insa Tokyo cere in continuare dovezi solide privind decesul celorlalti opt.

In pofida promisiunii sale din 2014 de a declansa o ancheta asupra acestor rapiri in schimbul ridicarii unor sanctiuni din partea Tokyo, Coreea de Nord nu a comunicat noi informatii importante.

Racheta balistica a Coreei de Nord: Intreaga lume este furioasa si o vrea pedepsita

Premierul nipon Shinzo Abe "a pus in functiune sanctiuni care au fost ridicate" ca urmare a acordului bilateral de la Stockholm, "dar a introdus altele noi", a subliniat comitetul nord-coreean, estimand ca Japonia a renuntat implicit la acest acord.

Coreea de Nord a lansat o noua racheta: SUA vrea sa instaleze rapid un sistem antiracheta la granita (Video)

Tensiuni in Peninsula Coreeana: Nordul ameninta ca taie "telefoanele rosii" cu Seulul

Japonia a anuntat la inceputul saptamanii noi sanctiuni, in mod concret interzicerea accesului in porturi nipone pentru nave nord-coreene, "inclusiv pentru cele cu caracter umanitar".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Coreea Nord Japonia sanctiuni, #Coreea Nord proces japonezi , #Coreea de Nord