Statele Unite reacționează după ultimul test militar al regimului de la Phenian. ”Este o ameninţare pentru vecinii Coreei de Nord” VIDEO

Marti, 28 Septembrie 2021, ora 09:12
1714 citiri
Statele Unite reacționează după ultimul test militar al regimului de la Phenian. ”Este o ameninţare pentru vecinii Coreei de Nord” VIDEO
A fost al treilea tir efectuat de Phenian luna aceasta FOTO Facebook / Sky News Australia

Administrația americană a condamnat marţi, 28 septembrie, cea mai recentă lansare a unui proiectil de către Coreea de Nord şi a îndemnat totodată Phenianul la dialog, informează AFP.

"SUA condamnă lansarea unui proiectil" de către Coreea de Nord, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat. "Această lansare constituie o încălcare a numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o ameninţare pentru vecinii Coreei de Nord şi pentru comunitatea internaţională", adaugă Departamentul de Stat, îndemnând Phenianul "să intre în dialog".

La rândul său, comandamentul militar american din regiunea Indo-Pacific (Indopacom) a declarat într-un comunicat că, în pofida faptului că "nu evaluează acest eveniment ca fiind o ameninţare imediată pentru personalul sau teritoriul SUA, sau pentru aliaţii lor, lansarea de rachete scoate în evidenţă impactul destabilizator al programului de armament ilicit" al Phenianului.

Armata americană a adăugat că "se consultă strâns cu aliaţii şi partenerii săi" cu privire la acest subiect, dând asigurări că "angajamentul SUA de a apăra Coreea de Sud şi Japonia rămâne de neclintit".

Coreea de Nord a tras marţi un "proiectil" în mare, în momentul în care ambasadorul său la ONU a revendicat "dreptul legitim" al ţării sale de a testa arme în faţa "politicii ostile" a Statelor Unite şi Seulului.

Potrivit armatei sud-coreene, Coreea de Nord a tras marţi în zori un "proiectil neidentificat" în largul coastei sale de est. La rândul său, un purtător de cuvânt al ministerului japonez al apărării a declarat sub acoperirea anonimatului că proiectilul "pare a fi o rachetă balistică".

Acesta a fost al treilea tir efectuat de Phenian luna aceasta. Primul a implicat o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune, iar al doilea rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

Consiliul de Securitate Naţională al Coreei de Sud s-a reunit de urgenţă după tirul de marţi. Într-un comunicat, el a deplâns această nouă lansare "într-un moment în care stabilitatea politică din Peninsula Coreeană traversează o perioadă extrem de critică".

Phenianul este în prezent mai mult ca oricând izolat după închiderea frontierelor sale la începutul pandemiei, pentru a împiedica răspândirea noului tip de coronavirus.

Negocierile sale cu SUA sunt în impas după eşecul summitului din 2019 de la Hanoi, între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american de atunci, republicanul Donald Trump. Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a anunţat că este gata să discute cu Phenianul în orice moment şi fără condiţii prealabile, însă dialogul rămâne deocamdată într-un punct mort.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Simona Halep și lipsa ciudată de reacție. Ce-a preferat să facă fosta lideră mondială FOTO
Simona Halep și lipsa ciudată de reacție. Ce-a preferat să facă fosta lideră mondială FOTO
Simona Halep a ratat meciul pe care echipa României l-a susținut la finalul săptămânii trecute cu Ucraina, în competiţia Billie Jean King Cup. Tricolorele s-au calificat miraculos la turneul...
Analiștii se așteaptă la o creștere a prețului petrolului. Totul depinde de răspunsul Israelului și al Occidentului la atacul Iranului
Analiștii se așteaptă la o creștere a prețului petrolului. Totul depinde de răspunsul Israelului și al Occidentului la atacul Iranului
Preţurile petrolului ar urma să crească luni, 15 aprilie, sunt de părere analiștii, după atacul Iranului asupra Israelului din weekend, au declarat analiştii duminică, 14 aprilie....
#Coreea de Nord, #teste, #militare, #reactie, #Statele Unite ale Americii , #Coreea de Nord