Dupa ultimul test balistic, SUA cer Chinei sa nu mai livreze petrol Coreei de Nord

Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 04:50
3324 citiri
Dupa ultimul test balistic, SUA cer Chinei sa nu mai livreze petrol Coreei de Nord

Presedintele american Donald Trump i-a cerut omologului sau chinez Xi Jinping sa opreasca aprovizionarea cu petrol a Coreei de Nord, dupa recentul test balistic efectuat de catre regimul de la Phenian, a declarat joi ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley.

Reamintim ca statul nord-coreean a anuntat, miercuri, ca a testat cu succes o noua racheta balistica intercontinentala care poate transporta un focos nuclear catre orice tinta din Statele Unite ale Americii. Serviciile de informatii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord.

"Presedintele Trump l-a sunat pe presedintele chinez Xi in aceasta dimineata si i-a spus ca am ajuns in punctul in care China trebuie sa opreasca livrarea de petrol catre Coreea de Nord. Multe tari au facut sacrificii economice si politice majore prin intreruperea legaturilor cu Coreea de Nord. Au facut asta cu scopul pacii si securitatii in lume. Facem apel la presedintele Xi sa ia pozitie. Credem ca are sansa de a face ceea ce trebuie in beneficiul tuturor tarilor. China trebuie sa demonstreze abilitati de lider si sa actioneze. China poate face acest lucru pe cont propriu sau putem lua situatia petrolului in mainile noastre. Avem nevoie ca statul chinez sa faca mai mult. Ar fi un pas esential in efortul mondial de a opri acest paria international", a precizat Nikki Haley, conform Mediafax, care citeaza agentia de presa sud-coreeana Yonhap.

Petrolul, esential pentru programul nuclear

Ambasadorul SUA la ONU sustine ca petrolul este motorul programului nuclear nord-coreean. Nikki Haley a amintit faptul ca regimul de la Phenian a venit la masa negocierilor, in 2003, la putin timp dupa ce China a intrerupt livrarile de petrol.

Sanctiunile impuse de SUA au contribuit la blocarea a 90% din comertul Coreei de Nord si a 30% din importurile de petrol, a mai spus diplomatul american. Statele Unite urmaresc ca Rusia si China sa respecte masurile impuse de Consiliul de Securitate al ONU impotriva nord-coreenilor.

In luna septembrie, China a anuntat ca va reduce transporturile de produse petroliere rafinate catre Coreea de Nord la doua milioane de barili pe an. In 2016, China a trimis 6.000 de barili de produse petroliere pe zi in Coreea de Nord, asigurand necesarul pentru sectoarele de agricultura, transporturi si cel militar, potrivit Administratiei americane pentru Energie.

China continua sa trimita titei in Coreea de Nord, materia prima pentru combustibili precum benzina si motorina. China livreaza aproximativ 10.000 de barili de petrol pe zi catre singura rafinarie operationala din Coreea de Nord, aflata in apropiere de frontiera chineza.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...