Sunt Statele Unite in vizorul nuclear al Coreei de Nord?

Joi, 13 Aprilie 2017, ora 23:00
11268 citiri
Sunt Statele Unite in vizorul nuclear al Coreei de Nord?
Foto: Hepta.ro

Coreea de Nord pare ca si-a testat cu succes armele nucleare, insa in continuare se pune intrebarea daca Phenianul detine sau nu rachetele capabile sa trimita acele focoase nucleare in Statele Unite ale Americii. Iar datele sunt foarte complexe.

Jeffrey Lewis, directorul Programului de Neproliferare din Nord-estul Asiei, spune ca nu exista vreun dubiu ca Phenianul este capabil sa trimita arme nucleare pe tot cuprinsul Coreei de Sud si Japoniei, unde fortele americane sunt stationate de decenii.

Si, adauga Lewis, s-ar putea sa nu dureze mult pana cand tarmurile americane vor fi de asemenea la indemana nord-coreenilor, relateaza Fox News.

"Coreea de Nord a transmis ca este pregatita ca in acest an sa testeze o racheta balistica intercontinentala capabila sa atinga Statele Unite", a spus Lewis, precizand ca, pe baza informatiilor din prezent, o asemenea actiune este posibila, insa a avertizat ca un prim astfel de test ar putea sa fie esuat.

Schimb de replici tensionate SUA - Coreea de Nord. China incearca sa calmeze

Insa, sunt intr-adevar Statele Unite in "vizorul nuclear" al Phenianului?, se intreaba Fox News, adaugand ca regimul nord-coreean a sugerat clar ca aceasta "tinta nucleara" este indreptata atat catre bazele militare afiliate americanilor, din regiune, dar si catre teritoriul SUA.

Si, desi Casa Alba considera un posibil atac nuclear nord-coreean pe pamant american ca fiind o fantezie, sunt tot mai multe intrebari despre ce fel de pagube este Phenianul capabil sa cauzeze si cat de curand pot sa puna in aplicare amenintarea.

Miercuri, presedintele Donald Trump a sugerat ca liderul nord-coreean Kim Jong Un "face ceva gresit", adaugand ca are dubii cu privire la deplinatatea facultatilor mintale ale liderului de la Phenian.

"Coreea de Nord cauta probleme. Daca China decide sa ajute, ar fi grozav. Daca nu, vom rezolva problema fara ei! SUA", a scris pe Twitter Donald Trump, marti.

Este clar insa ca toate amenintarile lui Donald Trump ca "va rezolva problema nord-coreeana", daca nu o va face China, anuntand ca toate optiunile sunt pe masa, nu i-a speriat pe oficialii de la Phenian.

Acestia au transmis de astfel ca tara este pregatita de orice tip de razboi cu Statele Unite. Asta si dupa ce un portavion american si flota sa au pornit spre Peninsula Coreeana.

Ulterior, presedintele Chinei, Xi Jinping, i-a cerut lui Donald Trump sa gaseasca o solutie pasnica pentru rezolvarea tensiunilor cu Coreea de Nord, insa in acelasi timp Japonia a anuntat ca nave de razboi se vor alatura flotei americane pentru exercitii militare in regiune.

Coreea de Nord isi incordeaza puterea militara. Pe ce cifre se bazeaza

Coreea de Nord nu a facut niciodata un secret din ambitiile sale nucleare, testand astfel de arme de cel putin cinci ori, incepand cu anul 2003, doua dintre teste avand loc chiar anul trecut.

Agentia meteorologica sud-coreeana a anuntat ca explozia din luna septembrie 2016 a reprezentat echivalentul al 70-80 la suta din forta bombei atomice pe care Statele Unite au lansat-o la Hiroshima, in anul 1945.

Insa o bomba precum cea de la Hiroshima ar provoca peste 120.000 de morti in Washington si in Tokio, iar in New York de cel putin doua ori mai multi - pana la 263.000 -, este de parere istoricul Alex Wellerstein, specializat pe evenimente nucleare.

Coreea de Nord are cel putin 6 rachete ce pot ajunge pana in partea estica a Statelor Unite, potrivit acestui infografic. Dar care este, de fapt, puterea militara cu care s-ar putea confrunta Statele Unite?

Deutsche Welle trece in revista cateva dintre capacitatile militare ale Phenianului. In primul rand, cu 700.000 de trupe active si 4,5 milioane in rezerva, tara poate chema pana la un sfert din populatie sa serveasca in armata in orice moment - de doua ori mai mult personal militar decat Coreea de Sud.

De asemenea, Coreea de Nord detine 70 de submarine, 4.200 de tancuri, peste 450 de avioane de lupta, potrivit unui raport din anul 2016, mai informeaza DW.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Coreea de Nord vizor nuclear SUA, #Coreea de Nord atac SUA, #Donald Trumo Coreea de Nord, #atac Coreea America , #Coreea de Nord