Tensiuni in Peninsula Coreeana: Sudul are o racheta ce poate lovi ferestrele liderilor Nordului

Autor: Ana Ilie
Joi, 14 Februarie 2013, ora 10:28
4255 citiri
Tensiuni in Peninsula Coreeana: Sudul are o racheta ce poate lovi ferestrele liderilor Nordului

Coreea de Sud a dezvaluit, joi, o racheta despre care a afirmat ca poate lovi birourile liderilor Coreei de Nord. Prezentarea rachetei are loc in contextul in care exista temeri ca, tehnologic vorbind, guvernul de la Seul se afla in spatele rivalului sau, care a efectuat, saptamana aceasta, al treilea test nuclear.

Oficialii sud-coreeni au refuzat sa precizeze raza de actiune a rachetei, insa au dat asigurari ca poate atinge tinte oriunde in Coreea de Nord, informeaza Reuters.

Ministerul sud-coreean al Apararii a facut publica o inregistrare video in care se poate vedea cum racheta este lansata de pe distrugatoare si submarine, lovind tinte false. Arma a fost prezentata in premiera in aprilie anul trecut si oficialii sustin ca acum este completa.

"Racheta de croaziera dezvaluita astazi este o arma de precizie, care poate identifica si lovi fereastra biroului conducerii din Coreea de Nord", a precizat un reprezentant al ministerului.

Coreea de Nord a dezvoltat, la randul sau, o racheta cu raza lunga de actiune, pe care a lansat-o in decembrie, aparent pentru a plasa un satelit pe orbita. Scopul Phenianului, crede Washingtonul, este sa creeze o racheta balistica intercontinentala capabila sa livreze un focos nuclear ce poate lovi SUA.

Observatorii cred ca acum Coreea de Nord va raspunde agresiv anuntului facut de Coreea de Sud joi. Tehnic vorbind, cele doua parti ale Peninsulei Coreene se afla inca in razboi, deoarece conflictul din 1950-53 s-a incheiat cu un armistitiu, nu un tratat de pace.

Nordul a efectuat al treilea sau test nuclear, marti, fapt ce a condus la condamnari din partea intregii comunitati internationale, inclusiv China, principalul sau aliat.

Testul si amenintarea cu actiuni neprecizate au inflamat tensiunile in Peninsula, mai ales ca Sudul se pregateste de investirea unui nou presedinte, pe 25 februarie.

"Situatia din Peninsula Coreeana este in prezent atat de grava incat si un mic caz accidental poate duce la un razboi deplin ce poate deranja intreaga regiune", a avertizat agentia nord-coreeana de stat, KCNA.

China nu detecteaza radiatii nucleare dupa test

China a sporit monitorizarea radiatiilor in nord-est, dupa testul Coreei de Nord, insa nu a gasit anormalitati, a anuntat, joi, ministrul Mediului.

China va face publice radiatiile in doua provincii nord-estice, Jilin si Liaoning, zilnic. Incepand de miercuri, niciuna din cele peste 150 de statii de monitorizare din China nu a raportat anormalitati.

In paralel, Australia a blocat o vizita a diplomatilor nord-coreeni, care incercau sa redeschida ambasada din Canberra, ca raspuns la testul nuclear al Nordului, a anuntat ministrul australian de Externe, Bob Carr.

Oficialii nord-coreeni urmau sa vizioneze mai multe locatii unde ar putea redeschide ambasada, dupa ce Phenianul a inchis-o in 2008, din lipsa de bani. Australia este una din putinele tari occidentale ce au legaturi diplomatice cu Coreea de Nord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Coreea Sud racheta Nord, #Coreea Nord test nuclear , #Coreea de Nord
Comentarii