Statele Unite reacționează după ultimul test militar al regimului de la Phenian. ”Este o ameninţare pentru vecinii Coreei de Nord” VIDEO

Marti, 28 Septembrie 2021, ora 09:12
1714 citiri
Statele Unite reacționează după ultimul test militar al regimului de la Phenian. ”Este o ameninţare pentru vecinii Coreei de Nord” VIDEO
A fost al treilea tir efectuat de Phenian luna aceasta FOTO Facebook / Sky News Australia

Administrația americană a condamnat marţi, 28 septembrie, cea mai recentă lansare a unui proiectil de către Coreea de Nord şi a îndemnat totodată Phenianul la dialog, informează AFP.

"SUA condamnă lansarea unui proiectil" de către Coreea de Nord, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat. "Această lansare constituie o încălcare a numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o ameninţare pentru vecinii Coreei de Nord şi pentru comunitatea internaţională", adaugă Departamentul de Stat, îndemnând Phenianul "să intre în dialog".

La rândul său, comandamentul militar american din regiunea Indo-Pacific (Indopacom) a declarat într-un comunicat că, în pofida faptului că "nu evaluează acest eveniment ca fiind o ameninţare imediată pentru personalul sau teritoriul SUA, sau pentru aliaţii lor, lansarea de rachete scoate în evidenţă impactul destabilizator al programului de armament ilicit" al Phenianului.

Armata americană a adăugat că "se consultă strâns cu aliaţii şi partenerii săi" cu privire la acest subiect, dând asigurări că "angajamentul SUA de a apăra Coreea de Sud şi Japonia rămâne de neclintit".

Coreea de Nord a tras marţi un "proiectil" în mare, în momentul în care ambasadorul său la ONU a revendicat "dreptul legitim" al ţării sale de a testa arme în faţa "politicii ostile" a Statelor Unite şi Seulului.

Potrivit armatei sud-coreene, Coreea de Nord a tras marţi în zori un "proiectil neidentificat" în largul coastei sale de est. La rândul său, un purtător de cuvânt al ministerului japonez al apărării a declarat sub acoperirea anonimatului că proiectilul "pare a fi o rachetă balistică".

Acesta a fost al treilea tir efectuat de Phenian luna aceasta. Primul a implicat o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune, iar al doilea rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

Consiliul de Securitate Naţională al Coreei de Sud s-a reunit de urgenţă după tirul de marţi. Într-un comunicat, el a deplâns această nouă lansare "într-un moment în care stabilitatea politică din Peninsula Coreeană traversează o perioadă extrem de critică".

Phenianul este în prezent mai mult ca oricând izolat după închiderea frontierelor sale la începutul pandemiei, pentru a împiedica răspândirea noului tip de coronavirus.

Negocierile sale cu SUA sunt în impas după eşecul summitului din 2019 de la Hanoi, între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american de atunci, republicanul Donald Trump. Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a anunţat că este gata să discute cu Phenianul în orice moment şi fără condiţii prealabile, însă dialogul rămâne deocamdată într-un punct mort.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, șef de ceremonii la un exercițiu nuclear. ”Marea sa satisfacţie privind rezultatul”
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, șef de ceremonii la un exercițiu nuclear. ”Marea sa satisfacţie privind rezultatul”
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat primul exerciţiu militar de simulare a "activării nucleare" a ţării. Evenimentul a servit drept ripostă la exerciţiile aeriene...
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
#Coreea de Nord, #teste, #militare, #reactie, #Statele Unite ale Americii , #Coreea de Nord